• 9.376.162 stemmen

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Actie / Avontuur | 143 minuten / 155 minuten (extended edition)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 143 minuten / 155 minuten (extended edition)

Geregisseerd door: Kevin Reynolds

Met onder meer: Kevin Costner, Morgan Freeman en Alan Rickman

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 16 augustus 1991

Plot Robin Hood: Prince of Thieves

"Sometimes the only way to uphold justice... is to break the law."

Robin of Locksley zit na de kruistochten gevangen in Turkije. Hij ontsnapt dankzij de hulp van Moorse medegevangenen. Wanneer de twee terugkomen in Engeland komt Robin er achter dat zijn vader gedood is door de Sheriff van Nottingham en dat het volk door hem onderdrukt wordt. Hij vlucht naar Sherwood Forrest om van hier uit samen met het volk van Sherwood een rebellenstrijd aan te gaan met de sheriff.

Robin of Locksley / Robin Hood

Will Scarlett

Sheriff of Nottingham

Lord Locksley

Guy of Gisborne

Little John

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en 'k kon er mij heel veel zaken gewoonweg niet meer van herinneren (bv die heks), denk dat 'k hem dan ook nog nooit eerder volledig had gezien.

'k had de film dan ook wat anders in gedachten. Hij was zeker niet slecht, maar 'k had een beetje een andere film verwacht. 'k dacht dat de film veel romantischer ging zijn (de titelsong), maar de film was dan soms eerder grappig en natuurlijk vol actie.

Voor de rest een bekende cast, al is de vermelding van Sean Connery bijna niet nodig, want hij doet misschien maar 3 min mee

Vond het eens leuk om te bekijken en zal 'k binnen een paar jaar nog wel eens bekijken.

Zeer vermakelijke film. Leuk verhaal en zeer goede muziek.

De acteurs vond ik erg goed, vooral Alan Rickman als Sheriff. Door Rickman vind ik het leuk om de film vaker te kijken. Geweldige vent!

Enig minpuntje vond ik toch wel Kevin Costner. Hij acteert hier echt als een houten klaas.

avatar van moviewoman26

moviewoman26

Bijft een heerlijke film ove Robin Hood.

Die 143 minuten vliegen voorbij, film die je gewoon af en toe moet kijken.

De muziek ook absoluut een pluspunt

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Simpele doch vermakelijke avonturenprent.

Het verhaal is uiteraard alombekend, en hoewel ik geen Robin Hood-kenner ben, neem ik aan dat de belangrijkste punten er wel in verwerkt zitten.

De meerderheid van de scènes zijn amusant en/of interessant, maar het biedt uiteindelijk allemaal niet genoeg om de volle 2,5 uur te boeien.

Kevin Costner is niet altijd de best gecaste acteur. Ook hier vind ik hem weinig bijzonder. Alan Rickman als badguy kan echter nooit kwaad en ook Morgan Freeman is weer genietbaar.

De kostuums hadden beter gekunnen (maar de film is al weer een dikke 20 jaar oud). Ook enkele decors zijn wat lelijk. De avonturenscènes zijn dan wel weer de moeite, al hadden de gevechtsscènes soms wat grootser gemogen.

avatar van RuudC

RuudC

Met mijn ouders heb ik praktisch iedere kaskraker uit de jaren negentig wel gezien. De videotheek heeft er in elk geval genoeg aan verdiend. Toch ben ik gaan twijfelen of Robin Hood: Prince of Thieves daar tussen zat. Er was namelijk niets dat me bekend voor kwam. Toch is het een erg leuke film die opvallend luchtig is.

Er wordt in ieder geval geen halfslachtige poging gedaan om de boel historisch correct of realistisch te houden. Hele volksstammen wonen in Sherwood Forest, maar nederzettingen heb ik niet gezien en niet gemist. De heksen kunnen toveren en daarmee vind ik het eigenlijk misschien wel jammer dat Sherwood geen magische wezens had. Verder kun je uiteraard rekenen op veel spektakel en mooie decors. Gelukkig is het allemaal niet zo overdreven bombastisch en semikomisch als een gemiddelde Pirates of the Caribbeanfilm.

Ook al vind ik Kevin Costner geen briljant acteur, in de rol van Robin Hood is hij absoluut niet slecht. De leukste rol alleen is die van Morgan Freeman als de Moor Azeem. Hij is eigenlijk de enige die voor komische situaties zorgt. Geen kwaad woord over Alan Rickman of Michael Wincott (veel respect voor beide acteurs), maar zij kunnen niet aan Freeman tippen. Robin Hood is een spektakel waar iedereen de grote lijnen wel van kent. Ze komen er allemaal keurig naar voren met hier en daar een leuke wending. Prima vermaak!

avatar van Spetie

De verfilming van het verhaal van Robin Hood, die ik het vaakst heb gezien.

Het zwakke punt is de speelduur. Vooral in het begin duurt het allemaal wat lang, eer alles goed en wel op gang komt. Eenmaal in de bossen aangekomen, leren we de diverse personages kennen en vanaf dat moment wordt alles een stuk leuker. Ik vind Costner persoonlijk wel een aardige Robin Hood. Hij doet het niet heel slecht, maar mist op sommige momenten wel het jongensachtige charisma. De rest van de cast doet het ook naar behoren. Freeman is een aardige Moor, maar vooral Alan Rickman is heerlijk op dreef, als de cynische Sheriff van Nottingham.

De actie is vermakelijk en goed in beeld gebracht. Echt hard of bloederig wordt het niet, maar dat past ook wel bij het jongensachtige imago dat Robin Hood altijd heeft gehad. Ook het verplichte romantische subplotje ontbreekt niet, al vond dat op zich niet storend. Het nummer van Bryan Adams is erg goed en past perfect bij deze film. Wel moet gezegd worden, dat de rest van de muziek soms wat te nadrukkelijk aanwezig is. Ook de humor ontbreekt gelukkig niet.

Al met al is Robin Hood: Prince of Thieves een vermakelijke film. Niet hoogstaand, maar wel met enthousiasme gespeeld, soms jongensachtig en na een ietwat lang begin, tot het einde toe leuk.

avatar van skipy05

skipy05

Goede film. Toch had ik er wel iets meer van verwacht.

Verhaal is goed maar ik heb al betere Robin Hood verhalen gezien.

Actie is goed om te zien. Speelduur vond ik niet te lang.

avatar van Wilcoo7

Wilcoo7

@spetie

Het begin is juist grandioos! De openingsscene is grandioos en in Engeland aangekomen is het gelijk weer raak. Superspannend tot ze in de bossen aankomen!

avatar van Zinema

Ongetwijfeld twijfelen.

Regisseur Reynolds gaf met deze zoveelste remake een aparte draai aan het bekende verhaal, met name op visueel gebied maar ook de karakters geven een bijzondere bijsmaak af. Freeman doet wat verdwaald aan, om van Connery nog maar te zwijgen. Rickman is echter een leuke schurk. Puristen zullen ongetwijfeld twijfelen, want deze benadering doet soms onevenwichtig aan. Maar vermakelijk is het allemaal wel.

Goed.

avatar van james_cameron

Herzien na een jaar of twintig, ditmaal op blu ray, in de extended edition. Deze biedt vooral meer Alan Rickman, dus dat is helemaal niet verkeerd. Zijn schurk is heerlijk over de top en Rickman heeft zichtbaar plezier in zijn rol. Afgezien daarvan heeft de film de tand des tijds redelijk doorstaan. Voor een blockbuster is de film opvallend rauw en ongepolijst; camerawerk en montage zijn tegenwoordig veel gladder. Costner is prima in de hoofdrol, al is zijn 'engelse' accent soms lachwekkend. Morgan Freeman (die ook wat meer scenes heeft in deze langere versie) is een leuke toevoeging als oosterse sidekick. Prima vermaak al met al, soms een beetje oubollig, maar overwegend leuk en met net genoeg spektakel. Kan nog wel een tijdje mee.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

In 1991 verschenen er twee Robin Hood-films. Deze versie met Kevin Costner en de film Robin Hood met Patrick Bergin in de hoofdrol. Hoewel die andere film veel realistischer oogt, is het Robin Hood: Prince of Thieves die een stuk vermakelijker is. Dat is met name te danken aan het goede script dat lekker vlot verloopt en ondanks de lange speelduur geen moment verveelt.

De film kon op weinig waardering rekenen van de vele Robin Hood-fans. De aanpak was té Amerikaans, met een weinig overtuigende Kevin Costner en teveel Amerikaans getinte actie. Alan Rickman werd wel geroemd om z’n vertolking van de Sheriff of Nottingham.

Ik ben het niet geheel eens met die kritieken. Kevin Costner doet natuurlijk erg Amerikaans aan (mede dankzij z’n Amerikaans accent), maar hij speelt niettemin een degelijke Robin Hood. Hij is misschien dan geen Errol Flynn of Michael Praed, maar zo slecht als sommige critici ons wilden doen geloven is hij ook niet. Alan Rickman speelt natuurlijk een hilarische rol, maar echt origineel is het allemaal niet. De Britse acteur Nickolas Grace gaf op een soortgelijke manier gestalte aan de Sheriff of Nottingham. Maar waar Rickman’s vertolking tegen het karikaturale aanzit, ging Grace nergens over de schreef.

Het grootste minpunt van Robin Hood: Prince of Thieves is dat de film nergens echt origineel is. We hebben het allemaal al eens eerder gezien. Maar de film overgiet het met een mooie saus van actie en romantiek. Het helpt hierbij dat Mary Elizabeth Mastrantonio een zeer verdienstelijke Maid Marian speelt en dat er een duidelijke chemie is tussen haar en Kevin Costner. De rest van de cast wordt goed aangevuld door een Britse en Amerikaanse cast. Sean Connery komt aan het einde van de film nog even langs, in wat één van de duurste rollen ooit is, want voor slechts 2 draaidagen ontving hij maar liefst 250.000 dollar.

Visueel gezien ziet de film er goed uit met fraaie decors en kostuums en goed camerawerk van Doug Milsome. De muziek van Michael Kamen is een pareltje en de hit Everything I Do (I Do It For You) van Bryan Adams werd een wereldwijde nummer-1 hit.

avatar van VforVictor

VforVictor

Leuke film, gister pas voor het eerst gezien, het bevat alles: drama, actie, romantiek en avontuur en humor.

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Leuk hoor, beetje nostalgie, zit veel in, echt zo'n familiefilm.

avatar van Boneka

Boneka

Blijft gewoon een hele vermakelijke film, waarbij sommige mensen zich afvragen of de hit niet groter was dan de film (Everything I do van Bryan Adams) stond immers wekenlang nr. 1 met de clip over deze film. Hij is spannend, leuk, grappig en verveelt nooit. Alleen jammer dat de blu ray versie niet beter kon. Vooral leuk vond ik de Moor in deze film. Toch een thema (religie) dat nog steeds actueel is. Heb onlangs First Knight gezien, maar dan is deze film toch echt een ster beter. Al is de Robin Hood met Russel. Crowe wel een echte kanjer, maar dit blijft een film die gewoon leuk blijft kijken. Ook na bijna 25 jaar alweer!!

avatar van baspls

baspls

A wise man once said: "There are no perfect men in the world; only perfect intentions."

Had al een hoop gehoord over Prince of Thieves, dus was ik erg nieuwsgierig geworden. Vandaag had ik zin in een epische avonturen-film dus heb ik hem opgezet en het is zeker niet tegengevallen. Ik geloof dat ik de langere versie heb gezien, en daar ben ik blij om want het schijnt dat veel van de scènes met de heks zijn geknipt uit de kortere.

Kevin Costner is een uitstekende Robin Hood. Het enige kritiekpunt dat ik heb is dat hij geen Brits praat, als enige in de hele film (Freeman speelt een Moor dus hij telt niet mee). Ik had begrepen dat eerst ook de bedoeling was dat hij dat zou doen maar hij deed het zo slecht dat ze het hebben geschrapt. Morgan Freeman deed het prima als Azeem en Alan Rickman was echt geweldig als de Sheriff. Een hoop goede britse acteurs in kleinere rollen, Brian Blessed bijvoorbeeld. Wat ik ook geweldig vond was Sean Connery die aan het einde nog even opdaagt als Richard Lionheart.

De film lijkt het klassieke Robin Hood verhaal zoals ik het ken niet echt trouw te volgen maar geeft een verfrissende blik op de legende (en gebruikt als ik me niet vergis ook historische aspecten). Vooral het begin met de kruistochten, de heks en de Kelten vond ik een erg goede toevoeging.

De geweldige en enorm epische muziek van Michael Kamen help de film ook enorm. Vanaf het begin af aan was het al avontuurlijk door die heerlijke melodieën.

Prince of Thieves is erg vermakelijk, heeft voldoende actie, een sterk verhaal en mooie opnames in Kastelen en bossen. Alles wat een goede Robin Hood film nodig heeft. Tot op heden geen betere verfilming gezien van het klassieke heldenverhaal, al blijf ik Disney's Robin Hood om nostalgische reden nog steeds erg leuk vinden.

avatar van Film Pegasus

Er zijn al wat verfilmingen geweest van Robin Hood en dan is de vergelijking snel gemaakt natuurlijk. Favoriet blijft nog altijd The adventures of Robin Hood uit 1938 met Errol Flynn. En ook de Disneyversie is niet slecht. Deze film met Kevin Costner is beter dan z'n reputatie doet uitschijnen. Maar de acteerprestaties zijn op het randje van karikaturaal. Duidelijk voor een breed publiek. Visueel ook een lelijk ding met veel overbelichting en rook. Het doet me soms denken aan de typische rockvideo's begin jaren '90. De film is leuk als jeugdnostalgie en kan nog wel entertainen. Maar kwalitatief is dit geen hoogstaande film geworden. Maar popcorn af en toe is ook best lekker.

avatar van missl

missl

Costner is niet het beste gecast in deze film over Robin Hood, hij wordt weggespeeld door een jonge Slater, Freeman en een geweldige Rickman als schurk. Het verhaal is wat braaf en bij de muziek had ik telkens het idee dat ik in de rij stond bij de Efteling. Een echte avonturenfilm maar komt bij mij niet boven het gemiddelde.

avatar van coldstorm

coldstorm

deze film krijgt van mij geen 5 sterren omdat die heks en die achterlijke sherrif

niks in deze film te zoeken hadden

hadden ze niet een serieuze acteur kunnen krijgen voor de rol als sherrif

en die heks had helemaal niet gehoeven

ik ga straks robin hood met russel crowe kijken ik hoop dat die wat serieuzer is

maar al met al toch nog 7 puntjes voor het verhaal

maar al met al toch nog 7 puntjes voor het verhaal

en derest van de cast.

amen

Is dat sarcastisch? Alan Rickman is het beste aan die hele film

Overigens is de Director's Cut van Prince of Thieves niet al te best, daarin komt de rol van Morticia nog meer naar voren in een aantal scenes en dat komt de film inderdaad niet ten goede, dat ben ik met je eens. Maar Rickman is juist geweldig!

[the Sheriff has said he'll cut out Robin Hood's heart with a spoon]

Guy of Gisborne: Why a spoon, cousin? Why not an axe?

Sheriff of Nottingham: Because it's DULL, you twit. It'll hurt more.

Veel mensen waren van de Ridley Scott film met Russel Crowe niet zo kapot, maar misschien vind jij die dan weer wel goed.

avatar van baspls

baspls

John Milton schreef:

Is dat sarcastisch? Alan Rickman is het beste aan die hele film

Sterker nog: Alan Rickman en de heks gaven de film voor mij juist meer waarde mee. Geweldig die extra scènes, gaf het voor mij juist meer mee. De heidense heks is een erg leuke toevoeging aan het Robin Hood verhaal, die ik nooit eerder ben tegengekomen.

avatar van coldstorm

coldstorm

ik ben iemand die van serieuze films houdt

het lijkt mij sterk dat in het echte leven een sherrif een clown is in die tijd

als ik naar een lachwekkende sherrif wil kijken

kijk ik wel naar dukes of hazzard

ik ben nu tegenwoordig historische films aan het kijken

als ik naar die sherrif en die heks kijk

is het net of ik naar pipo clown en mamalu kijk

no offence idd vond ik de film met Russel Crowe idd beter

maar daar moet ik wel bij zeggen

Als robin hood echt bestaan heeft

is die met Kevin Costner wel realistischer

vroeger las ik veel verhalen over Robin Hood

en P o T komt daar dan het dichtst bij

maar ik hoop dat er ooit een Robin Hood film wordt gemaakt

die mij van mij stoel afblazen

want die heb ik nog nooit gezien

avatar van John Milton

John Milton

Toch wel een beetje herkenbaar voor mij: My guilty pleasure ? Robin Hood: Prince of Thieves | Film | The Guardian - theguardian.com

Al was ik niet ziekig en is het ook niet mijn favoriete film. Maar het wel een van mijn leukste guilty pleasures!

avatar van Rogyros

Rogyros

Waarom is dit nu een guilty pleasure?

Ik begrijp dat nooit. Ik vind dit een leuke film, en zie echt niet in waarom je die kennelijk 'eigenlijk niet leuk mag vinden'.....

avatar van anne J

anne J

Deze film is echt geniaal Ik snap wel dat mensen hem slecht zouden raten eventueel, en het is gewoon een zwaar jaren '90 film ook in een aantal aspecten (wat ik juist best tof vind om te zien). Maar wat kan het schelen inderdaad dat het zgn. een guilty pleasure is. Ik vind hem ook gewoon tof en heb hem net als die journalist van The Guardian als kind ook 100x gezien, en later eigenlijk ook nog vaak opgezet als 'oh, even opnieuw kijken en genieten'. Gewoon super chill een toffe Robin Hood avonturenfilm, die dichtbij het klassieke verhaal zit: top. En het Robin Hood verhaal wordt nooit oud. Ik kan overigens ook The Adventures of Robin Hood opnieuw en opnieuw aanzetten, het wordt niet oud en blijft zeer vermakelijk, net als deze. Grote herkijkwaarde.

Maar toch best een grappig artikel Want ik ken 'stiekem' inderdaad wel heel veel mensen die deze film vaker hebben gezien en hem leuk vinden, maar dat niet per se zouden zeggen.

avatar van Collins

Collins

"Prince of Thieves" is in de herziening na jaren nog steeds een leuke avonturenfilm.

De film is redelijk luchtig van toon terwijl in mijn beleving over de film een veel duisterder sfeer hing. Het kostte me wel wat tijd om in die luchtiger sfeer te geraken. Eenmaal daar gearriveerd, bevalt de film nog steeds goed.

Tijdens het kijken is het opvallend hoe 'over the top' de actiescènes eigenlijk zijn. In de herinnering oogde het allemaal realistischer en veel spannender.

Hetzelfde geldt voor het acteerwerk. Erg 'over the top' en eigenlijk niet heel goed.

De enige die fantastisch weg komt met zijn rol en waar de herinnering niet bedriegt, is Rickman. Wat een prachtrol. De rol zit de man als gegoten. Puur genieten.

Goed, het viel dus in eerste instantie wat tegen. Maar na wat mind setting, toch weer genoegzaam genoten.

De titelsong blijft trouwens een gedrocht.

avatar van IH88

IH88

“Just a minute. Robin Hood steals money from my pocket, forcing me to hurt the public, and they love him for it?”

Dit is de film die ik denk ik het vaakst heb gezien in mijn jeugd. De combinatie van avontuur, humor, romantiek en spetterende actiescènes maakte deze film tot de ultieme jongensdroom. De film heeft na al die jaren bijna niets van zijn magie verloren, alhoewel ik nu wel wat beter de mindere kanten kan zien.

De film is te lang en sommige personages zijn erg slecht uitgewerkt. Het acteerwerk is ook niet geweldig, met alleen Oldman die elke scene naar zich toetrekt. Het romantisch subplotje werkt ook niet echt. Gelukkig zijn de actiescènes vermakelijk en de humor werkt ook erg goed. De film neemt zichzelf niet te serieus en dat kan ik wel waarderen. Costner en Freeman vormen ook een sterk duo en hun samenspel vormt toch wel het hart van de film. Robin Hood blijft na al die jaren een leuke avonturenfilm.

avatar van Wilcoo7

Wilcoo7

Ik vind dit één van de betere Robin Hood verfilmingen. Een geslaagde mix van humor, actie, avontuur en romantiek. Met de openingsscene zit je direct op het puntje van je stoel en dit blijft de hele film zo. De casting vind ik persoonlijk perfect... 4,5 sterren maar omdat het voor mij ook een stuk jeugdsentiment is doe ik er een halve ster bij.

avatar van Antonev

Antonev

Heerlijk filmpje, bevat werkelijk alles. Spanning, drama, humor, actie, avontuur en een stukje romantiek. Kan er elke keer weer van genieten. Costner in zijn hoogtij dagen.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Had verwacht dat ik dit erg leuk zou vinden, maar het is me allemaal te kinderachtig. Vooral die vreselijke Bassie & Adriaan-schurk slaat alles. Kon m'n aandacht er sowieso al niet bij houden, duurt ook veel te lang allemaal.

avatar van Supernatural

Supernatural

super film die ik al weet ik hoe vaak heb gezien.en de film blijft elke keer na herzien ook zo geweldig.en ook super acteurs er in .de mooiste robin hood film die is gemaakt tot nu toe.