• 9.370.978 stemmen

Lynch (2007)

Documentaire | 82 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigde Staten / Denemarken

Geregisseerd door: Jason S.

Met onder meer: David Lynch, Weronika Rosati en Krzysztof Majchrzak

Plot Lynch

Deze 'documentaire' lijkt het resultaat van een soort 'second unit' camerateam bij Inland Empire, maar dan wel gedraaid over een periode van maar liefst twee jaar. We zien Lynch filosoferen over zijn kunst en zijn filmwerk, bezig met het maken van zijn vreemde, hybride schilderijen en allerlei requisietachtige objecten die wel of niet in zijn film zullen belanden. Hij spreekt via zijn webcam davidlynch.com-leden aan, en uit zijn bewondering voor het effect van transcendente meditatie op zijn energie en creativiteit. En we zien hem uiteraard op de set van Inland Empire, een film die Lynch maakte volgens de volgende 'methode': 'scene by scene not knowing but shooting'.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Als Lynch-adept was ik erg benieuwd naar deze docu.

Het is geweldig om de meester aan 't werk te zien. Hoe hij op de set met mensen en situaties omgaat, en hoe zijn gedachtegang werkt.

Maar dat is vooral de verdienste van Lynch zelf. De documentaire zelf stelt weinig voor. Veel te veel irrelevante scene's. Met lange telefoongesprekken tussen Lynch en één van z'n assistenten (who cares!?) of de filmpjes die hij opneemt voor zijn website (als we die willen zien, gaan we wel naar die site. Komop!)

In deze docu had veel meer gezeten. Er zitten een aantal fantastische, maar veel te korte kijkjes achter de schermen in. Dat had meer gemogen.

avatar van Nicholas123

Nicholas123

Verder blijft het volgens mij de enige in zijn soort. Maakt het een absolute must voor Lynch-liefhebbers.