• 9.370.979 stemmen

Oorsprong: Thailand

Geregisseerd door: Apichatpong Weerasethakul

Met onder meer: Somsri Pinyopol, Phiao Duangjai Hiransri en To Hanudomlapr

Plot Dokfa Nai Meuman

Docudrama waarin de filmploeg van het Thaise platteland naar Bangkok trekt en aan de lokale bevolking vraagt een verhaal af te maken van een gehandicapte jongen en zijn leraar.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van danuz

danuz

En zo ook mijn tweede film van Apichatpong Weerasethakul (of Joe, zoals Westerlingen hem ook wel noemen) gezien. En wederom is het een uiterst verrijkende film.

Dit keer een in zwart/wit geschoten docudrama, waar Joe eigenlijk best hetzelfde te werk gaat als in zijn latere – geniale – Sang Sattawat. We volgen een reis door het binnenland van Thailand. Langs kleine dorpjes, door stadjes, door het plattenland. Ondertussen interviewt hij mensen die hij onderweg ontmoet en laat ze een verhaal afmaken. Over Dogfar, een lerares die een kreupele jongen bijschoolt. Dit is ook gelijk het enige wat Joe aan zijn eerste geïnterviewde verteld. Deze moet zelf in een paar zinnen het verhaal vervolgen en zo de volgende geïnterviewde etc. etc. Uiteindelijk ontpopt niet alleen het verhaal zich, maar ook de/mijn visie op het leven van de Thaise mensen. Langzaamaan krijg je een fijn inzicht in het leven van de mensen.

Het blijft beschouwend en ogenschijnlijk van een afstand. Toch weet juist deze afstand een intimiteit te herbergen, waardoor ik op het einde toch best ontroerd werd. Enige nadeel vond ik dat hij het niet in kleur heeft geschoten. Miste hier toch wel de verse kleuren van de gewaden en de mooie natuur..

Erg boeiende film en ik kan nu wel zeggen dat Apichatpong tot mijn favorieten behoort.

De man maakt unieke films, die prachtig het hedendaagse 'normale/rationele' leven verweven met het mystieke.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Nu tijdelijk voor €2,80 bij cdwow.

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Super! Deze week nog andere films van hem besteld en kon deze niet zo gauw vinden. Bedankt.

avatar van starbright boy

Bijzondere film die een beetje als een voorstudie voelt van wat Apichatpong Weerasethakul later zou maken. Veel meer uitgekleed en in een heel duidelijke vorm gegoten nog. Laat totaal verschillende mensen die je onderweg ontmoet een stuk aan het verhaal breien, film dat, laat soms de grens tussen het verhaal en het echte leven wat vervagen. Laat ze het soms gewoon vertellen. En in een geval gebruikt Joe zelfs found footage. De verschillende vervolgen zijn melodramatisch of spannend of zelfs gewelddadig of beinvloed door populaire melodramatische toneelstukken. En ertussenin is het een mooie film over Thais leven.

Volgens het boekje bij de DVD vind Apichatpong Weerasethakul dat deze film gaat over "really nothing at all". Ik zou zeggen over niets echt, maar over heel veel een beetje.

Net als danuz miste ik door het ultralowbudget karakter van de film (zwartwit 16mm, opgeblazen naar 35mm) toch wel de kleuren en het licht zoals in de latere films van Weerasethakul. Maar mooi was het wel.

3.5*, dik

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

danuz schreef:

Apichatpong Weerasethakul (of Joe, zoals Westerlingen hem ook wel noemen)

Nope, hij noemt zichzelf graag "Joe". Op het IFFR was-ie ooit en toen de host bij de introductie niet goed uit zijn naam kwam: 'call me Joe'...

avatar van Malick

Malick

Ik zie een Double bill: Mysterious Object at Noon en Mundane History.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Amaj - Apichatpong Weerasethakul toch.

Briljant debuut. Ware het wat minder gesproken tekst geweest, maar nog meer van die sfeer impressies dan had er nog meer ingezeten. Want het tempo was wat wisselvallig op deze manier, maar fascinerende cinema is het zeker. Die openingsscene in zo'n stadje en op een uur zo'n treinrit. Fabelachtige cinema levert het op.

In groezelig zwart/wit lijkt dit found-footage cinema à la Moeder Dao, maar in zijn constructie is het weer hetzelfde als Jia Zhang Ke jaren later zou bewerkstelligen in 24 City. Daar was het een reconstructie van een stad, hier bijna van een heel land, een hele cultuur of een geschiedenis aan de hand van een (fictieve?) sage.

Wervelend - en als tien minuten voor het verstrijken van de speelduur de aftiteling ziet rollen weet je dat 'Joe' al in zijn eerste film de conventies van de cinema weet te tarten (in zijn tweede film Blissfully Yours kwam de aantiteling pas na drie kwartier).

Mysterious Object at Noon heet het dan ook nog! Waar gaat dit over??? Wat een meester.

avatar van Malick

Malick

Als ze de gerestaureerde kopie van de World Cinema Foundation gaan vertonen dan wil ik dit debuut van Weerasethakul in de herkansing doen. Op DVD vond ik het niet om aan te zien ...

avatar van Cosoco

Cosoco

Die vertoonden ze gelukkig ook.

avatar van starbright boy

Second Run komt met een uitgave van deze film in 2016.

avatar van starbright boy

Nog beter: Ook op Blu-Ray.

avatar van Richardus

Richardus

Het lijkt wel een studie van hoe mensen verhalen doen ontstaan en hoe je verhalen kunt laten ontstaan uit mensen.

avatar van Fisico

Fisico

Weerasethakul creëert met zijn docufilm een divers portret van een land met een pluimage aan personages waarbij hij de stad als het platteland/jungle aandoet. Documentaire en fictie wisselen elkaar af. Op dat vlak top en top Weerasethakul. Soms wat verwarrend vond ik.

De film biedt een fijn portret, een soort roadmovie, van Thailand en diens bewoners. Dat alleen al is boeiend en geen straf om te bekijken.

avatar van John Milton

John Milton

En zo gaat mijn ietwat koele (maar verder niet onaangename) verstandhouding met Weerasethakul verder. Nog een aardige voldoende, en wederom een film die me niet heel erg wist te grijpen. Van de 18 films op MovieMeter zag ik er 9, en wisten Cemetery of Splendor, Uncle Boonmee en Sud Pralad 3,5* te halen.

De rest scoorde een zesje of lager. Bij die meerderheid voegt dit werkje zich ook, het is niet anders.