• 8.706.667 stemmen

The Final Countdown (1980)

Oorlog / Sciencefiction | 103 minuten

Releasedatum: 18 december 1980

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot The Final Countdown

"Trapped outside the boundaries of time and space... 102 aircraft... 6,000 men... all missing."

Het grootste oorlogschip van de geschiedenis, het Amerikaanse nucleaire vliegdekschip 'Nimitz', gaat een routinereis maken in de wateren in de omgeving van Pearl Harbor. Het schip wordt overvallen door een vreemde elektrische storm. Als de storm bedaard is, merkt de bemanning dat er iets niet klopt. Zij ontvangen op hun radio's programma's uit 1940 en een verkenningsvlucht boven Pearl Harbor leidt tot een hoogst merkwaardige ontdekking. De Amerikaanse vloot van 1940 ligt geheel intact in de haven; de plotselinge Japanse aanval, die deze vloot vernietigde, heeft kennelijk nog niet plaats gevonden. Er is geen andere conclusie mogelijk: de 'Nimitz' is door de geheimzinnige storm teruggeslagen naar 6 december 1941, de dag voor de aanval op Pearl Harbor. Wetend wat er gaat gebeuren staat kapitein Yelland voor de vraag of hij moet ingrijpen of dat hij de geschiedenis op zijn beloop moet laten.

Capt. Matthew Yelland

Black Cloud

Lt. Kajima

avatar van Beertje45

Beertje45

al ontelbare keren herzien en vind de film nog steeds sterk. een erg verassend einde. een goeie cast, met rasakteurs Kirk Douglas en Chales Durning in topvorm.

avatar van Theunissen

Lang geleden op TV (ik meen Veronica) gezien als tiener en destijds vond ik dit een boeiende en interessante film. Het verhaal moet het vooral hebben van het mysterieuze en ook wel van de spanning want veel actie zat er helaas niet in. De cast is overigens best indrukwekkend met o.a. Kirk Douglas en Martin Sheen. Ze deden het overigens best leuk. Het einde was best aardig hoewel ik liever een ander einde had gehad (zou het wel geinig hebben gevonden als ze het gevecht waren aangegaan).

Omdat het toch al een behoorlijk lange tijd geleden is dat ik deze film heb gezien (zeker 25 jaar geleden), zal ik hem opnemen en nog eens herbekijken.

avatar van Deckard

Deckard

Op de BBC weer eens bekeken bepaalt niet slecht al blijft het eind vreemd

avatar van Theunissen

Zonet herzien en ik moet zeggen dat ondanks dat het meer dan 25 jaar geleden is dat ik deze film voor het laatst heb gezien, ik me de film en de verhaallijn goed voor de geest kon halen. Het concept blijft geniaal met een modern vliegdekschip terug in de tijd gaan en dan de kans hebben om de 2e wereldoorlog te veranderen. Wat dat betreft vind ik het jammer dat dat laatste niet gebeurt is in deze film. Het hoogtepunt in de film vond ik eigenlijk nog het gevecht met de twee Zero's en het moment dat de personen op de boot voor het eerst in hun leven een straaljager zagen, dat was echt genieten. Wat dat betreft jammer dat er niet meer uit het concept is gehaald.

Het einde vond ik persoonlijk niet vreemd en was best leuk gedaan. De persoon die achterbleef in de tijd had er rijkelijk van geprofiteerd want hij was een zeer vermogend iemand geworden (trouwens ook een leuk concept voor een film).

Lekker passend jaren 80 muziekje trouwens bij deze film The Final Countdown.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Theunissen schreef:

Lekker passend jaren 80 muziekje trouwens bij deze film The Final Countdown.

Juist het feit dat ze niets deden om PH te voorkomen, en enkel zichzelf beschermden was voor mij erg voldoenend. De scenes met de gevangen Zero piloten waar daarom juist zo fantastisch.

Optie 1: direct sci-fi Met een dik Vliegkampschip inlcusief 40 F's, 15 B's en 5 A's inclusief een Awacs de aanval aangaan dan had dat schip alleen al zowel Japan als de rest van WOII in zijn uppie beslecht. Misschien ''humor'' om te zien hoe een stel Jappen met vrij weinig (voor hun toen veel) het op neemt tegen vliegtuigen die Mach 1 met gemak halen, maar de lol is er dan eigenlijk vrij snel vanaf.

Optie 2: direct relatief realistisch Ok, realisch is ook In The Eye of The Beholder, maar toch. Deze variant heeft mij nog altijd, tot op de dag van vandaag, erg aangesproken. Sterker nog, ben hem op dit moment weer aan het pindakazen omdat het kan.

avatar van Piratje

Piratje

Heel aardig verhaal dat teruggrijpt naar een overbekende situatie van Pearl Habor tijdens WOII. Veertig jaar geleden. Film werd in 1980 gemaakt.

Dit maakt het niet eenvoudig om het gefilmd verhaal te volgen.

In elk geval een indrukwekkende film met gekende acteurs. Een Kirk Douglas en Martin Sheen die zeker in de jaren 80 hoge toppen scoorden.

Voor de eerste keer deze film gezien en ben onder indruk van de historische context die me toch voortdurend voor de ogen kwam en er ongeloofwaardig bleef hangen.

Al ben ik op het einde van de oorlog geboren moet ik deze film zeker gezien hebben. Maar de herinnering laat het afweten tussen al die oorlogsfilms die ik al gezien heb.

Maar toch als oorlogsfilm in de topklasse thuishoort.

In elk geval zal ik deze film nog eens bekijken want heb de indruk dat ik sommige acties niet begrepen heb.

Vandaar ook mijn score van 4,0.

avatar van Noodless

Noodless

Boeiende film waarbij het verhaal fascinerend blijft tot het einde. Het gegeven is leuk bedacht en zet de kijker tot een dilemma : zou je de geschiedenis willen veranderen als de mogelijkheid zou bestaan en open staan voor de gevolgen van de toekomst ? De beelden van de gevechtsvliegtuigen en het imponerende vliegdekschip zien er goed uit. Het slot mag er ook wezen, ook al wordt het dilemma uiteindelijk vermeden. Het is ook een leuke gedachte hoe de twee personages ( eigenlijk één ) die achter zijn gebleven in de tijd de 40 jaren hebben aangepakt. Natuurlijk een rijkelijk bestaan !
Vroeger gezien als 12 jarige en de film is me bij gebleven. Dat is toch een goed teken. Nu eindelijk een score : 7/10

avatar van pmaj663399

pmaj663399

Voor die tijd leuke en boeiende sf film met verrassend einde.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Net na ruim 30 jaar weer eens gekeken, maar de film is best goed gemaakt vind ik voor een film uit die tijd. Het camerawerk is in ieder geval perfect. Ik heb de film destijds maar 2 sterren gegeven, kun je nagaan wat je anders naar films kijkt als je een stuk jonger bent. Dat was althans bij mij wel het geval. Ik betrap mezelf erop dat ik nu anders naar films kijk dan vroeger. Er zijn genoeg films die ik nu heel goed vind en die ik vroeger nog eens niet gekeken zou hebben.

avatar van scorsese

Matige film waarin een vliegdekschip en haar bemanning terecht komen in een aparte storm. Wellicht niet geheel origineel, maar wel een vermakelijk concept. Echter wordt er met het tijdreis-element maar weinig gedaan. Deze film heeft de tand des tijds ook niet helemaal doorstaan, vooral omdat er vrij weinig gebeurd en het wat aan de trage kant is.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Wij hebben van deze film genoten: een stuk sf, oorlog en drama in een film. En prachtige beelden van F14-vliegtuigen en oude Mitsibuthi's die door eerstgenoemden uit de lucht worden geblazen in een ongelijke strijd. Normaal kijken wij niet veel oorlogsfilms en deze vonden wij dan echt wel geslaagd in dit genre. Een ruime 7 (3 1/2*)

avatar van yogi

yogi

Een van de 1e films die ik ooit gezien heb en nog steeds goed.

"Splash those zero's ,I repeate splash those zero's"

avatar van Eldam

Eldam

Een film waar ik goeie herinneringen aan heb. Deze film is uniek in zijn soort. Had ook graag gezien hoe het zou zijn verlopen als de Nimitz de volledige strijd aan zou zijn gegaan met de Japanse vloot, maar helaas.... Maar eigenlijk zou het denk ik best saai zijn geweest want een soort van Turkey shoot. Net zo 'spannend' als met een stel Apache helicopters de slag bij Waterloo in gaan of met tanks de strijd aangaan met een leger Zulu-warriors. Vond het een boeiend plot en genoot ook van de reacties van de 'mensen uit het verleden' op alle moderne materieel. Of het gezicht van die Jap als die US-Navy officier hem even vertelt wat de Jappen van plan waren in Pearl Harbor. Het einde was verrassend en eigenlijk ook weer niet. Film zet je wel aan het denken: wat zou er gebeuren als je naar het verleden zou terugkeren en in zou grijpen. Stel je reist terug in de tijd en doodt je eigen vader voordat jij zelf ook nog maar in de planning zat bij je ouders. Hoe kan jij dan geboren worden en terug in de tijd gaan om je eigen vader om te brengen....?

avatar van bderbove

bderbove

Film die me kippenvelmomenten gaf. Als de japanner op USS Nimitz terecht kwam bv...

avatar van alexander75

alexander75

Toppertje, in mijn jeugd veel gekeken en blijft gewoon een goede film.

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film heb ik in de jaren '80 enkele malen gezien, toen nog op VHS video, en nu na lange tijd dus weer eens opnieuw.

Het is en blijft een uitstekende SF film, met een origineel verhaal, en een beetje geschiedenis op de koop toe.

Goede rolverdeling die het uitstekend doen zonder uitzondering.

Prachtige beelden ook van de vliegtuigen en het schip.

Een prent die je met plezier herbekijkt.

avatar van blackwolves

blackwolves

goede film moet je voorstellen dat je opeens terug naar het verleden gaat een soort twilight tussen echt en fictie gelijk hier in deze film dat ze opeens in een soort van storm terecht komen en ze terug in het verleden zitten en ze totaal machteloos zijn omdat ze niet weg kunnen. de moderne dingen gaan naar de tijd voor de computer en zo ze zitten opeens in het jaar waar in de japanners de oorlog verklaren aan america. zo iedereen dus ook de moderne schepen en vliegtuigen zitten in eens in de 1941 goede film

avatar van arno74

arno74

Erg leuke film. Ik lees hier en daar dat de film verouderd zou zijn, maar dat is onzin natuurlijk. Dit is juist een behoorlijk tijdloze film, het gaat over een vliegdegschip uit de jaren '80 die in de jaren '40 belandt, de tand des tijds kan daar niets aan veranderen. Bijzonder ook om de gevechtsvliegtuigen van eind jaren '70 te zien met die van de jaren '40, onvoorstelbaar eigenlijk hoeveel voortgang de luchtvaart in die 30 jaar heeft geboekt. Eigenlijk is er weinig mis met deze film, voor scifi-liefhebbers is dit toch wel een minder bekend pareltje. Het deed me ook denken aan Battleship (2012) (3*), daarin moet juist een oude marineschip het tegen aliens opnemen. Beetje vergezocht maar ook wel aardig geslaagd, al is The Final Countdown wel beter. Ruime 3,5*, richting de 4*.

avatar van Scarto70

Scarto70

Nog steeds zeer de moeite waard...

avatar van Meller

Meller

Zojuist weer gekeken. Vond het als kind een fantastische film en nog steeds erg vermakelijk. Destijds helemaal gek van straaljagers, dus daar voldeed deze film enorm. Als je hem nu kijkt is het natuurlijk ook wel spierballen showen midden in de koude oorlog van de jaren 80. Desondanks erg vermaakt.

avatar van hannes64

hannes64

Ik zat toendertijd (ik denk rond 1981), op `t balkon van de bioscoop Tivoli in Leeuwarden. (Je had toen nog, 'zaal', 'balkon' en 'loge'.......nu is `t gewoon zaal, wat mooi naar beneden loopt)

En ook als bijna enigste te genieten van de film.

Wat een ongekend goeie film, ik heb em nu op bluray en steeds als ik mij wat down voel, zet ik The Final Countdown er even op. Voel me naderhand stukken beter.

Het is voor mij een heerlijke feelgoodfilm.

Wel iets in z`n waarde verloren, omdat men veel te veel word verwend met de nieuwste CGI, zoals de superheldenfilms op dit moment, of de hierboven gemelde Battleship.

Ik vond em destijds een bijna perfecte film, vooral `t gevecht tussen de tomcats en de japanse zero`s zonder special effects.

Ik vind em nog steeds top, en koester em.

Nostalgie kan ik `t wel noemen.

Zeer goeie 80`s film met goeie rollen van Douglas en Sheen, Durning (die ook zo goed was als chef van Burt Reynolds in Sharky`s Machine) en Katherine Ross.

Gaf em toen 3.5, en nu gaat er ook niets vanaf.

De moeite echt wel waard.

Trivia: When an F-14 does a steep dive and pulls out just before crashing into the ocean while "playing" with one of the Zeroes, the "scream" the F-14 made was created by mixing the sound of the jet engines with the actual scream of the pilot's wife when she saw that clip for the first time.

avatar van jono

jono

Tijdreisfilms, ik hou er wel van. Of het nu Back to the Future (1985), Timecop (1994), The Butterfly Effect (2004) of 12 Monkeys (1995) is, altijd draait het om de vraag: wat gebeurt er met het heden als je het verleden verandert?

In The Final Countdown verdwaalt een Amerikaans vliegdekschip in een elektrische storm en belandt in het jaar 1941, enkele dagen voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. Kapitein Kirk Douglas staat vervolgens voor het dilemma: vallen we de Japanse vloot aan voordat ze Pearl Harbor bereiken of laten we de geschiedenis op zijn beloop? Een sterke film met een verrassend einde. 3,5*

avatar van T8T

T8T

Destijds in de jaren 80 als kind gezien. Altijd blijven hangen in mijn geheugen omdat ik het een prachtige film vind.

De geschiedenis beïnvloeden of niet? Op het einde is de geschiedenis beïnvloed, maar heel subtiel doordat twee mensen uit de nieuwe tijd zijn achtergebleven op een onbewoond eiland, en wanneer het vliegdekschip schip weer in de juiste tijd terug is, ontmoet de bemanning de twee personen van de achtergebleven bemanning weer. ..maar dan ouder dan gebruikelijk.

Het verhaal heeft een redelijke verwijzing naar de verdwijningen van vliegtuigen bij de Bermuda driehoek in de Caribische zee.

Doordat ik de film erg goed vind, vind ik het een tijd-loze film. Maar zo zie ik het.

Tijdloos, en tijdsreizen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Onvervalst stukje sentiment dat niet helemaal de tand des tijd heeft doorstaan. Toch biedt de film in die zin nog het nodige en wordt er prima geacteerd. Stoere poster trouwens ook hierboven.

Laten we eerlijk zijn dat de sf er niet zo best meer uit ziet, hoewel het shot naast het schip met op de voorgrond de boeggolf en op de achtergrond het fenomeen zag er eigenlijk best nog heel goed uit. Zo heeft de film sowieso nog een paar hele mooie shots en is het een feest om zo'n schip met al zijn bedrijvigheid te zien. Een feest der herkenning met stoer Corsairs, de mooiste jager ooit, de Tomcat en Sikorsky reddingshelikopters en ook nog prachtig in beeld gebracht. Wat dat betreft is de film een aanrader. Geweldige actie ook van de Tomcat die speelt met de Zero.

Jammer dingetje aan het script toch wel het debacle aan te vallen of niet om vervolgens door de bel gered te worden door een nieuwe storm en het hazenpad te kiezen. Desalniettemin een leuk filmpje om weer eens te zien.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Leuk wederzien met mooie luchtsequenties en een knap basisidee. Helaas wordt het niet helemaal doorgezet en wordt de aanval op Pearl Harbor niet gestopt . De makers kozen hier voor de makkelijkste weg. De special effects van de storm zijn vreselijk lelijk en ontsieren de film wel een beetje. Heb me wel vermaakt uiteindelijk, met deze militairen die van de ene verbazing in de andere vallen. Kirk Douglas weer eens goed bezig als gezaghebbend officier op een vliegdekschip... en wat Lansky (Martin Sheen) nu precies moest doen op dat schip is me nog altijd niet heel duidelijk. Deze film moet je vooral bekijken voor de talrijke vliegdemonstraties... Kleine 3,5*

avatar van Basto

Basto

The Final Countdown in 4k UHD

Soms verschijnen er plots films op 4k waar je het niet van had verwacht. Dit was er zo eentje. Ik weet dat ik m vroeger best leuk vond en de aanschaf leek me een goede reden voor herziening. Of was het andersom?

Het was best wel een b film en ondanks een all star cast, aangevoerd door Kirk Douglas en Martin Sheen is de productie value, buiten de lucht- en vliegopnames, laag. Het wordt allemaal best statisch in beeld gebracht en op dat vlak kan die ook niet tippen aan Top Gun dat een paar haar later uitkwam. In mijn herinnering was er ook meer actie, maar het verhaal en de dilemma’s blijven leuk. Ik vraag me af of het er op blu ray nu zoveel minder uit zou zien, want het knalt nergens echt van het scherm af. Toch kijkt het allemaal prima weg.

Leukste aan de hele film is het interview met Lloyd Kaufman. De baas van Troma die als uitvoerend producent en productiemanager meewerkte. Hij neemt geen enkel blad voor de mond en laat geen spaan heel van een aantal betrokkenen, maar is zeer positief over Douglas die hem vaak te kakken zette. Erg leuke extra.

Tot slot verbaast het me dat met de stortvloed van remakes Hollywood hier z’n oog nog niet op heeft laten vallen. Het blijft een briljant concept.

3,5

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

• 2072 stemmen

Eerst een half uur lang een geweldig idee, dan debatteren de personages een half uur lang wat ze zullen gaan doen, en dan – wordt het schip weer naar 1980 teruggezonden zonder dat er iets is gebeurd. Wat een afknapper! En dan komen ze ook nog niet eens in een andere tijd terug (de Nimitz temidden van de Vikingen, yes!), maar net precies weer in hun eigen tijd... De opnames op het vliegdekschip zijn interessant en indrukwekkend, en het is grappig om te bedenken dat deze film een paar jaar vóór klassieke tijdreisfilms als The terminator, Back to the future en Peggy Sue got married uitkwam, maar verder is dit vooral een enorme gemiste kans. (Wel een grappige kleine twist op het einde met de limousine.)

avatar van Phantasm

Phantasm

Was jeugdsentiment, vroeger vond ik hem leuk, maar nu, nee, ik vond er eigenlijk niet veel meer aan.

avatar van as

as

Pearl Harbor tijdreis oorlogsfilm heeft een goed B-film idee, of zou zo een aflevering van The Twilight Zone kunnen zijn. Maar helaas komt het verhaal nauwelijks op gang. Douglas en Sheen doen het allebei prima werk met eigenlijk niets. Leuk ook het claustrofobische leven op een vliegdekschip. Je kunt goed zien dat de makers alle voordelen van het filmen op een echt vliegdekschip benutten. Wel jammer van die televisie-look overal die de film geen goed doet. Leuk voor zolang het duurt.

3*en

Ook leuk trouwens: (ik dacht Lloyd Kaufman van Troma al te herkennen)

The unit production manager and assistant producer on The Final Countdown was Lloyd Kaufman of Troma Entertainment fame. The film solidified in Kaufman’s mind that he couldn’t work in the traditional Hollywood system. Kaufman particularly did not care for, in his words, the flame-out bozo director Don Taylor. Some of his complaints include Taylor “falling off the wagon” and hiring “a crew of s***heads.”