• 9.371.888 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Henry Koster

Met onder meer: Richard Todd, Bette Davis en Joan Collins

Plot The Virgin Queen

"CinemaScope spectacularly spreads before you the velvet cape and violent age of Sir Walter Raleigh and The Virgin Queen."

Sir Walter Raleigh (Richard Todd) mag op audiëntie komen bij koningin Elizabeth I (Bette Davis). Hij wil haar graag overtuigen van zijn mening betreffende de machtspositie van Engeland. Sir Walter hoopt een vloot te krijgen om uit te varen en naam te maken voor zijn land. Aan het hof ontmoet hij een jongedame genaamd Bess Throckmorton (Joan Collins), en de twee worden verliefd op elkaar. Om echter de koningin ter wille te zijn, laat Sir Walter Bess vallen, uit angst om zijn vloot te verliezen.

Sir Walter Raleigh

Queen Elizabeth I

Beth Throgmorton

Lord Leicester

Sir Christopher Hatton

French Ambassador

matthijs_013

Matige film. Geschiedenisfilms liggen mij zoiezo niet en ook Bette Davis was hierin niet zoals ik haar normaal ken.

Jammer

*1,5

avatar van ags50

ags50

matthijs_013 schreef:

Jammer voor jou, Matthijs, maar hoe ken je haar dan wel? Zij is toch echt geen actrice die (gezien je leeftijd) nog als een bekendheid mag gelden. Vreemd dat je haar "normaal niet zo kent" want dit is dit de tweede keer dat zij de rol van koningin Elizabeth I speelde. De eerste was in The Private Lives of Elizabeth and Essex uit 1939, dus nog verder in het verleden.

ags50 schreef:

Ja, ik weet dat dit een remake was, maar het slaat eigenlijk nergens op dat zij bekend zou staan om dit soort rollen alleen omdat ze de rol, in haar filmografie van meer dan 100 films, eerder had gespeeld. Als je wat meer research zou hebben gedaan, had je ontdekt dat ik al aardig wat (verkrijgbare [in NL]) films van Davis heb bekeken.

avatar van ags50

ags50

matthijs_013 schreef:

Weer mis, Matthijs. Deze film is zeker geen remake, maar eerder een soort vervolg op "The Private Lives of Elizabeth and Essex". Daarbij heb ik nooit beweerd dat zij juist om dit soort rollen bekend zou zijn, alleen dat zij dezelfde rol tweemaal speelde, hetgeen volgens mij gelegenheid biedt tot vergelijking. Kun je nauwkeuriger zijn in het aantal in plaats van het vage, relatieve, "aardig wat ..."?

ags50 schreef:

Lachwekkend hoe je beweert dat ik Bette Davis niet zou kennen (die ondertoon bespeur ik tenminste). Ik heb genoeg films van haar gezien om een eigen interpretatie te mogen hebben van haar persoonlijkheid en voorkomen in films en zo zie ik haar, na het plaatsen van mijn eerste bericht, nog steeds zo in deze film. Dat haar verschijning in deze film vergelijkbaar is met de ander, betekent niet dat ze zo te zien hoort te zijn. U zegt dan wel dat u dat ook niet beweert, maar u gaat wel in op mijn opmerking dat ik haar niet zo zie. Wat probeert u anders te beweren?

Om met "genoeg" niet "vaag" over te komen, volgt hieronder een lijst van films die ik met haar gezien heb:

- The Man Who Played God

- Old Acquaintance

- All About Eve

- The Star

- The Virgin Queen

- What Ever Happened to Baby Jane?

- Hush... Hush, Sweet Charlotte

- The Nanny

- The Anniversary

- Return from Witch Mountain

- Death on the Nile

- The Whales of August

Komt neer op een totaal van 25 films. En dat is tot nu toe, aangezien ik nog aardig wat video's en dvd's van haar in de kast heb liggen. Het benieuwt me of u net zoveel kennis van de actrice heeft en zoveel films van de actrice hebt gezien als ik.

avatar van Toon1

Toon1

Nou, een discussie die lekker veel toevoegd. Kan de snob even tonen wat hij allemaal gezien heeft

avatar van Driello

Driello

Tja, dit is nou zo'n typische oude film die ik niet snel als klassieker zal betitelen. Hiermee bedoel ik dat deze film de tand des tijds niet echt leker doorstaan heeft, oud en versleten aandoet. Eigenlijk is alles zwak. Matig acteerwerk, zeer stereotype karakters, bordkartonnen decors (en personages), knullige actie-scenes en van die bijna grappige, oude, oubollige muziek. In vergelijk met de twee latere Elizabeth-films met Cate Blanchet in de titelrol, legt deze het ontzettend af.

avatar van Metalfist

Metalfist

Madame never jests

Blijkbaar moet je een aantal Bette Davis films hebben gezien vooraleer je aan The Virgin Queen mag starten, maar ik zit ondertussen aan 28 en heb ook (zo'n 7 jaar geleden alweer..) The Private Lives of Elizabeth and Essex gezien dus volgens mij zit het wel snor. The Private Lives was echter wel niet zo'n geweldige film naar mijn gevoel en daardoor had ik ook niet meteen veel zin in deze 'sequel'. Ik had echter wel zin in nog eens zo'n ouderwetse Bette Davis film en dit was de enige die ik nog had liggen.

En wat blijkt? Ik had hier met een gerust hart al veel eerder aan kunnen beginnen doordat dit me heel wat beter is bevallen dan The Private Lives. De films zijn niet echt gelinkt, enkel in de zin dat het opnieuw Bette Davis is die de rol van Elizabeth vertolkt, maar The Virgin Queen is heel wat eenvoudiger te behappen. Een vlot lopend avonturenverhaaltje waar je supportert voor Raleigh die probeert om zijn twee grote liefdes (scheepvaart en Mistress Throgmorton) te combineren door ondertussen ook nog een strijd te leveren tegen de gemene Elizabeth. Zo'n typische Hollywoodproductie uit de jaren '50 die bol staat van gewichtige dialogen en dito personages (die sterfscène van Lord Derry met zijn geblaat over het ongeluk dat hij op een vrijdag sterft..) maar die vooral mooi is qua sets en aankleding. Henry Koster (die onder zijn originele naam Herman Kosterlitz nog een film in het Nederlands heeft gedraaid) weet het in ieder geval mooi te balanceren en houdt het ook heel wat compacter dan hetgeen Michael Curtiz er in 1939 van had gemaakt.

Wel handig voor hem natuurlijk dat hij het beste aspect uit de film van Curtiz gewoon terug opnieuw kon gebruiken, namelijk Bette Davis. Ik schreef indertijd nog het volgende van de rol van La Davis "Een performance die zoals praktisch altijd erg sterk is" en daar valt nu eigenlijk weinig aan toe te voegen. Davis schmiert en tiert er op los en doet dat heerlijk goed. Blijft ook een erg fysieke performance en Davis ziet er ook gewoon echt griezelig uit. Haar tegenspeler deze keer is de charmante Richard Todd en die blijkt er zowaar erg goed bij te passen. Zowel in de scènes met Davis alsook met de jonge Joan Collins die hier de rol van het liefje van Raleigh (Todd) op zich neemt. In de bijrollen veel acteurs met weidse gebaren zoals Dan O'Herlihy (Lord Derry) maar storen doet dat niet. Eenmaal je wat bekend bent in deze stijl van films, dan valt dat niet meer zo hard op.

Vreemd eigenlijk dat The Vigin Queen niet echt populair lijkt te zijn op MovieMeter. Bij mijn weten is deze veel eenvoudiger te vinden in de Benelux dan zijn voorganger, maar dat is misschien te wijten aan het feit dat aan die film gewoon heel wat grotere namen verbonden zijn. Michael Curtiz, Errol Flynn en Olivia De Havilland.. Het klinkt toch anders dan Henry Koster, Richard Todd en Joan Collins. Toch goed mee geamuseerd in ieder geval.