• 9.380.819 stemmen

Met onder meer: Theo Maassen, Lisa Smit en Flip Filz

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 31 januari 2008

Plot TBS

Johan vd S. (Theo Maassen) is uitbehandeld en zal de rest van zijn leven door moeten brengen op de long stay-afdeling van een TBS-kliniek. Johan houdt echter vol onschuldig te zijn aan de lustmoord op zijn zusje waarvoor hij is veroordeeld. Omdat niemand hem wil geloven, ontsnapt hij om zijn onschuld te bewijzen. Hij gaat op zoek naar zijn moeder die steeds heeft geweigerd te getuigen en die alle contact verbroken heeft. Johan is ervan overtuigd dat zij hem vrij kan pleiten. Al snel zit de politie hem op de hielen. Om justitie uit handen te blijven, gijzelt Johan een toevallige passant: de 13-jarige Tessa (Lisa Smit).

avatar van Mr.VS

Mr.VS

Had er toch wel iets meer van verwacht. Redelijk voorspelbaar.

Keek wel makkelijk weg en ging niet vervelen.

Goed acteerwerk van Theo Maasen.

avatar van Thomas83

Thomas83

kos schreef:

Vind de film wat dat betreft ook een tikkie populistisch.

Hoezo dat? Er wordt toch niet makkelijk over gedaan of zo?
Had je dan sowieso al de film populistisch gevonden als Johan uiteindelijk toch Tessa ombracht? Zo nee, wat had er dan anders gemoeten om het niet populistisch te maken?

cornelis schreef:
Wat mij betreft: een constant aanwezige onrust, ongemak.

Het geeft denk ik aan dat Johan onrustig is in zijn hoofd inderdaad, niet altijd controle heeft over wat hij doet en black-outs heeft. Op het laatst zie je dat hij zijn oma ook heeft vermoord, waar je niks van in de film te zien krijgt. Misschien is dat niet alleen voor de verrassing maar ook om te laten zien dat hij op dat hij op dat moment een black-out had, er een knop van gekte in hem omging zeg maar, waardoor hij niet meer wist wat hij deed.
Met die jumpcuts kun je die black-outs al aankondigen. Als de sprong in de tijd niet vrij kort zou zijn dan zou niemand merken dat die er was.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Inderdaad een erg sterke telefilm. Wel raar dat dit de enige was die even tussendoor op Zaterdag komt ipv Donderdag, zoals die andere Telefilms. Maar dit was inderdaad weer een zeer geslaagde film gebasseert op mogelijke waargebeurde feiten. Theo Maassen speelt erg goed net zoals in alle films en cabaretoptredes. Het is gewoon een coole gast. De mooie Lisa Smit kon er ook iets moois van maken. Vond het trouwens inderdaad wel een beetje onrealistisch van dat Tessa geen enkel angst uitstraalt en gewoon lachend met de TBSer Johan meegaat zonder ook maar een vorm van angst te laten zien. Maargoed het gaat meer om de film zelf. Je kan het ook een beetje vergelijken met een roadmovie. Wat ik ook erg mooi en niet te voorspellen vond was dat je in het begin denkt dat Johan onschuldig is en vroegere slachtoffer is van incest, en dat het aan het einde allemaal een leugen blijkt te zijn en dat hij, met klap op de vuurpijl, zomaar Tessa begint te wurgen. Totaal onverwacht.

Al bij al weer een sterke telefilm. Goed gespeeld en geregiseert en de sfeer lijkt inderdaad ook alsof je er zelf inzit.

avatar van Sol-

Sol-

Wouter schreef:

Oneens. Vond het het beste van de film.

Waarom?

Ik vond het op bepaalde momenten vrij overbodig. Er wordt gezegd dat het is om de stemming aan te geven, maar die stemming kon ik overduidelijk aflezen van het gezicht van de personage of uit de beelden zelf. Ik werd door de cuts verschillende keren gestoord in mijn betrokkenheid met de film.

avatar van Mark DJ

Mark DJ

voor een nederlandse film vond ik deze behoorlijk goed

Spoiler:
vond het alleen nogal ongeloofwaardig dat die media zo op die auto af ging rennen bij die tunnel... echt onzin

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Idd soms wat ongeloofwaardig, maar verder zeker niet slecht. Vermakelijk en toch wel best boeiend. Ook goed acteerwerk. Theo Maassen speelt Johan niet, ís Johan. Verder niets bijzonders, maar toch een leuk avondje gehad, vooral als je bedenkt dat ik geen liefhebber van Nederlandse films.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Echt heel goede film. Het einde was voor mij echt een verassing. Het laat zien hoe je je in mensen kan vergissen want ik was er de gehele film van overtuigd dat Johan onschuldig was.

Theo Maassen was ontzettend goed ! Ik kan niets anders dan positieve dingen zeggen over deze film.

avatar van Sannepan

Sannepan

Bijzonder goede film die voor een ontzettend beklemmende en ongemakkelijke sfeer zorgt. Je voelt de geladenheid van alle scenes en weet niet meer of je Johan nou moet geloven of niet. De onheilspellendheid hangt tot op de laatste minuut in de lucht, waardoor je echt op het puntje van je stoel zit.

En dan dat einde. Eerst had ik zoiets van: ik had liever een ander einde gezien, maar nu ik er over nagedacht heb en de film nog een keertje herzien heb, zie ik dat juist dit einde de film ook ijzersterk maakt. Ik bleef met een heel naar en dubbel gevoel achter en de film blijft maar door m'n hoofd spoken.

Het stomme is ook gewoon dat Tessa een keuze had. Ze hoefde niet te blijven, maar ze moest gaan. Tijdens die scene zat ik er echt van: 'ga nou, schiet op.' Maar ze blijft zitten en vanaf dat moment wordt het gevoel nog beklemmender, zo van: of alles komt goed, of ze gaat haar eigen noodlot tegemoet, door haar eigen domme keuze. Toch vind ik dit niet ongeloofwaardig, zoals hier vaak gezegd wordt, omdat het me lijkt dat Tessa leed aan het Stockholmsyndroom: ze had onder de vreemde omstandigheden sympathie voor haar gijzelnemer kunnen opbrengen.
Het is dan extra cru dat dit uiteindelijk toch tot haar dood leidt, hoewel ik het idee had dat Johan dit eigenlijk helemaal niet gewild had. Ze raakte in paniek toen ze de waarheid had ontdekt en Johan wist nog maar 1 manier om haar stil te krijgen...
Extra aangrijpend dat hij ondertussen maar 'sorry' tegen haar blijft zeggen en blijft zeggen dat ze dit niet verdient.
Het zorgt ervoor dat hij tot aan het eind een heel dubbel personage blijft.

Al met al een aangrijpende film, die me nog steeds blijft bezighouden.

Er zitten wat ongeloofwaardige momenten in de film, maar dat neemt niet weg dat ik deze film tot aan het eind bloedstollend spannend vond. Daarom 4*, dik verdiend.

Thomas83 schreef:

Hoezo dat? Er wordt toch niet makkelijk over gedaan of zo?

[quote] Kweetniet, het idee dat juist in deze tijd een film uitgebracht wordt waarin duidelijk wordt gemaakt dat de betreffende TBS'er onverbeterlijk ziek en evil is, doet op z'n minst een beetje fronsen

Quido

Evil juist niet. Kuijpers laat zien dat ook TBS'ers gewoon mensen zijn, niet per definitie slecht. Bovendien een thema dat de regisseur al sinds zijn debuut fascineert en in vrijwel elke film een belangrijke rol speelt. Populistisch zou ik het dus nooit willen noemen.

avatar van Sol-

Sol-

Mark DJ schreef:

Spoiler:
vond het alleen nogal ongeloofwaardig dat die media

zo op die auto af ging rennen bij die tunnel... echt onzin

Was naar mijn inziens een verwijzing naar de manier van werken in de huidige Media. Vond het prima gedaan en sterk overkomen.

Quido schreef:

avatar van Resh

Resh

Niet. .

nou ff je moeder doodschieten is niet slecht nee en een meisje van 13 jaar leuk vinden en vervolgens doodmaken zonder reden is ook niet echt bepaald slecht !

avatar van nr10micha

nr10micha

Goede film met verassend einde. Ook wel goed geacteerd, toch in ieder geval van de hoofdrolspelers. Niet heel bijzonder maar toch aardige drama om een keer te kijken.

avatar van John Doe

John Doe

Sol- schreef:

Ik ergerde me dood aan de montage in TBS. Het gebruik van jumpcuts is erg irritant. Door constant hetzelfde camerastandpunt te gebruiken en dan te gaan knippen kom je niet helemaal in het verhaal.
Oneens. Vond het het beste van de film
...
Die montage staat nogal parallel aan de blackout momenten van de hoofdpersoon (waar hij met de knip van een vinger een ander persoon wordt...) Voor de kijker wordt onbewust al aangekondigd met die montage dat je niet op ieder moment zult kunnen volgen wat de hoofdpersoon doet.

avatar van Thomas83

Thomas83

kos schreef:

Zo bekeken kun je het populistisch noemen ja. Maar dat gaat dan puur om de timing van de film, en niet over de inhoud, toch?

Resh schreef:

Maar Johan wint vanaf het begin van de film je sympathie, bij mij was dat tenminste zo, en pas helemaal op het einde dat ik "wat een creep". Nou ja, ook een klein beetje toen hij voor de zoveelste keer tegen Tessa zei hoe mooi en speciaal ze is. Maar daar zocht ik op dat moment niet eens wat achter. De film komt met nog aardig wat toespelingen, maar ik had ze niet eens door.

avatar van maxB

maxB

prima film, alleen kon ik theo maassen af en toe niet serieus nemen om dingen die absoluut niet grappig bedoeld zijn

Niet. .
Jij ziet het dus waarschijnlijk alles als een vooropgezet plan van Johan, ik zag het als een continue innerlijke strijd. Waarom denk je dat hij zovaak vertwijfeld kijkt, lieve dingen zegt, koopt en constant sorry zegt als hij haar wurgt? Hij is niet slecht, maar ziek.

Snap ik wel, maar toch zeer gevaarlijk, ongeneeslijk gevaarlijk zelfs...

avatar van *Joly*

*Joly*

prima film, had niet verwacht dat het meisje vermoord werd aan het eind...

Quido

Zet even spoilertags om die laatste opmerking ajb ...

avatar van rockabella

rockabella

het einde was inderdaad vrij onverwacht,maar ik had er de hele tijd een ''o nee'' gevoel bij.
ik had eerder verwacht dat ze samen naar buiten zouden komen en dat zij per ongeluk ook zou worden doodgeschoten,aangezien ze dachten dat zij vrij was.

avatar van Day-V

Day-V

Quido schreef:

Zet even spoilertags om die laatste opmerking ajb ...

Komt omdat je gestemd hebt. Dan zijn ze zichtbaar.

Goede film maar wat had je verwacht van de maker van Van God Los

Day-V schreef:

Komt omdat je gestemd hebt. Dan zijn ze zichtbaar.

Niet als ze er niet omheen stonden, zoals eerst het geval was ...

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Het was wel een leuke film, maar ik had er wel iets meer van verwacht.

avatar van cornelis

cornelis

kos schreef:

doet op z'n minst een beetje fronsen

Kuijpers vertelde in interviews dat hij vertrok vanuit de gedachte dat iemand met een ernstige ziekte over het algemeen veel medelijden opwekt, behalve een TBS-er. Hij wilde proberen om in een film bij de toeschouwer sympathie op te wekken voor iemand met dat ziektebeeld, hoe angstaanjagend ook.

avatar van wibro

wibro

cornelis schreef:

Wat een onzin zeg. Het lijkt wel of Kuijpers zelf een TBS-er is.

avatar van cornelis

cornelis

Ik vind het een wellicht wat exploitatieve maar ook interessante insteek. In meer van zijn films kom je dicht bij personages die hele erge dingen doen. Op zijn minst doet je dat nadenken over hoe je daar zelf in staat.

Je hoeft het van mij niet interessant te vinden, maar onzin is het niet zonder meer.

Komt bij dat ik het in die paar zinnen hierboven beroerder verwoord dan hij dat in die interviews deed; daar moet je hem dus niet op afrekenen.

avatar van wibro

wibro

cornelis schreef:

Sympathie opwekken voor iemand met een ziektebeeld die iemand heeft vermoord Ga dat maar eens vertellen aan iemand die door toedoen van een TBS-er een familielid heeft verloren.

avatar van Quentin

Quentin