Bopha! (1993)
Geregisseerd door: Morgan Freeman
Met onder meer: Danny Glover, Malcolm McDowell en Alfre Woodard
IMDb beoordeling: 6,5 (1.037)
- Niet beschikbaar op Netflix
- Niet beschikbaar op Pathé Thuis
- Niet beschikbaar op Videoland
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Bopha!
Micah is sergeant van het politiekorps in Zuid-Afrika. Zonder vragen te stellen helpt hij de bestaande machtstructuren in stand te houden. Maar de hevige strijd die in 1980 uitbreekt, verscheurt met geweld zijn eigen leven. Als zijn zoon inziet dat apartheid duivels is en dat Micah onderdeel is van dit systeem, escaleert dit uiteindelijk in een enorme rel.
Micah Mangena
De Villiers
Rosie Mangena
Van Tonder
Zweli Mangena
Pule Rampa
Ericinho
Bij vlagen zeer aangrijpende film, ondersteund door prijzenswaardige acteerprestaties. Zet het conflict tussen de loyaliteit aan het systeem en je volk pijnlijk scherp neer. Verder laat Morgan Freeman zien dat hij niet alleen een zeer getalenteerd acteur is. Vanzelfsprekend heeft deze film niet de waardering gekregen die het verdient, maar aangezien meesterwerken vaak 'paarlen voor zwijnen' zijn, is dat ook niet zo vreemd.
Eibmoz
Snap niet hier niet meer op gestemd is, prachtige film over de apartheid in zuid Afrika er word ook nog een beetje zuidafrikaans gesproken!
anva69
één van de betere films over apartheid in Zuid-Afrika!!!
Lovelyboy
Meer dan aardig drama die zo te zien door de grote massa en de meeste gebruikers hier gemist is, zo lijkt het althans.
Meer dan prima film over de problemen in één specifiek township, de struggle tussen overheid en donkere gekleurde bevolking wordt meer dan goed gebracht. Daar tussen in uiteraard mensen als Mangena die met veel plichtbesef en enigszins blind voor de werkelijke situatie hun werk doen en hun kind een best wel goed leven met keuzes geeft.
De uiteindelijke onrust en problemen laat even op zich wachten en de aanpak van de kinderen en bijvoorbeeld Pule liegen er niet om. McDowell, bekend als de grote schurk uit A clockwork..., kan zich heerlijk uitleven als gewetenloze wetsdienaar die doet wat hij doen moet en uiteraard zonder enige gene of wroeging. De uiteindelijk afloop rond Mangena doet denken dat hij geleerd heeft, toch moet hij het met de zwaarste prijs bekopen, de aansnellende voertuigen in de aftiteling geven het idee dat de strijd amper begonnen is. Het einde moet ik zeggen vind ik dan ook best wel goed, niet een overdaad aan vergevingsgezindheid en zoetsappigheid wat gemakkelijk gekund had.
Eindresultaat een meer dan prima drama over de begin dagen wat de strijd om Apartheid betreft. Goede rollen van Glover, en McDowell maar ook Eziashi en Robin Smith zijn noemenswaardig. Echt een prima film en apart dat er zo weinig op gestemd is.
Dievegge
Morgan Freeman heeft wat met gevangenissen. Hij speelde mee in Brubaker en in nog een gevangenisdrama, en ook in z'n regiedebuut zit een gevangenis. Bopha is Zoeloe voor detentie. Een ander woord wordt gescandeerd in een betoging tegen apartheid: amandla of kracht.
De jaren '80 waren een periode van omwenteling in Zuid-Afrika. In Moroka, een township in Pretoria, zijn er protesten, rellen en arrestaties. Scholieren willen geen Afrikaans meer spreken in de les, maar wel Engels. Dat is vreemd, want Engels is toch ook een taal van een kolonisator.
Het is geen prekerig verhaaltje geworden van de goeden tegen de slechten. Het conflict zit binnen in een gezin, wanneer een vader en een zoon zich in tegengestelde kampen bevinden. Voor Micah leidt dit tot een gewetensdilemma. Hij is trots op z'n job bij de politie, waarmee hij z'n gezin kan onderhouden, maar daardoor draait hij mee in het systeem van de onderdrukker. Deze rol wordt knap gespeeld door Danny Glover, die zich het juiste accent heeft aangemeten. Malcolm Macdowell heeft een nevenrol als vertegenwoordiger van het gezag.
Realtimes | Publishing Network
Social media