• 9.370.161 stemmen

Koi Suru Nichiyobi (2006)

Alternatieve titels: Love on Sunday / 恋する日曜日

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ryuichi Hiroki

Met onder meer: Takami Mizuhashi, Ryuya Wakaba en Yuria Haga

Gesproken taal: Japans

Plot Koi Suru Nichiyobi

Het besef dat je kindertijd eigenlijk de mooiste periode van je leven was komt zelden wanneer je nog kind bent, maar de jonge scholiere Akira is precies op tijd om nog één dag écht jong te zijn. Een dag voor ze van het platteland naar de grote stad verhuist, geeft ze een afscheidsfeestje voor drie klasgenootjes. Tijdens het laatst gedeelde etmaal van hun leven komen in kleine details en terloopse toevalligheden lang verborgen emoties naar boven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Goodfella

Goodfella

Recensie (let op spoilers)

Internationale première tijdens het Dejima Japanese Film Festival is overigens grappig genoeg op een zaterdag, maar zondag draait `ie ook gewoon

Vertoningstijden volgende maand in Nederland:

4 november: 19:15 (Amsterdam, Ketelhuis)

5 november: 17:45 (Amsterdam, Ketelhuis)

11 november: 19:30 (Rotterdam, Cinerama)

12 november: 19:00 (Utrecht, Louis Hartlooper)

avatar van robertinho

robertinho

Klinkt heel mooi.

avatar van danuz

danuz

Prachtig verhaal inderdaad

avatar van Linn

Linn

Wat een prachtige film van Hiroki Ryuichi.. vooral het einde vond ik prachtig Als Akira en Nao samen hand in hand naar het dak rennen, en Akira haar liefde aan Nao bekend Dit vond ik echt een geweldige scene en ik had ook tranen in mijn ogen.

Deze film was na Tokyo trash baby mijn tweede film van deze regisseur en ik ben nu echt ontzettend benieuwd naar de rest van zijn films. Een hele dikke 5* voor dit prachtige plaatje van een film.

Typische "aaaaaahhhhhh" film.

Mooi, warm drama over een stel tieners, die in een nogal hekele verhouding met elkaar komen te staan. Gelukkig houdt Hiroki het luchtig genoeg, zonder dat het drama daar onder hoeft te lijden.

Die scene op het dak was inderdaad het hoogtepunt van de film, erg mooi en innemend. Gewoon erg lief, net zoals de rest van de film. Mooi wegzakken en een beetje meedromen met de "helden" van de film. Zo'n film die perfect komt tussen twee klappers of een filmfestival.

Mooie 4*, blijft overtuigen, die Hiroki.

avatar van remorz

remorz

Mijn tweede Hiroki-film, na Tokyo Trash Baby, die ik vlak voor deze gezien had.

Vertederend drama waarin kinderen typische kindergedachten/gevechten hebben maar daar af en toe op verbazend 'volwassen' manier uiting aan geven. De eervolle uitvoering van het duel bijvoorbeeld. Sommige blikken of gesproken zinnen lijken uit de ogen of monden van volwassenen te komen, terwijl het jeugdige gevoel dat de film uitdraagt behouden blijft. Knap geacteerd.

Jammer dat Nao als zo'n onwetende sukkel wordt neergezet; het maakt Akira's affectie (en alle woordenwisselingen eromheen) er niet begrijpelijker op. Het staat het meeleven gelukkig niet in de weg.

De scene op het dak was een mooie climax, met een even ontroerend shot als in Three Times' eerste segment. Die voorzichtig in elkaar verstrengelende handjes. Mooi.

Dikke 3,5*.

avatar van danuz

danuz

Hiroki, de man die het briljante Vibrator op zijn naam heeft staan, komt wederom met een pareltje. Lief, vertederend, speels zelfs. Ja, dit is echte 'Daan-cinema'.

De film verteld een heel simpel verhaal over een keerpunt in het leven van de jeugdige Akira. Het mooie aan de film, is dat hij ook niets meer poogt dan het op een lieve manier weergeven van dit moment. Het blijft vertederend, en wordt nergens te volwassen of afstandelijk.

De manier waarop muziek doorheen de film verweven is is erg mooi en maakt het speels. Niet zo speels als Hana To Alice, wat op dit gebied mijn favoriet blijft, maar gewoon erg fijn. Grappig momenten wisselen ontroerende af, en zo had ik ook aan het einde van de film een kleine traan in mijn oog.

Het blijft gewoon zo verschrikkelijk fijn om naar Japanse jeugd te kijken, die op een typisch Japanse onelitaire manier wordt weergegeven. Puur en lief

avatar van gotti

De beste film die ik zag op Dejima. Heb al een tijd een voorliefde voor coming-of-age drama's, maar zag vooral de Europsese en Amerikaanse. Hiroki laat met Love on Sunday zien dat ze er in Japan ook wat van. Erg klein verhaaltje met een groot universeel thema (op de grens van puberteit en volwassenheid en de keuze's die daarbij komen kijken). Erg subtiel, erg grappig en erg aandoenlijk.

avatar van starbright boy

Lief, bescheiden coming of age drama. Lijkt eerst een film over eerste verliefdheden te worden, maar krijgt vooral in het sterke laatste half uur een mooie extra dimensie en ontpopt zich als een film over het afscheid van de jeugd, met de verhuizing van Akira als symbool.

Nu met mooie poster!

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Knisper schreef:

Nu met mooie poster!

Die lijkt anders verdacht veel op de poster van deze Hiroki Love on Sunday: Last Word.

Verdomd, maar bij welke hoort hij nou? Anders moet we deze maar neerzetten

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Knisper schreef:

Verdomd, maar bij welke hoort hij nou? Anders moet we deze maar neerzetten

Ik denk dat die hier nu niet klopt. Maar dat plaatje wat je nu post.. stond er niet eentje dat leek op de afbeelding op deze site?

Knisper

Ja, dat klopt, maar als dit de dvd-hoes is, dan heeft deze de voorkeur lijkt me. Al komt deze poster ook weer terug op de site waar die afbeelding vandaan komt.

avatar van Observator

Observator

Lichte tegenvaller. Het lief-gehalte was minder dan ik had gehoopt/verwacht, waardoor het een wat sober verhaal werd. Een hoop drama, (ver)zwijgen en langs elkaar heen praten tot het hoge woord er uit is, het vuurwerk losbarst en alles koek-en-ei is.

Pas dan barst de magie volledig los en is het wel genieten geblazen.

Ondanks een wat sober begin, waar ook genoeg te genieten valt (mooie close-ups, de interactie tussen de personages), desalniettemin een mooi plaatje en zeker het bekijken waard.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Ik begin nu pas eigenlijk aan de Hiroki, en de eerste kennismaking is wel een succes geweest.

Lief, mooi en vertederend luchtig dramaatje dit. Muziek wordt subtiel toegepast en gelukkig wordt de drama lading nooit te zwaar. Na een uur aanschouwd te hebben hoe Akira en Nao langs elkaar heen praten en signalen niet oppikken barst de film toch los. Mooie scene op het dak die de relatie tussen Akira en Nao in een juist daglicht plaatst.

Luchtig, lief en zeer effectief.

avatar van niethie

niethie

Dit deed me serieus heel sterk denken aan de gemiddelde Dawson´s Creek aflevering, jonge personages die praten en overkomen als volwassenen, het om elkaar heen gedraai, gekibbel en eeuwig twijfelen over juiste keuzes, cheesy poptunes die ingezet worden op momenten van emotie, het dubieuze eraan is dat de film niet westers is want zo doet het negen van de tien keer wel aan, al is de subtieliteit vaak wel wat fijner, dat wel. Maar goed dit alles is absoluut niet negatief bedoeld, ben immers een liefhebber van DC dus uiteraard heb ik daar niet mee gezeten, in tegendeel zelfs, opvallend is het echter wel. Nouja voor het geval het nog niet bekend was ben ik altijd wel in voor dit soort plotjes. Zo op de poster/dvd hoes, waarvan ik bijna zeker weet dat het niet de officiele is, alleen afgaande had ik niet veel verwachtingen dus konden ze ook niet verpest worden. Vond het wel aandoenlijk allemaal, het kabbelt op een positieve manier voort zonder dat het ergens vervelend werd, de hier al meerdere malen genoemde liefdesverklaring op het dak van de school is inderdaad prachtig, wat een mooi shot van die hoofden tegen elkaar aangedrukt met die blauwe achtergrond! Helemaal uit de verf kwam het echter niet maar dit is nou niet het soort film waar ik doorgaans hele hoge eisen aan stel, ik ben op dat gebied al snel tevreden zeg maar. Het enige echt irritante was de eerder genoemde soundtrack die echt vreselijk was, het waren er niet veel (liedjes) maar ze kwamen wel compleet op het verkeerde moment en wisten de hele sfeer om zeep te helpen. Zo jammer vind ik dat altijd! Ook wel benieuwd geworden naar Hiroki's Last Word, kan iemand me vertellen of die hier iets mee te maken heeft gezien die ook Last Sunday heet, misschien een se/prequel, uit de plotomschrijving kan ik in ieder geval weinig opmaken. Naomi Watts?

3,5 sterren

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Last Word heeft alleen de titel gemeen, voor de rest is de relevantie nihil. Andere characters, en ook de feel is heel anders. Waar deze heel vrolijk is, daar is Last Word erg deprimerend. Ik vraag me ook af waarom Last Word die titel Love On Sunday heeft.

avatar van niethie

niethie

Oke duidelijk, bedankt! Klinkt wel iets interessanter, nou zien of ik die ook kan vinden...

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Het eerste kwartier is voorzien van fijne shots en het sfeertje zette de toon voor een virtuele 4*. Daarna ging het me echter steeds minder interesseren. De personages zijn niet boeiend genoeg, idem voor het verhaal. Twintig minuten voor het einde zat ook een perfect moment voor een cliché-einde, maar nu volgde nog wat 'diepgang'. Ergens was het wel schattig, maar nee, had dat einde maar vervroegd. Geen slechte film, maar weinig overtuigend/speciaal.

avatar van Black Math

Black Math

Aardige film, die voor het grootste gedeelte rustig voortkabbelt. Ik vond het camerawerk niet bepaald erg interessant, hoewel het toch bovengemiddeld is. Toch ook een redelijk J-Pop gehalte, dus de grootste lol uit het verhaal moeten halen. Dat is zoals bij meer Japanse drama's behoorlijk oprecht, maar toch niet zo meeslepend als ik het wel eerder heb meegemaakt. Wel interessant om te zien, zo'n vierkantsrelatie in plaats van de gebruikelijke driehoek.

Vanwege de momenten van oprechtheid, met name de laatste scènes op het dak, toch nog een krappe voldoende. 3*. Ijkpunt is hier een beetje Il y a longtemps que je t'aime, een film die hier niet echt op lijkt, maar ook erg oprecht overkwam. Die heb ik 2,5* gegeven, terwijl het camerawerk daar toch echt bedroevend was. Dus deze een halfje extra ten opzichte van die

avatar van BBarbie

BBarbie

Warm en vriendelijk filmpje over kalverliefdes en de vertwijfelingen, die daar bij horen. Rustig en ingetogen werkt het verhaal over allerlei haperende, soms hinderlijke dwarsverbindingen toe naar de climax: de scène op het dak. Geen hoogvlieger, maar erg genietbaar hoewel Hiroki naar mijn mening later wel betere films gemaakt heeft.

Blijft leuk.

Na al die jaren nog maar eens herzien, het is jammer dat films van Hiroki zo moeilijk beschikbaar blijven. Je moet toch altijd hopen dat er één of andere verdwaalde ziel z'n tijd opgeeft aan het fansubben van zo'n films, wat met officiële ondertitels zijn ze zelden te vinden.

Het valt op dat deze films tijdens de opkomst van DV gemaakt is. Ondertussen oogt het onscherp, te korrelig en wat dof, wat jammer is voor een film die toch veel baat heeft bij de mooie omgeving en het zomerse sfeertje. Het zit de film wel een beetje in de weg, maar het is niet storend genoeg om het effect teniet te doen.

Verder erg fijn geacteerd, lekker losjes en lief ondanks dat er eigenlijk toch best veel drama in de film zit. Hiroki blijft gewoon een meester in dit soort filmpjes, maar tot z'n beste werk behoort het niet. Daarvoor is de afwerking ondertussen net iets te minnetjes. Maar uiteindelijk wel weer van genoten. Het is klein drama, maar dat ik vaak het leukst. Vooral het uiteindelijk afscheid (trein) is een mooi voorbeeld waarom ik Japans drama prefereer.

4.0* en een uitgebreide review