Genre: Thriller / Oorlog
Geregisseerd door: Ole Christian Madsen
Met onder meer: Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt en Lars Mikkelsen
Gesproken taal: Duits en Deens
Plot Flammen & Citronen
Flammen (Thure Lidhardt) en Citronen (Mads Mikkelsen) zijn de meest gezochte verzetsfiguren door de Nazi’s. Hun vlekkeloos uitgevoerde liquidaties van talrijke nazi-collaborateurs drijven de Duitse bezetter en met name opperbevelhebber Gestapochef Hoffmann (Christrian Berkel) tot absolute waanzin. Maar de opdrachten die Flammen & Citronen krijgen via de machtige verbindingsman Winther worden steeds raadselachtiger als blijkt dat ze nu ook lieden uit de weg moeten ruimen die geenszins als fanatieke nazi’s bestempeld kunnen worden. Steeds meer beginnen de mannen aan Winthers integriteit te twijfelen. Terwijl Citronen zich meer en meer van zijn familie vervreemdt, begint Flammen een affaire met de mysterieuze agente Ketty. Gezamenlijk proberen Citronen en Flammen om het hoofd van de gevreesde Nazi’s uit te schakelen.
Flame
Spex
Ravnen
Flames Vater
lebowski
Tegenvallende film, de karakters worden amper uitgewerkt en het bleef mij de gehele film onduidelijk wat deze twee eigenlijk drijft tot hun gevaarlijke leven. Ze komen eerder over als jongens die ook maar wat doen. De rol van Ketty is bovendien vaag en niet sterk gespeeld. Mads Mikkelsen speelt uiteraard goed, maar de show wordt gestolen door Thure Lindhardt als Flammen. De landschapsfotografie is overigens wel fenomenaal en ook het paranoide gevoel dat moet hebben geheerst in de verzetsbeweging wordt sterk geschetst. Hier in Duitsland is de film uitgebracht als Tage des Zorns.
hkoster16
dikke tegenvaller. de film begint goed maar verflauwd na 20 minuten. de film pakt me niet.
ja ja tegenvallend en dan toch 3,5 ster geven
You got it, had een royale viersterrenfilm verwacht. Nog meer zinnige bijdragen?
Toontje35
Mooie film, sober gespeeld en sober gefilmd. Na een wat traag begin ontvouwd zich uiteindelijk het plot.
Realistisch. Brok in mijn keel.
Mads Smikkelsen
Prima film, mooie beelden en goed geacteerd, waargebeurd verhaal wat ik begrijp (Deens gesproken en geen ondertiteling).
Kan er weer een af vinken van mijn Mads Mikkelsen lijst.
Enne...... Lebowski, wat de mannen drijft?? Lijkt me vrij duidelijk, als de Moffen je land bezetten en links en rechts moorden, zijn er gelukkig altijd mensen v.h. verzet die wat tegengas geven...of zocht je naar diepere gedachten????
lebowski
Nee nee dat begrijp ik, maar dat wordt me uit de film bepaald niet duidelijk, voor hetzelfde geld doen ze het uit pure verveling, ik kreeg geen geëngageerde indruk van de heren...
Bibelonseberg
Top film.
Rauwe werkelijkheid van de 2e WO.
Soms best wel schokkend omdat je weet dat dit een waar gebeurd verhaal is.
Raffael77
Goed opbouwende uitgewerkte film die naarmate de tijd verstrekt steeds boeiender wordt.
Persoonlijk vind ik Mikkelsen er dik boven uitspringen maar zijn verzets maatje doet het ook wel goed.
De film is lekker grauw gefilmd en past precies bij het jaartal waarin het afspeelt.
De film is inderdaad waargebeurd en maakt het extra tragisch aan het eind.
Jan met de pet
Ik vind het een goede film, ook nog waar gebeurd, nee nogmaals een aanrader als je van verzetsfilms houd : 4,0
palingroker
Wat een topper! Eerst Max Manus gezien, en vervolgens deze erachteraan.
willemfilm
Had zomaar ook in NL gemaakt kunnen zijn. Ware het niet dat het Deense geschiedenis is. Het is geen soldaat van Oranje, alhoewel je dat niet zou zeggen, als je de kleur van het haar in ogenschouw neemt. Het is niet verassend hoe de film eindigd en wat de clou is.Toch vond ik het goed neergezet.
Tarkus
Indrukwekkend oorlogsverhaal in deze film dat zeer goed begint maar dan een beetje wegzakt in wat saaie dialogen om in het laatste uur wederom te boeien als nooit tevoren.
Het zijn zulke filmen die me altijd wel weten te boeien, een waar gebeurd oorlogsverhaal, dit was er weer eentje, dat ik bovendien nog niet kende en dat maar het des te interessanter.
Ik heb het niet zo met de Deense film, maar voor deze maak ik toch graag een uitzondering.
Prachtige locaties en goede decors zorgen ervoor dat de sfeer van de oorlogsjaren duidelijk tot zijn recht komt.
Helaas is het geluid op DVD niet van de beste soort, 2.0 is volgens mij voor een film als dit wat te simpel.
Maar dat doet niets aan het verhaal, dat helaas geen happy end heeft, maar ja, het is nu eenmaal waargebeurd, dan heb je het einde niet te kiezen.
takeshi
Het beste aan deze film is het visuele aspect, je ziet dat er veel aandacht besteed is aan de aankleding van de film, en die ziet er dan ook zeer authentiek en oogstrelend uit. Ook is er een aantal zeer mooi gekozen locaties die de film op visueel vlak verfraaien.
Wat mij minder kon bekoren is het verhaal, ik vond de vertelstructuur niet echt lekker lopen. Ook plaatste ik vraagtekens bij het feit dat Flammen ongehinderd zijn gang kan gaan met zijn vergeldingsacties waarbij hij doodleuk getuigen in leven laat, en zich daarna op zijn gemakje in moffenkroegen en -hotels begeeft, terwijl al vroeg in de film duidelijk wordt dat een signalement van hem bekend is.
Het acteerwerk en de casting zijn dan weer wel dik in orde, Mads Mikkelsen is zoals altijd een genot om naar te kijken.
Het blijft jammer van het verhaal, als dit van eenzelfde niveau was geweest als de overige aspecten dan had deze film een klein meesterwerkje kunnen zijn.
dikkop
Saaie dramatische oorlogsfilm.
De sterren zijn voor de charismatische hoofdrolspelers...
Stijlvolle saaiheid.
Dit Deense verzetverhaal mag dan wel op waargebeurde feiten zijn gebaseerd, de ontknoping wordt allesbehalve bijzonder gebracht en voelt aan als een lauwe douche.
De film had beter verdiend, want de mise-en-scène is prima en de acteerprestaties zijn uitstekend. Het rechtlijnige verhaaltje kent echter veel herhaling en intrigeert weinig. Visueel sterk maar inhoudelijk schort het nogal. Zo ontbreekt het de film bijvoorbeeld vaak aan spanning.
Redelijk.
Vrij langdradig en ook te lang oorlogsdrama over twee Deense verzetsstrijders tijdens de tweede wereldoorlog. Technisch gezien zit de film goed in elkaar. Geloofwaardige aankleding en realistisch gefilmd. Ook het acteerwerk is goed. Alleen er gebeurd gewoon te weinig. De actie is te spaarzaam en de karakters worden ook niet even goed uitgediept.
TinkerTex
Deze film oogt qua verhaalelementen als de Deense variant op Zwartboek. Hier ligt de nadruk duidelijk op het gevoel en de spanning die bij het verzet komen kijken. Thematiek als vertrouwen en verraad wordt interessant uitgewerkt. Ook de archiefbeelden aan het begin werken effectief en dragen bij aan de sfeer. De hevige actie op het einde valt wat uit de toon, omdat de film het prima redt als thriller in plaats van actieprent.
Minder was ook het soms te geforceerde camerawerk dat zich kenmerkte door allerhande zooms en andere rigoureuze bewegingen wat niet paste bij het ingetogen spel van de acteurs. Het acteerwerk zelf was fantastisch.
Deze Deense oorlogsthriller mag zich, op wat oneffenheden na, rekenen tot de betere films uit Noord-Europa. Met name het sterke script en acteerwerk houden de kijker in spanning.
93.9
Madsen uit de Dogme school maakt een van de duurste Deense films aller tijden.
Redelijk goede film.
nightbreed
Goede film, maar hier en daar zakt de film wel wat in en op die momenten moest ik er alles aan doen om met m'n gedachten erbij te blijven.
gauke
Bijzonder interessante, dramatische, gestileerde, afwisselende, grimmige, beklemmende oorlogsfilm (noir), met scherpe contrasten, over de harde en complexe realiteit binnen het verzet, waarin alles niet zo simpel is als het lijkt en die laat zien dat lijnen van goed en kwaad dikwijls door elkaar lopen. De regisseur romantiseert de oorlog geen moment, nog verheerlijkt hij de leden van het verzet. In dit verzetsdrama, gebaseerd op waargebeurde feiten, wordt uitstekend geacteerd.
Humphrey
Interessante weergave van de verzetsdaden van Deense partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommige scènes komen nogal geforceerd over. Mads Mikkelsen steekt hier met kop en schouders uit boven alle andere acteurs. Het gehele verhaal lijkt wel eerder een anti-oorlogsfilm. Zeker de moeite waard. 3,5*
orbit
- 12092 berichten
Mooie film over een invalshoek die we niet vaak te zien krijgen als Nederlander, namelijk het Deense verzet! Vaak geroemd als het goede voorbeeld voor ons die niet zo'n schone rol speelden in WO2. En dat aspect komt zeker wel naar voren in de vorm van de 2 hoofdrolspelers. De omgeving om hen heen lijkt echter net zo corrupt en doortrapt als de situatie in Nederland destijds. Ook iets waarmee slim wordt gespeeld en waardoor je voortdurend het vangnet onder de 2 helden voelt wegvallen. Goede film met prima acteerprestaties, echter wel véél te langdradig en daardoor verslapt de aandacht aanzienlijk na verloop van tijd.
Best een aardige waargebeurde Deense Thriller / Oorlog film. Met name het begin en zeker het einde zijn zeer sterk. Het verhaal zit in ieder geval goed in elkaar en weet ook te boeien en is zelfs spannend. De film is echter wel wat aan de lange kant en zeker het middenstuk is soms wat saai. Gelukkig eindigt de film wel erg sterk (geweldig toen Mads Mikkelsen nog effen lekker tekeer ging) en ook de aftiteling was interessant (toen wist ik eigenlijk pas het waargebeurd was want deze film heb ik puur op toeval gezien op Film 1). Wat deze film vooral goed maakt is de uitstekende cast in de vorm van Mads Mikkelsen en Thure Lindhardt die beiden zeer overtuigend spelen. Ook de overige cast deed het goed zonder ze expliciet te noemen. Visueel mocht de film er ook best wezen.
Dit vind ik overigens een typische film welke men in Nederland ook had kunnen maken een aantal decennia geleden en dan als hoofdrolspelers Rutger Hauer (als Flammen) en Jeroen Krabbé (als Citronen). Als vrouw had men dan kunnen kiezen uit Renée Soutendijk of Monique van de Ven. Dan was men ook verzekerd voor wat meer bloot
ArnoldusK
- 2056 stemmen
Sterke prent over de wazige oorlogsjaren.
Gesitueerd in Denemarken geeft deze film, met een geweldige rol van Thure 'the Flame' Lindhardt, de idiote werkelijkheid van de oorlog weer. Net als je als kijker denkt de situatie te begrijpen, wordt alles weer omgedraaid. Wat dat betreft een prima oorlogsprent, die niet echt inzoomt op bepaalde verschrikkelijke gebeurtenissen of angsten, maar vooral heel berust de problemen van de dappere verzetshelden weergeeft. De film zakt verder ergens in het midden wat in, maar de eindscènes zijn voortreffelijk. Mikkelsen heb ik ook beter zien acteren en zijn rollen als statische, koelbloedige figuren vind ik nu even wat minder prettig worden (na Jagten in ieder geval). Enfin, prima misdaadfilm over een verzetsgroepering in WO II, gehuld in een film-noir jasje. 3,5*
Decec
Een goede oorlog/drama/historie/thriller film...
Wat een waargebeurd verhaal...
Een sterke dramaverhaal...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Super mooi HD kwaliteit...
Uitstekend acteerwerk...
Bekende acteurs Christian Berkel (Duitsland) en
Lars Mikkelsen (Denemarken, Borgen TV series)...
rtt
Sterke film. Mads Mikkelsen in een uitstekende rol.
Ik heb deze film eerst even een dagje laten bezinken alvorens ik hier mijn mening en waardering geef.
Sterke rolbezetting en een film die je aangrijpt. Harde werkelijkheid op uitstekende wijze in beeld gebracht. Net geen vijf maar een dikke vier sterren.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Gandhi
Biografie, 1982