• 9.233.257 stemmen

Alternatieve titel: Gevechtsklaar

Geregisseerd door: Joseph Pevney

Met onder meer: Jeff Chandler, George Nader en Lex Barker

Plot Away All Boats

"The battle cry of the South Pacific"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoert de MS Belinda, onder het bevel van Capt. Jebediah S. Hawks, Amerikaanse soldaten naar de Stille Zuidzee. Hawks heeft het niet alleen zwaar met de onervaren bemanning, maar ook met de kamikaze-piloten die het schip als doelwit gebruiken.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Ensign Kruger

Lieut. Mike O'Bannion

Chief Phillip P. 'Pappy' Moran

avatar van stinissen

Jeff Chandler als Capt. Jebediah S. Hawks heeft het erg zwaar met zijn lichamelijke aandoening en de hier boven genoemde problemen. George Nader en Lex Barker werden erg beroemd bij onze oosterburen als Jerry Cotton

en Old Shatterhand en andere rollen in de films van Karl May.

Verder een standaard oorlogfilm met ook nog een kleine rol van

Richard Boone.

avatar van Brix

Brix

• 19570 berichten

Er zitten heel wat acteurs in deze film die al een grote naam hadden, en in kleinere rollen een aantal die het nog zouden gaan maken.

Stinissen had het al over Jeff Chandler, George Nader, Richard Boone en Lex Barker.

Die laatste was nét Tarzan áf, na vijf films.

Maar een toekomstige Tarzan, Jock Mahoney, had ook een rol in de film.

In heel kleine rolletjes zelfs nog Clint Eastwood (commentaar overbodig, want iedereen weet wat er van hem later werd)en David Janssen, die wereldberoemd zou worden als Richard Kimble, in de TV serie 'The Fugitive'.

De tweede keer in zijn carrière dat Janssen in een film samen speelde met twee "film Tarzans".

In 1946 was hij al te zien naast Johnny Weissmuller en Buster Crabbe, in 'Swamp Fire'.

'Away all Boats' is een heel behoorlijke oorlogsfilm, maar voor mij vooral interessant door de cast.

avatar van Betamax

Betamax

Gezien de leeftijd van de film is dit een prima oorlogsfilm.

Zelfs in kleur!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Deze film is een van de oorlogklassiekers met een verhaal over de 2e wereldoorlog en een van de vele films gemaakt in de jaren '50. Sommige van die andere films waren beter dan deze maar dit is toch een mooie middenmotor. Er spelen een paar grote sterren in mee en ook een stel acteurs waarvan je weet dat je ze hebt gezien in tal van films, maar de namen zijn je vaak ontschoten. Veel van dat soort acteurs leefden dankzij deze films comfortabel. Sommige van die acteurs werd uiteindelijk de sterren, zoals Richard Boone en Jeff Chandler, maar de meerderheid niet.

Tweede wereld oorlogsfilms bloeiden op in de late jaren '40 en door de jaren '50, meestal zwart/wit (deze is in kleur), low budget en Hollywood draaide er financieel prima bij . Deze film is dus een prima voorbeeld van dat soort films, de trots van Amerika komt er duidelijk in naar voren en de kijker vond het prachtig. Ook wij hebben ervan genoten en onze waardering is een 7!

avatar van clubsport

clubsport

Mooi portret van het harde leven op zee in oorlogstijd aan boord van een transportschip dat verantwoordelijk was van het vervoeren van de soldaten die de eilanden voorheen bezet door de jappen

moesten veroveren .

Eigenlijk is de focus met name gericht op de bemanning en hun kapitein en nauwelijks op de soldaten die vervoerd moesten worden , op zich had daar wat mij betreft wel iets aandacht aan mogen worden besteed

maar de keuze is ook wel weer begrijpelijk , het zet de onderlinge verhoudingen geloofwaardig neer en is als geheel ook een mooie hommage aan de opoffering van de marine .