• 9.371.740 stemmen

Nara: Nara Yoshitomo to no Tabi no Kiroku (2007)

Documentaire | 93 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Travelling with Yoshitomo Nara / NARA 奈良美智との旅の記録

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Koji Sakab

Met onder meer: Aoi Miyazaki

Plot Nara: Nara Yoshitomo to no Tabi no Kiroku

Deze film documenteert Nara's grootste project tot nog toe. Nara zelf trekt er op uit om in 240 dagen de wereld rond te reizen op zoek naar inspiratie. Met die inspiratie gaat hij een volledig dorp opzetten en vormgeven in zijn typische stijl.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van danuz

danuz

Hartverwarmende documentaire over Yoshitomo Nara, die de laatste jaren ook hier in het Westen furore maakt met o.a. zijn schilderijen van cynische, lieve meisjes.

Tijd geleden zag ik een expositie met zijn werken in Den Haag, waar hij een klein houten huisje had ingericht; schilderijen en tekeningen aan de muur (al dan niet met tape vastgeplakt), peuken en vertrapte blikjes bier op de grond, bakken met lp's en kasten met boeken. De docu brengt langzaam maar zeker meer context in het hoe en waarom van deze kleine huisjes. Nara is popidool in Korea, terwijl in New York de typische kunstminnende jongeren zijn werk met biertje in de hand bestuderen. Ondertussen is Nara vooral aan het werk in zijn studio annex slaapkamer en tracht hij meer contact te leggen met de buitenwereld.

Een opvallend on-elitaire en on-snobistische kijk in zijn leven, met een fijne voice-over van Aoi Miyazaki en de nodige J-pop/rock ter ondersteuning.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

danuz schreef:

met een fijne voice-over van Aoi Miyazaki

Eh... dat viel me helemaal niet op, ik zet haar er bij. Die man van "graf" zet ik er ook bij. Even terug kijken wat z'n naam ookal weer was, IMDb is zoals gewoonlijk weer onvolledig.

Inderdaad een erg fijne documentaire, waar ook genoeg vaart in zit en nooit verveelt. Ik raad hem iedereen aan die van kunst überhaupt houdt. Erg leuke inzichten ook over hoe de exposities tot stand komen. Naast J-pop/rock hoorde ik ook op IDM lijkende dingen voorbijkomen.

Aan alles wat je maar over Nara wil weten wordt aandacht besteed. O.a. een schilderij dat je van scratch af aan ziet ontwikkelen. De exposities, en zelfs een verandering in Nara's manier van werken en denken. Top documentaire.