• 9.370.271 stemmen

Die Luftbrücke - Nur der Himmel War Frei (2005)

Alternatieve titel: Berlin Airlift

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Dror Zahavi

Met onder meer: Bettina Zimmermann, Heino Ferch en Ulrich Tukur

Gesproken taal: Duits

Plot Die Luftbrücke - Nur der Himmel War Frei

In 1944 wordt de Duitse militair Alex Kielberg naar het oostfront gestuurd. Al kort daarna wordt hij als gesneuveld opgegeven. Voor zijn jonge weduwe Luise en hun zoontje Michael volgt een harde strijd om het bestaan. In de tijd van de Berlijnse blokkade wordt Luise verliefd op de Amerikaanse generaal Philip Turner. Maar dan keert haar dood gewaande echtgenoot Alex plotseling terug. Hij blijkt al die jaren te hebben vast gezeten als krijgsgevangene in Rusland. Nu moet Luise een bijna onmogelijke keuze maken...

General Philipp Turner

Luise Kielberg

General Lucius Dubignon Clay Jr.

Axel Kielberg

Harry Keynes

Harry S. Truman

avatar van Hans Br.

Hans Br.

Vandaag deze dvd voor een vriendenprijsje gekocht bij de grootste drogisterij van Nederland. Mooie, ontroerende film. Eén minpuntje: het betreft een duitse film waarin Amerikanen en Russen ook ineens Duits spreken .

avatar van Quentin

Quentin

Slap, deed me aan een langgerekte GTST-aflevering denken.

avatar van Epitaph

Epitaph

Vond 't allemaal vrij afstandelijk, werd niet gepakt door deze film.

Erg irritant ook dat ze allemaal duits spreken, laat ze dan duits met een amerikaans of russisch accent spreken, op een 'Allo 'Allo!achtige manier is ook een stuk duidelijker.

avatar van keoma

keoma

een van de betere films in dat genre

avatar van nightbreed

nightbreed

De luchtbrug van Berlijn 1948 is een interessant gegeven om een film over te maken en daar gaat deze film ook deels over.

Ik vind het jammer dat ze er zo'n dom liefdesverhaaltje a la Hollywood doorheen hebben gemixt, echt totaal niet interessant die soapy driehoeksverhouding, dat interesseerde me totaal niet en het was zo voorspelbaar als een Hollywoodfilm.

Er zat zelfs een scene in waar ik bijna van moest kotsen, de scene waar de nieuwe lover van de hoofdrolspeelster, de generaal, de vaderrol gaat overnemen van haar zoontje...mier en mier zoet, goed afgekeken van Hollywood.

Wat ik ook jammer vond was dat de Amerikanen en de Russen ook Duits spraken, daar kon ik maar niet aan wennen.

Vooral Stalin die Duits aan het praten is met zijn staf, echt lelijk.

Het stuk van de film, waar ik de film voor heb gekocht, wat over de luchtbrug gaat is goed te verteren en een goede geschiedenisles voor veel jongeren die zelfs niet meer weten wanneer de 2e wereldoorlog was en wie er tegen elkaar vochten.

Al met al kan ik deze film een krappe 3 geven al had ik liever gehad dat ze dat liefdesverhaal eruit hadden geknipt en er gewoon een 90 minuten film over de luchtbrug van hadden gemaakt.

Cijfer: 3

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Wat een saaie MINI-SERIE, volgens mij hoort deze bij overige, het is een mini-serie.

Maar ja, kon er niet langer dan 20 minuten naar kijken.

Koste maar €3,- logisch, zulke films kunnen gewoon geen cent duurder

avatar van Elliot

Elliot

Opzich vind ik het mooi hoe veel feiten erin verwerkt zijn, hoe Duitse soldaten die naar het front gestuurd werden (in dit geval een arts) dood werden verklaard, en later terug kwamen. Het is inderdaad een beetje soapachtig, maar ik vind het geen slecht verhaal, ik vind het goed uitgevoerd. Enige grote minpunt zoals vaker genoemd al, is inderdaad dat Amerikanen en Russen vloeiend Duits spreken opeens. Soms is het iets teveel op het liefdesverhaal gericht in plaats van op de luchtbrug, maar het staat wel in relatie tot elkaar, zonder die luchtbrug hadden ze elkaar nooit ontmoet etc.

Daarnaast is dit denk ik ook niet bedoeld als geschiedenisles. Als dit een documentaire was had ik het een lager cijfer gegeven, maar sinds het een film is voor 'entertainment' (en een beetje geschiedenis) ga ik geen minpunten geven om het persoonlijke liefdesverhaal erin.

avatar van RuudC

RuudC

De opzet achter deze Duitse miniserie is helemaal niet onaardig of slecht uitgewerkt. Het is wel een feit dat de luchtbrug naar Berlijn, eind jaren ’40 vooral tussen de oren echt spannend was. De mini draait meer om het persoonlijke drama van Luise Kielberg, wiens man aan het oostfront gesneuveld is, met als achtergrond de blokkade van Berlijn. Liefhebbers van liefdesgeschiedenissen zullen niet teleurgesteld zijn. Het acteerwerk en de decors mogen er best wezen. De dakota’s komen duidelijk uit een computer, al wordt de sfeer en de spanning tussen oost en west redelijk goed weergegeven. De historicus in mij blijft na de vertoning van drie uur wat teleurgesteld achter. De persoonlijke verhalen staan teveel op de voorgrond, waardoor ik uiteindelijk meer voldoening zou halen uit een gemiddelde documentaire over de Berlijnse luchtbrug. Taalfetishisten kunnen deze bij voorbaat al overslaan. Iedereen, de Amerikanen en Russen incluis, spreken Duits. Die Luftbrücke is helemaal niet verkeerd. Ik had alleen graag gezien dat de accenten anders lagen.

avatar van Dk2008

Dk2008

Verschil met die oude films is dat hier weer gebruik wordt gemaakt van computeranimaties, dat is wel jammer. Maar toch is het niet slecht gedaan en in combinatie met echte beelden ziet het er nog wel aardig uit. Het straatbeeld, etc uit die tijd is ook in orde. Maar helaas is het verhaal eromheen tamelijk slapjes. Begint wel goed, maar zakt steeds meer af naar een weinig boeiende film/miniserie. 2.0.

avatar van Diederik58

Diederik58

Wat een gemiste kans. Een miniserie met potentie wordt gedecimeerd tot een voorspelbaar verhickel.

Positief is dat de verschrikkelijke situatie in Berlijn na de tweede wereldoorlog zichtbaar wordt gemaakt.

De Duitse wens dat de hele wereld Duits spreekt blijkt weer uit de Amerikanen en de Russen die allen Duits spreken.

De voorspelbaarheid van het misgelopen huwelijk, de ontluikende liefde, de weerstand van de omgeving en ga zo maar door.

De Cgi was noodzakelijk maar niet al te best.

Het acteren ging wel. De sfeerbeelden uit de jaren 40 zullen mogelijk kloppen.

Ach, als je van romance houdt is de serie vast wel te versmaden.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

RuudC schreef:

Daar lagen ook mijn opmerkingen toen wij de film zagen. Het taalgebruik behoort een punt te zijn in een te maken film! Russsen horen geen Duits te spreken en in "The Oval Office" vermoed ik, is de enige die het Duits kan spreken een minister uit Duitsland of een andere 'hoge' vertegenwoordiger.

Verder vond ik de nadruk op de persoonlijke verhoudingen niet interessant en ook daar vond ik net als RuudC, deze in de film een te grote rol spelen. Misschien was hiervan de bedoeling dat wij ons sneller bij het verhaal betrokken zouden voelen?

Bij mij lukte dat dus niet omdat ik geen band kreeg met de hoofdrolspelers.

Toch in zijn totaal een 7 voor de film.

avatar van Tarkus

Tarkus

Zeer goede film is dit, over een gebeurtenis die de wereld in de ban hield.

Goede cast, prachtige decors, het Berlijn van pas na de oorlog ziet er heel realistisch uit.

Het verhaal is goed gebracht, en ook het romantische deel is goed gebracht, niet de klef zoals dat wel eens meer gebeurd. Het stoorde me in ieder geval niet.

Als er één minpunt is aan deze film dan is dat het taalgebruik.

De Duitsers maken hier dezelfde fout als de Amerikanen in vele van hun films, hier speken de Russen, Stalin o.a. en Amerikanen, Truman, Duits, en dat is wel een heel zware fout vind ik.

Maar nogmaals, het is een goede film die je de ganse tijd, ruim 3 uur, aan het scherm kluistert.

avatar van shrink

shrink