• 9.379.584 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

Quido schreef:

Wie zegt dat je dat moet hebben dan?

Mijn discussie kwam tot stand naar aanleiding van onderstaande bericht van Cornelis.

Kuijpers vertelde in interviews dat hij vertrok vanuit de gedachte dat iemand met een ernstige ziekte over het algemeen veel medelijden opwekt, behalve een TBS-er. Hij wilde proberen om in een film bij de toeschouwer sympathie op te wekken voor iemand met dat ziektebeeld, hoe angstaanjagend ook.[/

In een later bericht heeft Cornelis hierop nog het een en ander toegelicht, waardoor mijn discussie eigenlijk overbodig werd, maar helaas, ik had mijn bericht al geplaatst.

avatar van cornelis

cornelis

moet ik daarom sympathie hebben voor die mensen vanwege hun ziektebeeld

Ik vind zelf het idee van sympathie (of toch minstens empathie) voor iemand die aan een ziekte lijdt als principe niet teveel gevraagd, nee. Maar dat is aan eenieder.

wibro schreef:

Inderdaad, maar zoals bleek was het geen letterlijke weergave van wat Kuijpers zei. Vaak spreekt hij - zoals ik ook al eerder aangaf - over zijn fascinatie voor de scheidslijn tussen goed en kwaad. Als hij het woord sympathie al in zijn mond genomen heeft, kan dat best alleen maar geweest zijn om zijn punt - het begrijpen van iemands 'slechte' daden - extra kracht of duidelijkheid mee te geven.

avatar van Sol-

Sol-

Vanavond de film voor een tweede keer gezien, met iemand die hem nog niet had gezien. Blijft enorm goed. De scene in de tunnel blijft werkelijk waar geweldig.

Waarschijnlijk kijk ik hem over een tijdje voor een 3e keer, als ik de dvd heb.

Ik heb in mijn hele leven nog nooit een NL film 2x binnen korte tijd gekeken, laat staan dat ik hem later nog een 3e x uit de kast pakte.

Pieter Kuijpers Een nieuwe held voor de NL filmindustrie.

Sol- schreef:

Pieter Kuijpers Een nieuwe held voor de NL filmindustrie.

Nieuw? Maakt al een jaar of vijf prima films.

avatar van Thomas83

Thomas83

wibro schreef:

Het punt is dat ik mij ontzettend kwaad maak als een TBS-er die ontsnapt is, of niet van proefverlof is teruggekeerd of weer terug in de maatschappij is zich opnieuw aan onschuldige mensen vergrijpt. Hij kan dan wel ziek zijn, maar moeten anderen dan weer van hun de dupe worden?

En zeg niet te snel dat die persoon er niets aan kan doen. Dan kunnen wij iedere misdadiger wel van zijn daden vrijpleiten. Ja, hij was zo zielig en hij heeft zo'n slechte jeugd gehad. Kom op zeg. De meesten weten dondersgoed wat ze doen. Ik heb geen medelijden met ze. De maatschappij dient tegen hun beschermd te worden.

Tsja, wie maakt zich daar niet ontzettend kwaad over? Maar vraag is of het dan eerlijk is om de film daarop te veroordelen met een laag of lager cijfer. Dat zou dus betekenen dat je een film een lager cijfer geeft, puur vanwege het omstreden onderwerp? Dat vind ik niet echt fair. Tenzij het een soort enge propagandafilm zou zijn of zo. Maar dat is TBS totaal niet denk ik.

Of gestoorde moordenaars er veel aan kunnen doen dat ze zijn hoe ze zijn, dat weet ik niet. Ik denk dat het niet zo simpel ligt als je nu stelt. Maar je kunt denk ik ook niet gelijk zeggen dat ze puur slachtoffers zijn. Ik weet maar 1 ding voor mezelf zeker, en dat is dat het bij de zware gevallen onverantwoord is om ze nog in de maatschappij "los te laten". Niet alles is te genezen. Als mensen al moeilijk van de drang naar een sigaret of ongezond eten zijn af te helpen, hoe moeilijk moet het dan wel niet zijn om ze af te helpen van de drang naar het verkrachten en vermoorden van jonge meisjes?

Montorsi schreef:

Iedereen die zich ooit serieus heeft verdiept in TBS ansich kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het prima werkt.

Ik heb me er zeker niet in verdiept, dus ik kan misschien niet goed oordelen. Maar ik las toevallig vandaag nog een stukje over iets vergelijkbaars. Dat was een column van een misdaadjournalist, en die zei dat het regelmatig voorkwam dat vrouwen uit fascinatie met bijvoorbeeld gestoorde moordenaars of verkrachters in TBS-klinieken schrijven. Vaak misbruikt die TBS'er dan die vrouw om vrij te komen. Want het schijnt zo te zijn dat als ze een "stabiele relatie" hebben, dat de kansen op vrijlating flink vergroot. Zo schijnt het ook al vaak te zijn voorgekomen dat TBS'ers op die manier vrijkwamen, maar vervolgens weer in hun oude "slechte gewoontes" vervielen. Als je zoiets leest dan twijfel je wel aan de waterdichtheid van het TBS-systeem.

Bovendien komt er regelmatig weer iets in het nieuws over een vrijgekomen of ontsnapte TBS'er die weer in de fout gaat. En aangezien er neem ik aan in Nederland niet zo heel veel TBS'ers zijn, honderden misschien, zijn er relatief veel van dit soort incidenten. Nog een reden om te twijfelen aan hoe goed het TBS-systeem wel niet is.

Maar goed, dit gaat niet echt meer over de film.

Thomas83 schreef:

De reden waarom ik de film laag beoordeeld heb is niet het omstreden onderwerp, maar omdat de film bij mij zeer ongeloofwaardig overkwam.
Zie mijn onderstaand bericht geplaatst op 31 mei j.l.

Heb inmiddels de hele film afgekeken. Mijn conclusie is dat deze film totaal ongeloofwaardig is. Tsjonge tsjonge wat een softe boel in die TBS kliniek. De steekwapens in de vorm van schroevendraaiers e.d. liggen in de werkplaats voor het grijpen en dit onder begeleiding van "stoere" bewakers. En in de therapie afdeling alleen maar geiten wollen sokken medewerkers? Geen wonder dat die twee TBS''rs kunnen ontsnappen. En de achtervolgingsscenes en het gedoe in de tunnel zijn volslagen belachelijk. Johan steekt zijn moeder dood, Tessa hoort dat Johan het een en ander met andere meisjes heeft gedaan. Johan geeft Tessa de gelegenheid bij de halte waar hij haar heeft gegijzeld uit de stappen. Tessa wil echter bij hem blijven. Geloof je dat dit in de praktijk ook zo zou gaan? Welnee, Tessa zal wegrennen zo hard ze kan. En het eind, daar zullen we het verder maar niet over hebben. Genoeg gezegd.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

En dan noem je nog niet eens de ongelooflijk lachwekkende ontsnapping als ze de tunnel uitrijden, een afslag nemen en de helikopter ze gelijk kwijt is.

avatar van Sol-

Sol-

Quido schreef:

Nieuw? Maakt al een jaar of vijf prima films.

Yep, maar voor mij is hij sinds deze film een held.

Ik denk dat Wibro en Mr White nog versteld zullen staan hoe het een en ander in de praktijk werkt. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt. De beste stuurlui staan nog altijd aan wal. Overigens zijn voor vrijwel alle 'klachten' al verklaringen gegeven eerder in deze thread.

@Thomas83. Idd, er zijn zoveel van dat soort verhalen bekend, alleen al in landen als Amerika.

Mr_White schreef:

. mooiste scene idd.

avatar van Thomas83

Thomas83

Die helikopter-scène vond ik ook erg ongeloofwaardig, net als die andere scène aan het begin van de film die ik eerder al noemde. Verder vind ik het echt wel meevallen qua ongeloofwaardigheid.

En dit is en blijft toch ook vooral een film voor het vermaak, een kort filmpje van 88 minuten. Weliswaar een die wel diepgang bevat, maar geen heel diepgravende film of zo. Dan vind ik ongeloofwaardigheid niet zo'n issue.

avatar van Mescaline

Mescaline

Dit mag toch zeker wel 1 van de betere nederlandse films genoemd worden.. vond de film vrij hard.. en erg goed geacteerd en niet alleen door Theo Maassen maar door de gehele cast! Theo Maassen heeft mij in deze film zeker overtuigd dat hij het acteer vak ook beheerd! zie graag meer films van hem..

Heel veel bekende nederlandse acteurs over acteren.. dit was bij Theo gelukkig het geval helemaal niet zijn rol kwam gewoon erg overtuigend over op de kijkers..

Het einde is erg goed gemaakt en is zeker niet voorspelbaar!.

4 wel verdiende sterren voor deze film.. eindelijk weereens tevreden over een nieuwe nederlandse film !

avatar van bisse

bisse

Behoorlijke tegenvaller,Theo maassen weet in mijn ogen helaas helemaal niet te overtuigen en het zeer lege vlakke script heeft weinig te bieden. Spannend wordt het nergens en de film bevat ook nog eens een aantal zeer ongeloofwaardige scenes. Deze film heeft gewoon erg weinig te bieden op ieder vlak.......kvind het behoorlijk jammer want vind theo en kuijpers echt toppers in hun vakgebied. 2 ster

avatar van Stampkonyn

Stampkonyn

Ik vond de film echt heel super!

Hij was af en toe wat ongeloofwaardig, maar dat maakte niet uit (vind ik tenminste).

Waar ik me wel aan irriteerde : Dat Tessa's telefoon niet leeg raakt.

Er wordt vet veel gebeld enzo (en ook al zou dit niet zo zijn) maar hij gaat maar niet leeg.

avatar van Perfectly clear

Perfectly clear

Stampkonyn schreef:

Maar hij gaat maar niet leeg.

Dat zou een super reclame zijn voor Nokia,

Ook als je door een ontsnapte TBSer ontvoerd bent moet je op je mobieltje kunnen vertrouwen, Nokia Connecting People.

avatar van Ajda

Ajda

film heeft me verrast!

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Mescaline schreef:

Het einde is erg goed gemaakt en is zeker niet voorspelbaar!.

Helemaal mee eens! Mijn echtgenote en ik vonden het een erg goede film. De hooflijn van de film vind ik wel geloofwaardig. Het ontkennen van zijn eigen daden van de TBS'er en het feit dat hij juist daarom zeer gevaarlijk is. Het gewetenloze van hem ondanks het feit dat hij soms heel aardig kan zijn. Juist die twee gezichten maakt hem ook zeer gevaarlijk. Ook het gedrag van het beinvloedbare meisje zie je in werkelijkheid ook wel terug. Het stockholm syndroom. Het zijn allemaal aspecten die vaak bij TBS'ers en hun slachtoffers vaak terugkomen.

avatar van Robi

Robi

Het viel me in ieder geval wel op dat BNN zelfs bij telefilms vertikt om de aftiteling te laten zien. Wat een ongelofelijke flut omroep is dat toch ook. Hoort gewoon bij de commercielen en zou geen recht op een omroepbijdrage mogen hebben. Maar ach, wie ben ik?

avatar van frankmeer

frankmeer

Lol, lekker belangrijk!

Quido

Zoveel wordt er toch niet gebeld? Als dat ding van mij na 4 korte telefoontjes al leeg zou zijn ...

avatar van queenie

queenie

het was een leuke film om naar te kijken. had er iets meer aktie in verwacht, maar de rol van Johan wordt goed neergezet. Zo zie je maar weer dat gekken je inderdaad voor de gek kunnen houden. 3*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Waar ik me wel aan irriteerde : Dat Tessa's telefoon niet leeg raakt.

Weet je waar ik me ook erg aan irriteerde. Dat er in die tunnel gebeld word. Maar in een tunnel is er helemaal geen bereik. Godverdomme zeg, kutzooi!

Maar heb je je nou helemaal ingeschreven om alleen te vertellen wat je "vet" irritand vond waar je in een film helemaal niet al te veel op hoeft te letten?

avatar van Hannibal

Hannibal

Dat we nu kunnen vaststellen dat de telefoon van Tessa van uitzonderlijk goede kwaliteit is lijkt het me niet nodig om dit met gevloek kenbaar te maken.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Kom op, ik vond die reactie van Stampkonyn een beetje overdreven dus ik besloot zelf ook even overdreven te doen.

sinterklaas schreef:

Als ik die reactie van Stampkonyn nog eens goed lees, dan lijkt het mij dat zij nog heel, heel erg jong is. Misschien gelooft ze zelfs nog wel in ... Sinterklaas

avatar van cornelis

cornelis

Maar in een tunnel is er helemaal geen bereik.

Over het algemeen heb ik in veel grote tunnels voor snelwegen prima bereik.

avatar van Stephan

Stephan

cornelis schreef:

Over het algemeen heb ik in veel grote tunnels voor snelwegen prima bereik.

Dat hangt van de tunnel af. Sommige tunnels hebben een antennering ingebouwd zodat radio en telefoon gewoon doorgaan.

Maar dat zijn er niet al teveel volgens mij. Bereik in NL tunnels is echt kut, snap niet hoe jij wel goed bereik hebt cor. .

avatar van Mescaline

Mescaline

Zelfde fout zit ook in Die Hard 4.. snap niet waar mensen zich druk om kunnen maken..

avatar van the-hague-pride

the-hague-pride

hele discussie over een telefoon

kwaliteit wordt steeds verbeterd dus die batterijen gaan wel wat langer mee, ik bel best veel en laad mijn telefoon 1 keer per week op. bizar in 2008. en berijk is tegenwoordig ook op veel plekken beter in veel tunnels heb ik ook nog wel minimaal 1 streepje berijk. weird

oordeel over de film geef ik straks, nu ff branden en bekijken