• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Daniel di Grado

Met onder meer: Molly Nutley en Rebecka Nyman

Gesproken taal: Zweeds

Plot Alena

Het leven van Alena is verre van eenvoudig. Vanaf haar aankomst op haar nieuwe kostschool vallen Filippa en de andere meisjes haar voortdurend lastig. Alena's beste vriendin Josefin kan het echter niet aanzien om haar te zien lijden. Als Alena niet terugslaat, neemt zij het heft in eigen handen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Noodless

Noodless

Eerste stem en review hier

Na een film uit Ijsland, een film uit Zweden. Blijf vanavond blijkbaar in het noorden zoeken.

Ook hier weer zo deprimerende sfeer met een jonge cast die hun rollen naar behoren vertolken.

Al vond ik Filippa iets te aangezet. Amalia Holm en Felice Jankell vormen een sterk duo die oprecht en geloofwaardig hun rollen invullen. Was wel jammer dat ik de clou al na een kwartier door had op de één of andere manier. Toch wist de film me nog voldoende te boeien door het spel van de cast en hoe het verhaal zich verder ging ontwikkelen. Het slot was gezien het verloop van het verhaal ook passend. 6,5/10

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Aardig filmpje, zo voorbij en blijft idd boeien gedurende de speelduur.

avatar van joolstein

joolstein

Deze film is gebaseerd op een graphic novel van Kim W. Andersson. Meisjes kostscholen zijn een dankbaar onderwerp met voldoende horrorpotentieel en met deze Zweedse film is het ook niet anders! Het duurt niet lang voordat het titulaire personage de aandacht trekt van het populaire kreng van de klas. Tja... het valt niet mee op zo'n school! Voordat je weet zit je midden in; pestende meisjes, potjes lacrosse, leraren die je niet begrijpen, verwarde (lesbische) gevoelens, mede-buitenstaande Fabienne en een geheim ongelukkig verleden. De "draai" die volgt zullen de meeste kijkers allang zien aankomen....Maar toch, deze YA-horror is best mooi gemaakt en niet-(te)cheesy ondanks de formule-aspecten. Daarnaast is het einde passend en opvallend. Was het een happy eind of niet?

avatar van Shadowed

Shadowed

Sfeervol geschoten dramahorror met een zeer behapbaar tempo. Niet alle inhoudelijke concepten werken evengoed, maar dat staat een zeer interessant werkje absoluut niet in de weg. Met name de opbloeiende relatie tussen Amalia Holm Bjelke en Felice Jankell is zeer effectief en centraliseert zich ideaal. Subtiel vormgegeven met een vonkende chemie, zo zie ik het persoonlijk graag. Daartegenover doemt een wel iets te karikaturale badguy op in Molly Nutley, die niet echt thuishoort binnen de eigenaardige toonzetting van Alena. Voor de Zweedse regisseur Daniel di Grado was dit zijn debuut in de filmwereld en heeft zich binnen zijn overige regieloopbaan vooral beziggehouden met televisieseries, maar hij weet erg goed hoe een drukkende, spannende sfeer opgeroepen moet worden. Hierdoor komt de horrorliefhebber aan niets tekort, maar uiteindelijk is dit subgenre niet de voornaamste focus van Alena. Persoonlijk vond ik de film op conceptueel vlak niet erg sterk, maar de sfeer, relatieontwikkeling en opbouw vormt een zeer solide basis en dragen samen bij aan een boeiende verrassing.