• 9.369.514 stemmen

Mata Hari, Agent H21 (1964)

Alternatieve titels: Secret Agent FX18 / Mata-Hari, Agente Segreto H21

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Jean-Louis Richard

Met onder meer: Jeanne Moreau, Claude Rich en Jean-Louis Trintignant

Gesproken taal: Frans, Duits en Spaans

Plot Mata Hari, Agent H21

Vanaf haar aankomst in Parijs, is de uit Friesland afkomstige Margaretha Geertruida Zelle vastbesloten om zich door alle ellende van de oorlog heen te slaan. Ze wordt, geheel onverwacht, wereldberoemd als danseres in diverse clubs en theaters. Daarnaast ontvangt ze regelmatig legerleiders en hoge militairen, die haar naast hun verhalen ook geheimen toevertrouwen. Maar zijn al die militairen en legerleiders wel te vertrouwen...?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Captain François Lasalle

Julien the Chauffeur

Colonel Emile Pelletier / Legrand

Adam Zelle

La baronne du Maine

avatar van catweasel

catweasel

Jeanne Moreau als Mata-Hari, dat moet wel goed zijn.

U bent waarschijnlijk op dit forum in de minderheid met deze opinie, aangezien de meesten hier gaan voor authenticiteit en dus van mening zullen zijn dat mevr. Zelle gespeeld zou moeten worden door een Friezin...wat Moreau geloof ik niet was, ze praat ook iets minder zeurderig.

Ik geef toe dat ik sowieso geen grote Moreau fan ben, waarom de mannetjes ook hier in deze film weer hoteldebotel raken van deze 34- jarige die in het begin even haar boobs laat doorschemeren weet ik niet, maar de echte Mata Hari was ook geen toonbeeld van fysieke perfectie. Geeft niet, op de acteerkwaliteiten van Moreau valt verder niets aan te merken en zodoende vergeten wij gaandeweg deze triviale onwaarschijnlijkheden.

De film dan : behalve dankzij Moreau en haar amour fou hier Trintignant als protagonisten, nu vooral gekend vanwege de inbreng van Truffaut die het scenario schreef, en dat laatste is te merken. Je zou zelfs zweren dattie een gedeelte geregisseerd zo hebben, met name de Hitchcockiaanse sequenties waar er hier aardig wat van zijn. De MacGuffins vliegen je om de oren, geheel Hitchcockiaans zijn de sequentie waarin de anti-heldin en haar chef de valies van Trintignant proberen open te breken, de inbraak van Moreau in het bureau van de kolonel en wat ze even daarvoor met die kolonel deed, de scène aan de Spaanse grens in de oldtimer met haar chauffeur en stiekeme aanbidder Rich, en gedeeltelijk ook de confrontatie met de moffen tijdens de amour fou met Trintignant achter het front. Een ironische Hitchcock hommage sans doute, net als in Truffauts latere films.

Grotendeels is dit echter een Truffaut van het amour fou/ kostuumdrama/camp type en q.q. niet mijn ding, de coup de foudre ontmoeting tussen MH en Trintignant- een inlichtingenofficier- op het feest in het begin was tamelijk zwakzinnige camp zelfs. Ik zwijg nog over het eerbetoon aan the sound of music...

De eigenlijke regisseur echter was ene Richard van wie ik verder slechts softcore comic verfilming le declic met Kalffon en Florence Guerin heb gezien, toch wel een paar niveaus minder dan dit...zou hij het echt alleen geregisseerd hebben ?

De Truffaut feel wordt helaas versterkt door een cameo van onze vriend Léaud, sommigen hebben het schijnbaar verdrongen maar hij brabbelt wel degelijk 2 zinnetjes, knipoogt vervolgens naar een serveerster en verdwijnt na 1 minuut alweer uit beeld.

Tenslotte : niet alleen de zgn. Javaanse Friezin Truitje Zelle spreekt vlekkeloos Frans, haar papa doet dat ook, zij het met een accent dat Belgisch aandoet.

De score werd geleverd door Delerue met zijn gekende strijkerklanken, de fotografie werd geleverd door kostuumdrama veteraan Kelber.

Meer voor Moreau fans dan voor spy/ oorlogsfilm aficionado's, er zijn 2 Franse DVD uitgaven die volgens mij geen van beiden onderschriften bevatten, er is ook een US DVD, maar ik weet niet hoe het daarmee gesteld is.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

pippo il buffone schreef:

er is ook een US DVD, maar ik weet niet hoe het daarmee gesteld is.

Frans met Engelse subs

avatar van Movsin

Movsin

Jeanne Moreau, onlangs overleden, is uitstekend als Mata Hari, volop werkzaam voor de Duitsers tijdens WO I en ook wat verliefd...

François Truffaut schreef de knappe dialogen voor deze film waarvan ge niet moeten verwachten dat hij Mata Hari in beeld brengt vanaf haar eerste activiteiten tot het bittere einde maar eerder een paar opdrachten uit haar leven als spionne heeft gelicht. In dat opzicht is de film best geslaagd want het script is vlot, eenvoudig en naast Jeanna Moreau zijn er ook nog Trintignant en Claude Rich die hun steentje bijdragen en wie goed kijkt zal enkele toch bekenden zoals Jean-Pierre Léaud, Marie Dubois en Charles Denner even in beeld zien komen.