• 9.370.957 stemmen

Le Printemps, l'Automne et l'Amour (1955)

Komedie / Drama | 95 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titels: Lente, Herfst en Liefde / La Corrida dei Mmariti / Spring, Autumn and Love

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Gilles Grangier

Met onder meer: Fernandel, Nicole Berger en Andrex

Gesproken taal: Frans

Plot Le Printemps, l'Automne et l'Amour

Fernand Sarrazin is in Montélimar de succesvolle directeur van een snoepfabriek en leidt een gelukkig leven, ondanks de vervelende aanwezigheid van zijn autoritaire en jaloerse schoonzus Julie, waarmee hij moet samenwerken. Hijzelf is niet meer één van de jongste, maar op een dag wordt hij verliefd op het mooie weesmeisje Cécilia, die hij van een verdrinkingsdood heeft gered. De verdorven Julie doet echter alles om roet in het eten te gooien.

Fernand "Noël" Sarrazin, nougatier

Cécilia, la jeune fille sauvée par Fernand

Julie Sarrazin, la femme d'Antoine

Jean Balestra, le pianiste

Mr Bourriol, le pharmacien

Antoine Sarrazin, le frère de Fernand

Blancard, le chef de gare

Anaïs, une commère

Calvette, le cafetier

avatar van Metalfist

Metalfist

Vissende Fernandel

Ik ben een grote fan van Louis de Funès en ik had me ook eens laten verleiden tot een Fernandel boxset. Ondertussen is dit de vierde film uit de collectie (en bovendien de derde, na Honoré de Marseille en L'Homme à l'Imperméable, die haperde..) en ik moet zeggen.. de Fransman ligt me nog niet zo echt. Ik had er echter goede hoop in aangezien L'Homme à l'Imperméable me wel kon bekoren dus benieuwd wat dit ging brengen.

Meer van hetzelfde en dat is niet veel goeds. Het lijkt wel alsof al die Fernandel films een ietwat zelfde stramien volgen en dat is Fernandel die problemen heeft met de vrouwtjes. Hier vist hij letterlijk zijn aanstaande vrouw uit het water, maar die is heel wat jonger dan hem en dat geeft de nodige problemen. Veel te weinig stof voor een film van zo'n dikke 90 minuten mee te vullen. De huwelijksreis naar Rome is nog wel leuk, met vooral een kleine knipoog naar Roman Holiday, maar verder is dit vooral voorspelbaarheid dat de klok slaat. Je moet dit natuurlijk ook in zijn tijdsgeest zien, maar dan nog zijn er talloze Franse films uit deze periode die beter zijn. Het kan natuurlijk eens geen kwaad om eens onderuit te zakken met een wel erg behapbare film, maar Le Printemps, l'Automne et l'Amour boeit nergens en voelt vooral erg basic aan.

Het komt wel vaker voor dat een film gebouwd wordt rond een bepaalde komiek, maar bij Fernandel voel ik nooit echt de reden waarom. Die typische glimlach is wel fijn en de weidse gebaren hebben hun charme, maar daar stopt het dan ook bij. Ietwat standaard vehikel dus voor de acteur met de brede schouders. Zoals ik ondertussen al gewend ben, heeft hij hier weer een grote bijrol kunnen versieren voor een mooie dame. De blonde Nicole Berger mag zich deze keer tentoonstellen als het liefje van Fernandel en doet dat op zo'n manier dat je er niet warm of koud van wordt. Verder is er nog een broer en een schoonzus (Gaston Rey en Claude Nollier) die wat roet in de relatie komen gooien en zorgt enkel dat clubje cafévrienden nog voor eens een leuke afwisseling.

Heb nu volgens mij nog twee films met Fernandel liggen. Ergens nog een VHS van Don Juan en een DVD van Le Couturier de Ces Dames. Hopelijk is dat nog iets, maar tot nu toe heb ik nog maar 1x een 3.5* kunnen uitdelen dus Fernandel zal uit zijn pijp moeten komen wil ik er nog meer van aanschaffen. Tenzij Louis de Funès nog eens ergens een bijrol heeft natuurlijk..