• 8.844.353 stemmen

Met onder meer: Johanna Wokalek, David Wenham en John Goodman

Gesproken taal: Latijn, Engels en Duits

Releasedatum: 1 april 2010

Plot Die Päpstin

Aan het begin van de 9e eeuw lijkt het leven van Johanna von Ingelheim vrij voorspelbaar. Hard werken op het Duitse platteland, trouwen, kinderen krijgen en jong sterven. Maar Johanna denkt dat God een ander plan met haar heeft. Ze ontvlucht haar geboortedorp en ontmoet graaf Gerold. Als hij de Noormannen gaat bevechten trekt Johanna naar Rome, waar ze vermomd als man als arts in het pauselijk verblijf gaat werken.

logo tmdbimage

Johanna von Ingelheim - Age 6-9

Joan's mother

avatar van Carl

Carl

een mooie, sfeervolle film! De muziek had wel wat minder holywood gekund.

3,5

avatar van Keane1983

Keane1983

Mooie film, prachtige settings en een pakkende score.

Acteerwerk is goed gedaan.

Verhaal is meeslepend alleen eindigd het allemaal net iets te abrupt. Gedurende de film nemen de makers overal royaal hun tijd voor, maar het einde was me net iets te afgeraffeld.

Hier en daar zitten er een paar dooie of niets zeggende scenes in waardoor de 149min. zich soms lang rekken.

Toch wordt het verhaal vlot verteld.

Van mij krijgt de film een 3.5*

avatar van fieko

fieko

Helaas niet de hele film kunnen zien.. Ga daar snel verandering in brengen!

avatar van nightbreed

nightbreed

Redelijk boeiend epos, maar helaas waren veel van de karakters wat oppervlakkig. Ik had af en toe ook het gevoel dat ik naar een jeugdfilm aan het kijken was door de oppervlakkige karakters en de cliche verwikkelingen. Maar al met al wel een goede wegkijker.

avatar van Mars4i

Mars4i

Aardige film en een boeiend verhaal. Alleen vind ik de uitvoering wat minder.

nightbreed schreef:

Helemaal mee eens, alleen stoorde ik me nog het minst aan het acteren in het stuk waar Johanna nog jong was.

avatar van donbruce

donbruce

pakkende film mooie kleding, goed gefilmd en boeiend.

avatar van Movsin

Movsin

Waar of niet waar, om het even, het is een heel verhaal met heel wat expressieve scènes en een geheel dat knap is opgebouwd.

Eigenlijk is de film toch wel schokkend en zet de Kerk en zijn gezagdragers toch niet in een gunstig daglicht, zekerlijk niet in de beschreven periode, waarvan evenwel wetenschappelijk wordt toegegeven dat er weinig "historisch bewezen" is overgebleven.

Merkwaardige prent.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een prachtig drama/romantiek film...

Prima verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Prima camerawerk...

Mooi kostuums...

Zeker aanrader...

avatar van Buske

Buske

Ik was sceptisch voordat ik deze film begon te bekijken. Ik ben geen liefhebber van de Middeleeuwse drama's maar ik moet zeggen dat ik snel gepakt werd door het verhaal. Uiteraard wordt het niet duidelijk of de Katholieke kerk echt ooit een vrouw als paus heeft gehad. Het is duidelijk geromantiseerd maar dat is zeker niet storend. De hoofdrol, door Johanna Wokalek, is zeer sterk neergezet. Boeiend van begin tot eind. Aanrader.

avatar van Malli

Malli

Pseudohistorisch drama gebaseerd op een middeleeuwse legende rond een vrouwelijke paus. Meeslepend en interessant omdat de film een goed beeld schept van de positie van de vrouw in die tijd. Jammer van het laatste half uur, waarin de onwaarschijnlijkheden zich opstapelen, en van de lichtjes miscaste John Goodman als paus Sergius II.

avatar van stinissen

ARD (Pope Joan, zaterdag 7 april, 23:30 uur)

AANRADER

avatar van Driello

Driello

Kinderfilm voor volwassenen. Serieus bedoeld maar door de ongelooflijke stomzinnigheid van iedereen die in deze dame een man zag wordt het bijna lachwekkend.

Mijns inziens maak je een keuze: of je bedoelt het allemaal heel serieus en dan zorg je ervoor dat de vermomde vrouw echt als man overkomt, of je bedoelt het grappig en dan is de vermomde vrouw precies dat: een vermomde vrouw waar de domme derden dan weer intrappen. Hier wordt dat gecombineerd en dat is ronduit schrijnend. Alsof er in de middeleeuwen alleen maar imbecielen rondliepen........

Daarbij komt dan nog het geforceerd gebrachte godsdienst fanatisme en het storend-geforceerde taalgebruik. Het zijn allemaal van die truukjes die al vele malen zijn toegepast - maar dan veel beter en effectiever.

Tot ieders verbazing komt dan nog John Goodman om de hoek kijken in een vreemde en niet significante rol.

Nee, 149 minuten die ik beter had kunnen besteden en snap dan ook niets van al die hoge scores op moviemeter.......

avatar van xplode

xplode

Link naar trailer (youtube) is dood.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Paus Johanna..., een apart concept. Of het echt gebeurd is, geen idee.

Ik vond het interessant om te zien hoe (waarschijnlijk) vrouwen in die tijd behandeld werden, hoe godsdienstwaanzin binnen een gezin kan plaatsvinden, hoe familie-eer boven menslievendheid en menswaardigheid kan worden gesteld, etc.

Ook het hele levensverhaal van geboorte tot dood van Johanna vond ik interessant om te volgen.

Niet te vergeten de romantiek binnen dit verhaal.

De uitvoering (locaties, kostuums) vond ik mooi en acteren was overtuigend.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

Uitstekend romantisch drama, afspelend in de 9de eeuw, vrouwen mogen niet lezen, zelfs geen verhalen vertellen of aanhoren. Daar is hun verstand te klein voor. Ze mogen alleen werken en hun man dienen, trouwen, kinderen krijgen en jong sterven. De plaatselijke priester straft 'in naam van God' zijn vrouw voor het vertellen van een verhaaltje om haar dochter te kalmeren. Godslastering! Het aanbidden van de duivel! Vind hij het.

Als de hoofdmeester van de Scola Rome begaafde zonen komt rekruteren in naam van de Paus. Ontdekt hij hun dochter. Enkele citaten:

Over de dochter:

Meester: Het is pas zondig om zo'n scherp verstand te negeren!

Over de geschriften van Plato:

Priester: Geloof stoelt op het Heilige Schrift en niet op geschriften van filosofen!!

Meester: Maar ons denkvermogen is toch een gave Gods?

Vanwaar dan de angst om het geloof aan de rede te toetsen?

God schonk ons die rede, dus we zullen nooit van hem afdwalen.

Is het niet zo dat angst voor logica een gebrek aan het geloof is? Én aan Gods veelomvattendheid en liefde?

Solide geloof kent geen angst, want als God bestaat, kunnen we juist door logica tot hem komen.

'Ik denk, dus God bestaat"

Geweldig! Zoiets heb ik echter nog nooit in de kerk gehoord :0

Haar liefde voor kennis was zondig noch onnatuurlijk, want het was Gods geschenk aan de mensheid.

avatar van dekschrobber

dekschrobber

Mooie film.

Het einde had wat mij betreft wel wat meer uitgewerkt kunnen worden. Bij zo'n lange film was dit ineens een hap-snap einde. Jammer. Anders zeker 4*

avatar van b00ts

b00ts

TV-film, niet meer niet minder. Aardig verhaal, maar niet zo goed uitgewerkt. Qua acteerprestaties met name het eerste uur tenenkrommend. De hoge waardering verbaast me ook enigszins.

avatar van m1701

m1701

Geweldig goeie en sterke film!!!

Het acteerwerk van Johanna is echt subliem... zeer overtuigend.

Voor het begin van het verhaal met de jongere Johanna was echt heel

erg mooi gedaan!

avatar van ehgeahrev

ehgeahrev

Sterke film. Prima sfeer en mooie beelden, gekoppeld aan goede acteer prestaties. Zo mogen er meer gemaakt worden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Gisteravond-laat op de ARD (vanaf 23.30 uur). Begin en eind niet gezien (wel daarvoor Tatort uitgezeten), derhalve geen score.

Verhaal boeide mij niet zo, wel de outfits en decors, waar veel energie ingestoken is.

Zag trouwens de jonge Johanna in publiek staan toen de oudere Johanna bij graaf Gerold een bos bloemen in zijn zadel stak toe hij ten strijde ging tegen de oprukkende Noormannen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit verhaal over een vrouw die in de 9e eeuw paus geworden is, is één van de hardnekkigste geruchten uit de geschiedenis van de kerk. Historici hebben hier nooit enig bewijs voor gevonden, en algemeen wordt aangenomen dat er nooit een vrouwelijke paus is geweest. De film is wel zo intelligent om hiervoor een verklaring te geven maar dan nog... de waarheid zullen we nooit weten.

Evenwel is dit een prachtige film waar vrij weinig op aan te merken is. Enige zwakke punt is dat niemand ooit doorheeft dat ze een vrouw is. De stem, gebrek aan baard en snor... hmm... niet zo geloofwaardig. Misschien was het goed geweest als ze minstens één keer door de mand was gevallen. Ook Rome is niet zo denderend neergezet. Maar het parcours van Johanna, van een arm germaans dorpje tot de hoogste sferen van Rome, is meeslepend en indrukwekkend. De film neemt je mee in een maelstrom van gebeurtenissen tot het einde. Ook de vroege middeleeuwen zien er op alle vlak goed uit : de huisvesting, de mix van heidendom en christendom, de onderworpenheid van de vrouw, de barbaarsheid etc. Lang geleden een film gezien die de middeleeuwen zo sterk neerzette.

Ik heb deze film getipt gezien in Vision - aus dem Leben der Hildegard von Bingen (niet al te best by the way), en heb er geen seconde spijt van gehad.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Elk verhaal over een vrouw die een ongewone - want mannelijke rol - bekleedt in een vijandige omgeving heeft bij voorbaat mijn interesse. Die Päpstin (ik vind Pope Joan een vreemde titel trouwens, aangezien ze consequent Johanna genoemd wordt) heb ik onlangs voor de tweede keer gezien, en hoewel ik wel wat op- en aanmerkingen heb, heb ik opnieuw genoten.

Het verhaal is gebaseerd op een oude legende waarvan niet met zekerheid kan worden achterhaald of deze ooit op waarheid is gebaseerd. Ik voor mij hoop dat er wel degelijk ooit stiekem een vrouwelijke paus geweest is, maar dat terzijde. In tegenstelling tot sommige anderen vind ik zoiets ook niet ongeloofwaardig. Af en toe staat er in de geschiedenis een vrouw op die opvalt in de door mannen gedomineerde maatschappij, en heel af en toe krijgt zij ook nog de kans om iets met haar talenten te doen. Tot op zekere hoogte - de keus van Johanna om op een gegeven moment als man verder door het leven te gaan is dan ook niet onbegrijpelijk. Johanna Wokalek heeft een vrij onzijdig gezicht en ik vind het dan ook niet vreemd dat anderen in de film niet doorhebben dat zij een vrouw is. Weliswaar heeft ze een wat rare stem (en geen baardgroei...) maar ik denk dat het in Johanna's tijdgenoten überhaupt niet is opgekomen om te twijfelen aan haar geslacht.

Behalve Johanna's identiteitsconflict is er nog een conflict tussen plicht en verlangen. Dit conflict vind ik persoonlijk wat minder uitgewerkt. De romance tussen Johanna en haar pleegvader heeft toch iets ongemakkelijks. Ik vond het einde aanvankelijk dan ook wat onwaarschijnlijk, ware het niet dat ik later las dat volgens de legende de vrouwelijke paus inderdaad tijdens een processie beviel van een kind en daarbij/daarna stierf. 'Truth' is stranger than fiction blijkbaar...

Zoals gezegd heeft Johanna Wokalek een gezicht wat met een beetje goede wil wel voor mannelijk kan worden aangezien, maar helaas gaat dat gezicht niet gecombineerd met een groot talent. Ik heb wel degelijk sympathie voor het personage, maar niet dankzij de manier waarop zij wordt neergezet. Over David Wenham kan ik niet klagen (alleen al omdat hij me altijd herinnert aan Faramir uit The Lord of the Rings) en ook het overige acteerwerk is degelijk tot goed. Bij de tweede kijkbeurt viel vooral Iain Glen me op als tirannieke, maar toch menselijke vader. Verder is er veel aandacht besteed aan de setting, waardoor de middeleeuwen heel levendig uit de verf komen.

Al met al een sympathiek verhaal met wat kleine mankementen en een wat tegenvallende hoofdrolspeelster, maar de tweede kijkbeurt wel waard. Dit is wel het soort film dat in mijn straatje past.

avatar van RuudC

RuudC

Sympathiek, maar het werkte niet echt. Over het algemeen is Pope Joan een aardige film die bij vlagen zelfs wat inspirerend is. Het is een mooi verhaal en de aankleding is goed.. Meestal dan. Bepaalde details, zoals de wapenrustingen van de Franken, zagen er niet uit. Het acteerwerk schommelde tussen matig en redelijk, maar dat neemt niet weg dat ik echt mijn twijfels heb waarom niemand doorheeft dat de hoofdpersoon een vrouw is. Dat je misschien niet alle signalen oppikt, is nog tot daar aan toe, maar zelfs in het dagelijks leven is het een eitje om het verschil tussen mannen en vrouwen te zien. Volwassen exemplaren that is, natuurlijk.

Wat het verhaal interessant maakt, is de relatie van Johanna met zijn familie. Dit was, in tegenstelling tot het laatste half uur, mooi verteld. Er werd genoeg tijd voor uitgetrokken. Verder was het me iets teveel een 'Christians are bad'-verhaal. De film was daar wel erg zwartwit in de nadruk lag er soms zo op dat de makers zelf ook niet echt sympathiek uit de hoek komen. De film was vermakelijk, maar vreemd.

avatar van Film Pegasus

Pope Joan is een fictief verhaal, ook al zou het mooi geweest zijn. Een legende die, als het waar zou zijn, verdrongen is door het Vaticaan. Blijft gissen waar de waarheid zit. Over die periode is sowieso al relatief weinig bekend. Maar de film schept wel een tijdsbeeld en kan teren op een sterk verhaal. Met de verdrukking van de vrouw als bron van waarheid in het algemeen. Het was een tijd waarin de macht van de Katholieke Kerk veel groter was en intriges ook daar verweven waren.

De film lijkt een doorsnee middeleeuws epos te zijn met geloof als rode draad. Maar het is meer dan dat. De kern van de film is niet geloof, maar de strijd van een vrouw op gehoord te worden en vooral de spanning om niet betrapt te worden. Je hoeft dus zeker niet gelovig te zijn om deze film te kunnen smaken. Conservatieve aanhangers van Rome zullen deze film ook niet kunnen smaken trouwens.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Girl Power in de vroege Middeleeuwen

Wat een gek verhaal! Maar wel leuk.

Historisch correct of niet...dat is natuurlijk een beetje de vraag. De kerk stopt nog steeds dingen in de doofpot dus waarom dit verhaal ook niet.

Wat daar ook van zij, Pope Joan is in ieder geval geslaagd als interessante film.

De onhygienische primitieve harde levensomstandigheden zagen er werkelijk uit alsof het zo was. De hele setting, decors en kostuums waren zeer overtuigend. Was toch wel erg mooi gedaan inclusief enge ziektes en rondschuifelende ratten.

De romance met de ridder/pleegvader vond ik wat over the top maar was kennelijk nodig om de innerlijke strubbelingen en prioriteitenstelling te benadrukken.

avatar van Boneka

Boneka

De film had ik al langer op het verlanglijstje staan en vanavond was het dan zover. Een duidelijke film met plussen en minnen. Het geheel ziet er goed uit. Kledij en vormgeving is dik in orde. Ook de uitzichten en uitstraling is goed verzorgd. Muziek is mooi maar wel teveel aangezet. Het eerste uur is goed maar dan komt de Johanna die paus moet gaan worden en hoewel ik haar rol goed vond is zij ongeschikt om als man uit te komen. Ze is gewoonweg te vrouwelijk. Jammer! Een andere miscasting is John Goodman die zijn rol beter kan vertolken als broeder in een Robin Hood film. Echt lachwekkend als paus. Het eind was snel maar kon me wel bekoren. Een voldoende met genoemde minpunten.

avatar van shrink

shrink

• 1911 berichten

Leuke film. Krijgt niet een hogere score omdat ik niet begrijp dat bijna niemand ziet dat ze een vrouw is.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Interessante film gebaseerd op legende van vrouwelijke paus midden in de middeleeuwen. De keuze om Johanna Wokalek de hoofdrol te laten spelen is goed uitgepakt, zij speelt haar rol sterk en zet een sterk personage neer. Daarnaast is het fijn dat ze geen bekende actrice hebben gevraagd voor de hoofdrol, het zou mij dan meer moeite kosten om in te beelden dat Johanna een man zou 'moeten' zijn. John Goodman ondersteunt Wokalek met zijn sterke bijrol.

De film is een aangename manier om kennis te maken met het verhaal dat voor mij volledig onbekend was. Het is een fijne sfeerimpressie van de abt, pelgrims, Rome en de katholieke kerk. Ook de aanval van de Noormannen, die mij altijd intrigeren, is mooi in beeld gebracht, de gevechten in de film zorgen voor enige afwisseling tijdens de toch niet malse speeltijd van tweeënhalf uur. Ook het begin van haar leven in de vorm van opvoeding en scholing is de moeite waard in deze film, fijne ontdekking.

avatar van clubsport

clubsport

matig verhaal

De kostuums , de settings , het acteerwerk , het is allemaal redelijk voor mekaar tot je je af gaat vragen hoe het kan dat al die mannen na loop van tijd nog steeds niet door hebben hoe duidelijk het is dat ze een vrouw is .

de scenes in het klooster zijn al duidelijk en als je aan haar gezicht twijfelt dan verraad haar stem haar ook nog eens .

als ze uiteindelijk dan tot paus word verkozen is ze ook meteen de barmhartigste , beste , paus aller tijden ,( leuk erbij verzonnen maar nergens op gebasseerd laat staan geloofwaardig)

en moet het feministische gedachtengoed natuurlijk ook niet onbelicht blijven

Het eind is ook nog eens erg theatraal en overgedramatiseerd .

Ik begreep dat de kennis over deze paus heel nihil is , dus neem deze versie met een flinke korrfel zout

en zeker als je ziet hoe de feministische lens de boel weer eens manipuleerd .

avatar van frans123

frans123

Ik ben er mee bezig , een grote tegenvaller. Een "'light produkt wat mij doet denken aan een film voor kinderen.

Paus Goodman gedraagt zich als man of ie anno 2000 in een bar in Chicago zit.