• 9.370.274 stemmen

Geomen Tangyi Sonyeo Oi (2007)

Alternatieve titel: With a Girl of Black Soil

Oorsprong: Zuid-Korea / Frankrijk

Geregisseerd door: Soo-il Jeon

Met onder meer: Yoo Yeon-mi, Hyeon-woo Park en Jo Young-jin

Gesproken taal: Koreaans

Plot Geomen Tangyi Sonyeo Oi

In een klein dorpje in de Koreaanse Kanwondo-regio woont een 9-jarig meisje, haar mentaal gehandicapte broer Tong-gu en hun vader Hyegon. Hyegon krijgt een ongeluk in de mijn, verliest zijn baan en krijgt geen enkele compensatie. Het wordt verschrikkelijk moeilijk om er de goede moed in te houden, een andere job te vinden en het hoofd te bieden aan zijn kinderen. Zijn dochter brengt haar broer naar een instituut voor gehandicapte leerlingen. Maar nu wordt er ook een datum bekend gemaakt waarop hun huis gesloopt zal worden. Zij beslist dat zij alles zal moeten doen wat in haar macht ligt om haar vader te helpen. Daarom neemt zij een flesje en ze doet er een druppeltje in haar vader zijn eten. Een beetje, een beetje meer en dan nog een beetje meer.

avatar van danuz

danuz

Geomen Tangyi Sonyeo Oi is een vrij sober en rechttoe rechtaan drama over de ondergang van een klein Koreaans gezin. Vader verliest tweemaal zijn werk, het huis staat op de planning om gesloopt te worden en zijn zoon is geestelijk gehandicapt. Zijn dochter staat hiertussen en probeert het beste van de situatie te maken.

Filmisch sober en bijna documentair. Het verhaal is vrij simpel, maar (gelukkig) onthouden van melodrama. Doordat de camera vooral op de dochter wordt gericht is het mooi om te zien hoe ze langzaam het hoofd van de familie wordt. Ook al is ze hier niet toe in staat.

Komt allemaal niet geheel lekker uit de verf, is wat mij betreft soms iets te somber en te ellendig, maar naar het einde toe raakte ik toch gefascineerd door de naïeve oprechtheid van handelen van de dochter.

(En wat hebben Koreaanse regisseurs toch met dierenmishandeling? Hier werd weer een kip afgeranseld.)