• 9.372.182 stemmen

Geregisseerd door: Renars Vimba

Met onder meer: Elīna Vaska, Andzejs Lilientals en Edgars Samītis

Gesproken taal: Lets

Plot Es Esmu Seit

"From now on, we are not skipping school. And you will do your homework!"

Als de vader van broer en zus Roby en Raya sterft en hun moeder hen in de steek laat, moeten ze bij hun strenge grootmoeder op het platteland gaan wonen. De dingen veranderen als hun oma plotseling komt te overlijden. De tieners staan voor een zware keuze: of ze vertellen dat hun grootmoeder is overleden en zullen naar een weeshuis moeten óf ze verstoppen het lichaam en doen alsof er niets gebeurd is.

avatar van John Milton

John Milton

Kon hem wat lastig vinden, maar hij is toch te kijken op VOD: ‎'Zachte modder' in iTunes

avatar van John Milton

John Milton

Nu ook daadwerkelijk gezien, en het blijkt een fijne film.

Beetje Dardennes-achtig, maar mooier gefilmd en dan op zijn Lets. Het tempo ligt wat lager en je zou kunnen zeggen dat er niet direct heel veel gebeurt, maar dit is zo'n aangenaam debuut dat ik me geen seconde verveeld heb. Elina Vaska doet het erg goed in de rol van raya.

Old age is no place for sissies, schijnt Bette Davis ooit te hebben gezegd. Welnu, coming of age op het platteland in Letland terwijl je niet echt iemand hebt om op terug te vallen, lijkt dat evenmin.

avatar van Fransman

Fransman

Ook in Letland maken ze dus mooie films. Heb ademloos zitten kijken naar dat mooie koppie van Elina Vaska, die begint als schoolmeisje dat het maar moet zien te rooien met een lastig broertje, zonder ouders of verzorgers, maar langzaam uitgroeit tot een zelfbewuste jonge vrouw. Elina Vaska weet je aandacht vanaf het begin tot het einde vast te houden. Dat is een knappe prestatie van deze jonge actrice.

Knappe van de film is dat er ogenschijnlijk niet zo veel gebeurt. Het is ook niet zo dat tegen het einde van de film alle problemen zijn opgelost en alle vragen beantwoord zijn. Er blijft dus nog wat te raden over. Daar houd ik wel van. Hier ook weer het bewijs dat je zonder veel tekst en dialogen een diepgravende film kunt maken. In deze film gaat het er om hoe je al jong mens kunt overleven als je niemand hebt om op terug te vallen en alle beslissingen zelf moet nemen. Want volwassenen kunnen er een ongelooflijk zooitje van maken.

Let nog even op de ontluikende natuur in het voorjaar van dat nogal moerassige land en op het prachtige slotbeeld van deze film. Ook de muziek is bijzonder en zit de beelden en het verhaal nergens in de weg. Dat is wel eens anders.

avatar van stinissen

Wat moeten die kinderen lijden wat een misère één en al triestheid en armoede. Raya wordt geweldig neergezet door Elīna Vaska een deze mooie film.