Genre: Oorlog / Biografie
Met onder meer: Ulrich Tukur, Daniel Brühl en Steve Buscemi
Gesproken taal: Duits, Engels, Japans, Mandarijn, Kantonees en Oekraïens
Releasedatum: 26 november 2009
Plot John Rabe
"History Needs Extraordinary Heroes"
Waargebeurd verhaal over de Duitse zakenman John Rabe die zich in 1937 in Nanking, China bevindt. De stad wordt aangevallen en overgenomen door het Japanse leger. Rabe weet echter met enkele andere buitenlanders een beschermde zone voor burgers op te richten, waardoor meer dan 250.000 mensen de dood ontlopen.
John Rabe
Dr. Oskar Trautmann
Werner Fließ
Nakajima Kesago
Dooz
Vond het een goede film.
(vraag me stiekem wel af wat er met het vogeltje is gebeurt !)
willemfilm
Goed verhaal, goede vertolkingen, de juiste talen werden gebezigd, Duitsers spraken Duits, Engelsen Engels Chinezen iets wat lijkt op Chinees en de Jappen spraken Japans. Komt de realiteit ten goede. Maar ik vond de ellende slecht in beeld gebracht. Er zijn totaal 3000.000 mensen omgekomen. Dat werd ten dele duidelijk zichtbaar gemaakt. Hier kom je pas na de film achter. De ellende zoals een Schindlers List dat wel schetst, kent deze film duidelijk minder en is door het trage tempo slaapverwekkend. Al met al bleef het gevoel van een middelmatige film over terwijl de film op de keep genomen best van hoog niveau is.
Zandadder
Is allemaal te lezen in het boek van Iris Chang. Jappen zijn bééstachtig te keer gegaan. Ik denk dat die gruwelijke uiteenlopende martelpraktijken niet verfilmd zijn.
herman78
Er zitten 200.000 mensen in de safety-zone, verder is zo'n beetje heel de stad platgebombardeerd. Dan is het toch wel logisch dat daar een hoop doden bij zijn gevallen? Van mij hoeft dat niet allemaal expliciet in beeld te worden gebracht (er wordt bovendien genoeg in beeld gebracht, vond die scene met de afgehakte hoofden en het neermaaien van alle krijgsgevangen wel genoeg.
Mooie film, zit voor mij ergens tussen 4* en 4,5* in voorlopig. Moet hem nog even laten bezinken voor een wat finaler oordeel.
movieman7
Echt goede A film. Goed acteerwerk, ieder spreekt zijn eigen taal, boeiend en mooi verfilmd verhaal. Vind het een klassefilm die een pluim verdiend.
b00ts
Prachtige film. Geweldige combinatie tussen een nazi-Duitser, een Amerikaanse dokter, een Joods-Duitse diplomaat. Zoiets verzin je niet. 'Mooi' in beeld gebracht waarbij de door de Japanners begane wreedheden precies lang genoeg in beeld werden gebracht om te weten wat dat voor hel geweest is. Meer massa-slachtingen in beeld brengen voegt naar mijn mening niets aan de film toe. Ik snap niet hoe iemand voor deze film slechts twee sterren kan geven, zeker niet als ik het bericht van die persoon lees. Pak gerust de wiki erbij om nog eens wat te lezen over de wreedheden die zijn begaan (Nanking massacre).
Scorpio11
Gisteren de première in Amsterdam gezien. Deze film heeft mij geboeid van begin tot eind. Een schitterende film. Geregisseerd door de 37 jarige Florian Gallenberg. Het zal mij niet verbazen als deze man net zo goed en zo groot wordt als de helaas veel te jong gestorven Rainer Werner Fassbinder. De film wordt heel mooi in beeld gebracht. Ook het geluid is prachtig. Iedere bevolkingsgroep sprak in de film zijn eigen taal. (Duits, Engels, Japans, Chinees). Ik vraag mij alleen af hoe de film in de Duitse bioscoop vertoont wordt. Zou, zoals meestal, de film nagesynchroniseerd zijn??
moviefan87
Vond het ook een heel goede film, maar ligt het nu alleen aan mij of was die Francaise wel heel irritant? Ik vond haar echt verschrikkelijk.
VanRippestein
Goede film ik zeg oscar.
Ik ook. Oskar Schindler, wel te verstaan. Ik zou bijna spreken van een rip-off, want dit gaat echt te ver.
Los daarvan. Het plot is nogal suf: Een wijze Europeaan (je kent ze wel: liefhebbende vrouw, het beste met de wereld voor, behulpzaam, onbaatzuchtig) bouwt voor de chinezen (je kent ze wel: volgzaam, onderdanig, goed af te richten) en enorm fort om de jappanners (je kent ze wel: corrupt, harteloos, altijd boos kijkend) buiten de deur te houden. De film laat daarbij eigenlijk niets anders dan de wijze europeaan zien. De chinezen zijn een beetje een achtergrond opvulling van Rabe's personal view on the world. Zo is het niet zielig dat chinezen onthoofd worden, maar zielig dat John Rabe dit zielig vind. Je moet er van houden om je vrijwillig aan je haren erbij getrokken te laten worden dit alles enkel door Rabe's bril te bekijken. Ik vond t jammer, aangezien de situatie ansich erg interessant is, maar dit gewoon erg onbelicht blijft.
Daarnaast had graag een wat minder geromantiseerd beeld gezien van de situatie. Gore en smerigheid of niet: het stond me wel erg ver van de werkelijkheid af met al die overdaad aan closeups en emotionele strijkers en kleurfilters. Die halen een beetje de lompheid ervan af. Laatst heb ik Nuit et brouillard gekeken van Resnais (die weliswaar een ander thema binnen WO2 behandeld) en die wist tenminste een stuk van "echtheid" te bereiken, zover dat kan met film. Dus ik eindig ik waar ik mee begon": een Schindler's List film die gebruik maakt van de stelling: "het-is-de-tweede-wereld-oorlog-dus-het-is-erg".
EDIT
Omdat ik op dreef ben nog een andere vergelijking: een beetje de steven seagall van de drama: elke vorm van emotie en intelligentie zijn al in-film voor je uitgelegd, dus die kun je thuis laten. gewoon over je heen laten komen en verder niet te lang bij stilstaan.
Hehe, hele goede recensie hierboven van VanRippestein waar ik me helemaal bij kan aansluiten.
VanRippestein
hehehhe thx, bij deze gemarkeerd als recensie.
Martijnnn
Je bent er van op de hoogte dat Rabe echt bestaan heeft... wees blij dat er meer mensen zijn geweest die hetzelfde hebben gedaan als Schlinder. Om het nou als ripoff te bestempelen vind ik ook wel wat zwaar.
Madecineman (moderator films)
Sterker, Rabe schijnt in China een echte heldenstatus te bezitten. Vraag me af hoeveel chinezen Oskar Schindler uiteindelijk kennen.
sethone81
kan ik mij wel in vinden, maar is toch een instrument wat in elke film gebruikt wordt. Ik vond het zelf niet zo storend, maar ieder zijn eigen mening. Mooi verhaal mooi verfilmd.
VanRippestein
Ja daar ben ik van op de hoogte, ik doelde ook meer op de film dan op de real life John. Ik zou niet weten of die twee elkaar gekend hebben, dus ik weet niet of hij het in het echt ook geript heeft.
Djarune
Ik sluit mij hier volledig bij aan. Ik ergerde me vooral aan de Shindler's List en The Pianist tafarelen. Een nieuwe oorlogsfilm is altijd welkom. Het verhaal is prachtig en op sommige punten is de film best goed, maar helaas is allemaal een beetje teveel. Bovendien hebben we dergelijke scenes al in betere films gezien. Vooral de regisseur heeft gefaald in mijn ogen. Deze film wordt nooit een klassieker en over een paar jaar is iedereen hem weer vergeten.
MadButcher
Zeer goeie film, ben in oorlogsmuseum geweest in Thailand m.b.t. die spoorlijn, en heb dus foto's gezien van wat de japanners daar aan hebben gericht.
wibro
Deze film afgelopen woensdag bekeken en hoewel ik dit stukje geschiedenis zeer interessant vond ging ik toch met een behoorlijk teleurgesteld gevoel naar huis. Ik vond het hele verhaal net zoals in "Schindler's List" weer overgedramatiseerd. Ik kan mij daarom ook zeer goed vinden in de recensie van user "Van Rippenstein". Het eerste uur was best interessant maar toen de Japanners Nanking veroverden en met hun terreur begonnen voelde ik mij steeds minder in dit oorlogsdrama betrokken. De beste beelden vond ik de zwart/wit archiefbeelden want dat was echt. Over de geloofwaardigheid van wat wij in kleur te zien kregen, daar heb ik daarentegen sterk mijn twijfels over. Klopt het met de historische feiten dat de vrouw van Rabe destijds inderdaad op dat passagiersschip zat dat door de Japanners werd gebombardeerd en dat zij het ook overleefde, klopt het met de historische feiten dat op het moment dat Asaka opdracht gaf om op John Rabe en de rest te schieten ineens de sirenes gingen en dat vervolgens Asaka rechts omkeerd maakte Toch wel toevallig allemaal. Ik heb daarom ook de indruk dat de regisseur met de werkelijkheid een loopje heeft genomen en geprobeerd heeft een soort sentimenteel drama te maken voor de Amerikaanse markt. In Amerika houden ze nu eenmaal wel van dit soort drama's en of het waar is dat zal hun een worst wezen. Van geschiedenis hebben ze daar nu eenmaal totaal geen kaas gegeten. Dat ik deze film ondanks mijn negatieve punten geen onvoldoende geef is omdat ik het wel goed vind dat het bloedbad van Nanking ook hier in het Westen eens onder de aandacht wordt gebracht. Voor de Japanners waren de Chinezen wat de Slavische volkeren, Joden, Zigeuners etc voor de Duitsers waren; Untermenschen. Wat terreur betreft deden de Japanners absoluut niet voor de Nazi's onder. Ze hebben in de bezette gebieden en vooral in China vreselijk huisgehouden.
Nog iets over de cast. Het acteren van Steve Buscemi vond ik voortreffelijk en stak imo ver boven de rest uit.
oteis
Een ok film. Erg jammer dat de film van te voren al werd aangeprezen als de Schindler van China. Hierdoor werd toch enigszins de link gelegd met Schindler's List. Dit niveau haalt de film namelijk bij lange na niet. Ook ik sluit mij volledig aan bij zowel "VanRippenstein" als " Wibro"
Redlop
Ook de reden voor mijn 3*. Verder werd het script door een hollywoodtrechter geperst waardoor het te herkenbaar Oscarwaardig aandeed. Buscemi was idd een verademing tussen de voorspelbare personages.
3* dus.
_RIP_Ivanhoe
Is wel ok deze film, maar haalt nooit het niveau van een Schindlers List en/of The Pianist.
Ivan__

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004