• 9.370.360 stemmen

Krava (1994)

Alternatieve titels: De Koe / The Cow

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Karel Kachyna

Met onder meer: Radek Holub, Alena Mihulová en Valérie Zawadská

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Krava

Kráva is het verhaal van de zonderlinge Adam, die opgroeit in een klein dorp aan het begin van deze eeuw. Hij is de zoon van een ongetrouwde vrouw met een 'dubieuze reputatie', zoals dat heet. Zo jong als hij is, vecht hij al zijn hele leven tegen zijn tragische lot. Zijn koe is zijn belangrijkste bezit, verder is hij straatarm. Maar met een koe kun je overleven. Hij ontmoet een meisje, dat ook al geen brandschoon verleden heeft, en krijgt noodgedwongen een relatie met haar. Een film over de afhankelijkheid van de natuur en van de liefde, en over de wil van een mens een leven te leiden dat schijnbaar zinloos is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

In het kader van Tsjechische films komende week te zien in L/V in Rotterdam en komende weekend in het kader van Film zoekt Boer in Filmhuis Den Haag.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dat mystieke element dat naar mijn mening kenmerkend is in Tsjechische plattelandsfilms was weer volop aanwezig. Vergelijk het met Kachyna's andere films (ik zag zlechts Skareda Dedina) of Zahrada van Sulik. Een soort oerkracht van de natuur met vederlichte tonen (kracht van liefde en het lichte gvoel dat het je geeft, zoiets...). Ook herinneringen aan Höhenfeuer met zijn wolken en bergen en alpenweides. Aangenaam, hoewel soms wat plat uitgewerkt in de onbeholpenheid van Adam.

Vanavond (5/3) nog te zien in Lantaren/Venster in Rotterdam en zondag (9/3) in Filmhuis Den Haag. In Rotterdam volgens de komende weken nog drie films van Martin Sulik: Zahrada, Orbis Pictus en Krajinka.

avatar van Fransman

Fransman

Sympathieke Heimatfilm over een jong stel dat hoog in de bergen poogt te overleven met elkaar en hun koe. Als de moeder van Adam erg ziek is en er medicijnen nodig zijn moet de koe verkocht worden. Later moet ook de nieuwe koe verkocht worden als zijn vrouw in het kraambed dreigt te bezwijken. Boordevol drama dus. Zo hoort het ook in dit soort films. Adam haalt bij iedere tocht in het dal aarde en stenen mee naar boven. Waarom maakt de film niet duidelijk. Ik heb het althans niet begrepen. De locatie is prachtig. Ik kon niet achterhalen waar de opnamen gemaakt zijn, vermoedelijk in het Reuzengebergte.