• 9.374.618 stemmen

Met onder meer: Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz en Ulrich Mühe

Gesproken taal: Duits, Frans, Engels en Italiaans

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Amen.

"Two Men, Two Worlds, One Cause"

De Tweede Wereldoorlog, Duitsland. SS-luitenant Kurt Gerstein werkte mee aan de ontwikkeling van het gas Zyklon B. Wanneer hij ontdekt waar men het gas voor wil gebruiken, is hij diep geschokt. Hij probeert diverse instanties te waarschuwen en weet zo de aandacht van de jonge jezuïet Riccardo Fontana te trekken. Samen proberen ze paus Pius XII te overtuigen om de holocaust publiekelijk af te keuren.

Kurt Gerstein

darkcity

Best wel grof plaatje.

avatar van brbbl

brbbl

denk niet dat deze poster in Nederland gebruikt gaat worden. Weet het eigenlijk wel zeker.

avatar van Sjan

Sjan

Wat is er mis mee? Tis niet eens een volledig hakenkruis, toch? O is het nou Hakekruis ??

avatar van chica

chica

hee hij draait ook in utrecht! in springhaver

avatar van titan

titan

Naar deze film had ik al een tijdje uitgekeken, omdat hierin maar liefst 3 van mijn favoriete filmthema's (de tweede wereldoorlog, de kwalijke rol van het (katholieke) geloof en het waargebeurde verhaal) worden gecombineerd.

Het geheel is een boeiende en huiveringwekkende film die minstens even goed is als the pianist, maar zeker een stuk subtieler. 4*

Onbegrijpelijk dat deze film maar in ongeveer 5 zalen in ons land draait en dat mijn eigen woonplaats Rotterdam daar niet eens bijzit.

avatar van Padd0

Padd0

Leuke film die het thema 2e W.O. goed behandeldt. Ze laten deze keer niet zien hoe erg de joden behandeld werden maar proberen de kijker te shockeren door de gegevens. Mooi ook is de scene als ze aan tafel zitten bij de vader van riccardo en hij een map rond laat gaan met daarop kampen en de hoeveelheid doden per dag. Deze scene zet precies de toon voor de film, het negeren van de problemen. Toch geen topfilm 3,5* van mij.

avatar van neo

neo

bij mijn filmhuis ligt er een grote oplage kaarten zoals precies die poster hierboven. en we hebben ook al zo'n poster binnen, dus er wordt wel degelijk gebruik van gemaakt.

avatar van as

as

Orgineel uitgangspunt en erg leuk om dit onbeschreven blad in de geschiedenis eindelijk eens te zien. Het zou erg gemakkelijk geweest zijn om het vaticaan helemaal zwart af te schilderen. Maar zo makkelijk maakt Gavras zich er niet vanaf. dat is ten goede van een WO-2-film die eindelijk eens niet in efectbejag (de verschrikking voor de joden) ontaard. Aan de andere kant is dat misschien ook wel weer een manco. De film weigerde me emotioneel te prikkelen, ondanks het voortreffelijk spel van de twee hoofdrol spelers.

avatar van brbbl

brbbl

Ik heb de poster nu zelf zien hangen in Amsterdam. Het valt me al met al mee met de reakties.

avatar van stinissen

Tsja... commenicatie en de kerk.. sterk drama wat nog waar gebeurt is. Een dikke 7 dus 3.5 *

avatar van wackyboy

wackyboy

Nou, zo goed als de Pianist vond ik hem beslist niet, maar het uitgangspunt; de rol van de katholieke kerk in WO2 is op z'n minst interessant te noemen. De constante beelden van de op en af rijdende treinen naar de vernietigingskampen maakt goed duidelijk dat de katholieke kerk het hier ontzettend heeft laten afweten. Als ze zich op tijd sterk hadden gemaakt tegen deze onmenselijke praktijken hadden er misschien duizenden levens gered kunnen worden.

Toch ook goed dat het niet op een zwart witte wordt gebracht. De heldhaftigste persoon in de film is per slot van rekening een jonge priester.

avatar van MFEO

MFEO

Mijn No. 10 van 2003!

avatar van Noodles

Noodles

Matige film. De eerder gemaakte vergelijking met The Pianist is in mijn ogen helemaal onterecht.

Het begint al weer met het feit dat Duitsers engels spreken...(en wel tussendoor duitse liedjes zingen). Daarnaast vond ik ook de acteer-prestaties niet echt denderend.

Gemiste kans, want er had veel meer ingezeten.

avatar van Beejeej

Beejeej

het is inderdaad erg spijtig dat de Duitsers Engels praten. daar baalde ik erg van toen ik de film zag, want daarnaast was het een bijzondere film, omdat dit de enige film tot zover is (die ik gezien heb dan) die zeer zwaar de rol van de kerk benadrukt tijdens W.O. II.

avatar van eerdekes

eerdekes

Ondanks mijn 3 * raad ik veel mensen aan deze film te gaan kijken. Bijvoorbeeld mijn vader vond het één van de beste van 2003. Ik vond het echter niet echt 'n interessante film op sommige momenten dan

avatar van bastiaandv

bastiaandv

Ik raad veel mensen aan deze film te kijken omdat het nu eens de WOII van een heel andere kant belicht. Echt heel mooi gemaakt en geacteerd, een 5*

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Zoals eerder gememoreerd nu eindelijk eens een WOII film die het niet moet hebben van de vreselijke beelden van joden die beestachtig behandeld worden. Het af en aan rijden van de treinen is behoorlijk aangrijpend zonder dat er feitelijk iets te zien valt en ik had echt te doen met name met Gerstein die maar niet gehoord werd. Toch slaagde de film er niet in om me echt diep te raken waardoor een hele hoge waardering achterwege blijft. Echter binnen het oorlogsgenre absoluut een film die afwijkt van de standaard insteek en derhalve zeker een aanrader. 3.5*

avatar van b_cru

b_cru

Ik heb ook deze film eindelijk gisteren bekeken. Ben het eens met Wavanbuuren.

De film geeft inderdaad een goed beeld van de oorlog zonder schokkende scenes. Je weet wat er gebeurd, maar je ziet het niet. Dat vond ik zeer indrukwekkend aan de film. Helaas miste de film echter wat. Ik vond dat je niet echt in de film kwam. Of dat aan de rollen lag of aan het script weet ik niet. De film wordt niet spannend of beklemmend zoals je bij films als Warriars wel hebt. En daar zie je ook niet exact wat er gebeurd...

Het einde vond ik wel schitterend gekozen!! Ik geef voor het verhaal 3,5 sterren. Ben bang dat ik hem hierna niet meer ga kijken en dan heb je het als oorlogsfilm bij mij niet goed gedaan.

avatar van stalker

stalker

Amen. is een aangrijpende film over twee mannen, een SS-officier en een katholiek priester die beiden worstelen met hun geweten en hun institutie. De film dateert van 2002 en behoort tot de nieuwe generatie films over de Tweede Wereldoorlog waarbij goed en kwaad niet zo duidelijk van elkaar gescheiden zijn als, pak ‘m beet, 40 jaar geleden. De Nederlands-Duitse film De Tweeling is natuurlijk ook zo’ n film.

De SS-officier in Amen., Von Gerstein, heeft echt bestaan. Hij heeft het Hollandse verzet aangespoord om per radio Engeland op de hoogte te brengen van de holocaust, maar hij werd genegeerd. We hebben geleerd dat de SS-er helemaal slecht was en de verzetsman helemaal goed. Zestig jaar na de oorlog moeten we nog altijd onze oordelen blijven bijstellen. Eigenlijk is het niet de vraag wie er goed of wie er fout was, maar is de vraag speculatief: wat zouden we zelf hebben gedaan? Amen. brengt dat op indringende wijze dichterbij.

avatar van LZA

LZA

Ondanks het feit dat ik al wat gelezen had van het verhaal van Kurt Gerstein, heb ik me toch redelijk vermaakt aangezien ik nog niet bekend was met de rol van het Vaticaan in WO2. Toch weer jammer van dat Engels incl. Duits accent.

3 *

Voor de geïnteresseerden:

recensie op http://www.go2war2.nl

en het Gerstein Rapport dat hij schreef gedurende zijn gevangenschap.

avatar van Arnie

Arnie

Aardige film over religieuze politiek in WO2. Pius XII wordt niet zo zwart gemaakt als ik had verwacht, maar toch wordt iedere keer expliciet het standpunt ingenomen dat het Vaticaan 'er niet van wilde weten'.

Over de rol van deze oorlogspaus bestaat veel discussie onder historici, en het beeld dat hij de holocaust zonder protest zou hebben toegelaten is vooral in de jaren '60 opgeroepen. Recenter onderzoek heeft aangetoond dat via diverse oproepen binnen de katholieke kerk, de paus wel voor elkaar heeft gekregen dat meer dan 100 kloosters joden en zigeuners hebben opgenomen. Ook kan men natuurlijk, mede naar aanleiding van de film, de vraag stellen of het inderdaad niet beter was zonder publiek protest te proberen de zaak te helpen, omdat een dergelijk protest waarschijnlijk een averechts effect zou hebben.

Dat vond ik ook goed aan de film, het feit dat veel vragen werden opengelaten omtrend keuzes die verschillende mensen maakten. Er waren geen hokjes van goed en fout, maar de vinger werd vooral gelegd bij de gewetensvragen van verschillende personages. Inhoudelijk vond ik verder het ook heel schrijnend dat althans in de film het doel van al die Duitse burgers die vrij klakkeloos met de beweging meegingen, de glorie van het volk was. Dit in plaats van met hun eigen geweten, en in het geval van de christenen met God, in het reine te komen.

Verder lagen al die goederenwagons die door het beeld denderden er wel heel dik bovenop, en was de chronologie af en toe even zoek.

Al met al 3*

avatar van neo

neo

Krachtige geregisseerd door Costa-Gavras. Hij laat veel niet zien en daar zit de kracht voor een groot gedeelte van de film in. En de ogen waardoor Costa-gravos het laat zien, maakt het nog extra interressant. Zeer indrukwekkend, met een beanstigende sfeer. 4.5 sterren

avatar van gregory804

gregory804

Goede film die inderdaad toont dat er veel gebeurde zonder dat er weet van was ofwel deed om hun neus bloedde.
Ingrijpende film met enkele beklemmende beelden, die gruwelijk, maar toch ie toch voor de nodige sfeer zorgden.
Het einde vond ik wat jammer, want die laat een lege indruk achter, hij pleegt zelfmoord wat ik zeer jammer vind, ookal was hij ten einde raad, dat dan ook nog de slechtsten zich weer gewoon integreren zonder dat er iemand naar kraait, vervolledigt deze wrange nasmaak

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Te lang geleden gezien, maar vond het toentertijd een erg goeie film. Ruim 3,5* Moet nog steeds eens die 2-disc editie kopen.

avatar van gregory804

gregory804

Goede film waarbij het realisme toch wel verminderd door het engels praten.

Op een bepaald moment zegt een officier:

" ah, 'familie' wat een mooi woord in onze taal" maar die zin zegt hij in het duits

avatar van Donvado

Donvado

gregory804 schreef:

Goede film waarbij het realisme toch wel verminderd door het engels praten.

Op een bepaald moment zegt een officier:

Inderdaad een punt waar ik mezelf ook echt aan kan ergeren. Net zoals de achtergrondgeluiden van mensen zijn wel duits. Vind dat zo'n film het best tot zijn recht komt als het geheel duits is gesproken.

Ondanks dit puntje vind ik het een goede oorlogsdrama. Vreemd om te zien dat de christelijke kerk er destijds zo luchtig over deed. Dit maakt wel indruk in de film. Voor mij is deze film 3* waard!

avatar van briek

briek

Holocaust film, dit maal niet uit de ogen van de slachtoffers gekeken, maar van een ander standpunt. Dat maakt de film er niet slechter of minder aangrijpend op. De acteerprestaties en regie waren meer dan behoorlijk.

avatar van Lovely Boy

Lovely Boy

stalker schreef:

Perfecte recenssie.

avatar van JZ5

JZ5

Goede film, waarbij de film het van het verhaal moet hebben. Dit is naar mijn mening goed uitgewerkt. Ook de soundtrack bij deze film is me goed bijgebleven.

Vond dat deze film goed liet zien: dat men toekeek terwijl er miljoenen mensen in de concentratiekampen de dood in gingen, maar dit negeerden.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Aangrijpende film met een klemmende sfeer en mede door het slot een bittere nasmaak. Geeft een beeld van een oorlogstijd waarin het verschil tussen goed en kwaad niet altijd even duidelijk was en het vaak ook kiezen was tussen twee kwaden.

Regie is uitstekend, evenals het acteerwerk. Middenstuk had iets vlotter gemogen, laat in tegenstelling tot begin en eind te veel zien.

In een Amerikaanse film heb ik er niet zo'n probleem mee, maar in een film waarin (even afkloppen) geen enkele Engelstalige acteur voorkomt is het toch wel raar dat er Engels gesproken wordt. Het zal wel met de geldschieters te maken hebben, maar als je ziet dat deze film nog geen drie ton oplevert in de VS, is het achteraf bezien een slechte keuze geweest.