• 9.374.070 stemmen

Drama / Komedie | 82 minuten

Genre: Drama / Komedie

Alternatieve titels: Willy the 1st / Willy I

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Marielle Gautier en Hugo P. Thomas

Met onder meer: Daniel Vannet, Noémie Lvovsky en Romain Léger

Gesproken taal: Frans

Plot Willy 1er

Als zijn tweelingbroer sterft besluit de vijftigjarige Willy om dan eindelijk het ouderlijke huis te gaan verlaten. Hij verhuist naar een naburig stadje om een verse start te maken. Hoewel hij een buitenbeentje is probeert Willy er het beste van te maken.

Willy / Michel Prevost

Père de Willy

Mère de Willy

Responsable du personnel

Fille de Catherine

avatar van Malick

Malick

Gaat dit ook nog buiten Frankrijk vertoond worden? Lijkt me een sympathieke film.

avatar van hvdriel

hvdriel

Debuutfilm over een sympathiek onderwerp (leven van de acteur én hoofdpersonage - sociaal en geestelijk enigszins 'achter' - vormt de basis) die jammerlijk is mislukt. Misschien moet ik niet te hard oordelen, maar ook filmische kwaliteiten tellen en niet alleen de mate waarin het onderwerp 'sympathiek' is. Onder het mom 'alles is echt zo gebeurd' heb je nog niet een goed verhaal, laat staan een goed verteld verhaal.

De film is op kinderlijke wijze gestructureerd rond drie thema's die met tussentitels expliciet worden genoemd: ik krijg een flat, ik krijg een scooter, ik krijg vrienden - alsof ook de kijker enigszins achterlijk is. De filmmakers (vier nota bene, wat niet anders dan hoogstens een middelmatig compromisfilm kan opleveren) leveren een verbrokkelde film af waarin weinig tot niets is onderbouwd: ineens moet Willy het huis uit, uit het niets wordt hij agressief, verlaat hij zijn flat, is hij weer thuis, en ga zo maar door. Je zou de verschillende scènes ook op een trap kunnen gooien en de film in de dan ontstane volgorde kunnen monteren - het zou weinig uitmaken, want van een ontwikkeling is geen sprake.

Van alle personages is er slechts één van vlees en bloed, namelijk de sociaal werkster. Alle anderen spelen hun rol zeldzaam klungelig, met uitzondering van de hoofdpersoon die zichzelf speelt. En wat blijkt, slechts één personage wordt gespeeld door een professionele acteur. En raad eens wie? Juist.

Ongetwijfeld zijn de regisseurs respectvol met de acteur omgegaan en toch blijft een gevoel van 'gebruiken' bij mij hangen. Waarom geen documentaire gemaakt over zijn leven? Of in documentaire stijl de speelfilm gemaakt?

'Willy 1er' was in oktober 2019 de openingsfilm van een nieuw filmfestival, georganiseerd door Cinecitta in Tilburg waar 13 films worden vertoond. De publiekslieveling krijgt een distributie. Zelf scheurde ik een 1 maar zag vele 5-en in de verzameldoos liggen. Ik houd mijn hart vast...