• 9.370.370 stemmen

Geregisseerd door: Eugène Green

Met onder meer: Victor Ezenfis, Natacha Régnier en Fabrizio Rongione

Gesproken taal: Frans

Plot Le Fils de Joseph

Vincent, een adolescent, werd met liefde opgevoed door zijn moeder, Marie, maar ze heeft altijd geweigerd om de naam van zijn vader te onthullen. Vincent ontdekt dat hij een egoïstische en cynische Parijse uitgever is die Oscar Pormenor heet. De jongeman loopt steeds meer met plannen voor een gewelddadige wraak rond, maar zijn ontmoeting met Joseph, een ietwat marginale man, zal zijn leven en dat van zijn moeder te veranderen.

avatar van Movsin

Movsin

De openingsscène met de sadistische marteling zet in zekere zin de toon in van deze film die toch wel heel veel koele onverschilligheid onder de personages vertoont met zeer afstandelijke dialogen er bovenop.
Raar, maar ondanks de vaak trage ontwikkeling is het een film die je in de ban houdt.
"Ik hou van niemand", zegt Vincent, maar naar het einde toe is er een totale ommekeer. Vincent heeft ontdekt dat zijn vader een verwerpelijk personage is uit een bedorven milieu die voor niemand respect opbrengt, behalve voor zichzelf, en dat zorgt er voor dat hij kan vriendschap vinden en zelfs iemand kan gelukkig maken: zijn moeder.
Welke les uit deze film te trekken valt is me niet direct duidelijk tenzij misschien dat realiteit soms volstaat om vooroordelen en pessimistische levenswandel de rug toe te keren.

avatar van T.O.

T.O.

Gezien op TV5, en die zender associeer ik toch wel een beetje met dit type Franse films: eenvoudige productie, maar pretentieus qua opzet. Mathieu Amalric is ook wel

zo’n acteur die er bij past.

Opzettelijk houterige dialogen en vage Bijbel referenties maken het niet bepaald tot een fijne zit.