• 9.369.843 stemmen

The Dictator Hunter (2007)

Documentaire | 75 minuten / 52 minuten (tv- en IDFA-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 75 minuten / 52 minuten (tv- en IDFA-versie)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Klaartje Quirijns

Met onder meer: Reed Brody, Souleymane Guengueng

Plot The Dictator Hunter

Zelfs een goedbetaalde baan bij de Verenigde Naties wijst advocaat Reed Brody van de Human Rights Watch af om zijn jacht voort te zetten op oud-president Hissène Habré van Tsjaad, onder wiens regime van 1984 tot 1990 duizenden burgers werden opgepakt, gemarteld en vermoord. De jacht van Brody op deze 'Afrikaanse Pinochet' bestaat vooral uit het in gang zetten van het internationale recht, en lobbyen om de berechting op de (Afrikaanse) politieke agenda te krijgen. 'Je moet het spel meespelen.' Brody is onvermoeibaar, zoals te zien is in de documentaire die regisseur Klaartje Quirijns over deze vloeiend Frans sprekende Amerikaan maakte. Zij volgt hem op zijn reizen, van diplomatenkamertjes in New York naar een van de ergste beulen van het regime in Parijs en van Senegal, waar Habré nu in luxe woont, naar een schrijnende ontmoeting met weduwes in Tsjaad. De film geeft niet alleen inzicht in de situatie (en de rol van Amerika) destijds, maar vooral in de werkwijze van deze advocaat. Op de African Union Summit in juni 2006 in Banjul staat de beslissing om Habré ja of nee voor het gerecht te slepen hoog op de agenda. Als de Afrikaanse leiders voor stemmen, zou dat een uniek precedent scheppen.

avatar van Quentin

Quentin

This Thursday, 20th March, at 19:30h, "The Dictator Hunter" will be shown in the Lumiere (Maastricht), followed by a debate with Reed Brody.

The world famous Human Rights Watch lawyer Reed Brody will make a visit to Lumière Cinema, to introduce the film ‘The Dictator Hunter’. This new documentary focuses on Brody’s endeavours to catch Hissèné Habré, the former leader of Chad, who is charged with killing thousands of his own countrymen in the 1980s. Now Habré lives in Senegal where Brody is attempting to have him brought to trial or extradited. After the film, Reed Brody will be interviewed. Entrance is only 4 € for students!

avatar van Quentin

Quentin

Overingens ook vanaf 31 maart verkrijgbaar op DVD.

avatar van Sol-

Sol-

Ik heb hem op DVD besteld, moet hem nog binnenkrijgen. Ben benieuwd. Vond de scenes in Pauw en Witteman er goed uitzien.

avatar van Sol-

Sol-

Heb hem inmiddels binnen. Ik ga hem binnenkort kijken, maar vind de dvd tegenvallen voor wat ik heb betaald. 15 euro. Het enige wat er op staat is de film. Geen extra's, niets. Hoesje van papier/karton en gaan met die banaan. Mag van mij minstens 50% omlaag in prijs.

Volgende keer weer huren. (het is dat hij niet te huur was hier, maar dan wacht ik in het vervolg wel)

avatar van Quido

Quido

THE DICTATOR HUNTER genomineerd voor Beste Europese documentaire

THE DICTATOR HUNTER van Klaartje Quirijns is een van de tien documentaires die door de European Film Academy zijn genomineerd in de categorie EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2008 – PRIX ARTE.

De film gaat over de verbeten strijd van Human Rights Watch-advocaat Reed Brody om oud-president Hissène Habré van Tsjaad, onder wiens regime duizenden burgers werden opgepakt, gemarteld en vermoord, te berechten. De film is geproduceerd door Pieter van Huystee Film.

Een jury, die samengesteld is door de European Film Academy en de Frans-Duitse cultuurzender ARTE zal de uiteindelijke winnaar aanwijzen.

De prijs wordt zaterdagavond 6 december tijdens de 21ste European Film Awards Ceremony in Kopenhagen aan de winnaar uitgereikt.

Bron: Persbericht