• 9.372.718 stemmen

The Ghosts of Hanley House (1968)

Horror | 84 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: Louise Sherrill

Met onder meer: Elsie Baker, Barbara Chase en Wilkie de Martel

Plot The Ghosts of Hanley House

Vijf mensen nemen de weddenschap aan om de nacht door te brengen in een huis dat behekst zou zijn. De zaken gaan echter niet als verwacht als ze één voor één onthoofd worden. Er rest hen slechts één ding: bidden dat de ochtend snel aanbreekt...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Uit op een goedkoop label "Alpha DVD" in de States. Er werd echter volgens de review die ik las geknoeid met rode kleuren en het geluid, zogezegd om een beter effect te bekomen. Het resultaat zou zijn dat de geringe charme die deze zwart-wit film uitstraalt totaal verdwenen is. Heeft iemand deze ultra-low budget-horror, gedraaid in Texas, ooit gezien?

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Wel, ik was zo stom van die DVD aan te schaffen. Al vanaf de eerste shots weet je dat het hier over een non-budget spookhuisfilm gaat. De effecten zijn echt om bij te huilen. Donder en bliksem werd nog nooit zo slecht uitgebeeld. Steeds opnieuw dezelfde flauwekul zoals wijzers van een uurwerk die snel beginnen te draaien, opnames die er uit zien als dat ze in 8 mm zijn opgenomen, banale geluiden en slechte muziek die zouden moeten voor een angsteffect zorgen en niet de minste overtuiging in de vertolking van de personages . Voeg daar bij nog een plot waar eigenlijk geen enkel boeiend moment in te bespeuren valt.

Barslecht.

*0,5*

P.S. Van die onthoofdingen heb ik niets gemerkt. Misschien was ik in slaap gevallen? En als er dan toch eens iemand wordt vermoord, dan is het is off-screen.

In de jaren zestig zijn nochtans echt knappe spookhuisfilms gemaakt, denk maar aan "The Haunting" van Robert Wise. Het verschil in kwaliteit tussen beide prenten is echt op alle vlakken ontzaglijk groot.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik kan me enkel aansluiten bij de recensie van Mac Hammer Fan. De film lijkt vooral leentjebuur te willen doen bij The Haunting (1963), een topfilm in het creëren van een creepy en beklemmende sfeer. Hanley House probeert wel door een beetje met duisternis en wat schaduwprojecties te werken (veel te weinig) maar steunt teveel op special effecten zoals draaiende wijzers van de klok, uit zichzelf spelende piano, geluiden van zogezegd rondwarende geesten. De cast is niet om over naar huis te schrijven, ze praten wat, kijken met grote ogen naar de gebeurtenissen, zijn redelijk statisch. Je wil de karakters door het huis zien wandelen met de schrik dat er hen elk moment een onaangename gebeurtenis kan overkomen. Kennelijk hebben de makers toch niet zo goed gekeken naar The Haunting, the Innocents, House on Haunted Hill en zelfs 13 Ghosts (William Castle). Het hoduen van een seance was wel een leuk gegeven maar ook dat biedt geen meerwaarde want ze doen er niks mee. Het mysterie wordt ontrafeld nuja een geest met moeilijk verstaanbare stem vertelt het in detail en wat er precies moet gebeuren zodat de geesten rust vinden. Dat is dan toch wel helemaal belachelijk maar anderzijds gaven de spooky gebeurtenissen ook geen waardevolle hints. Maar eigenlijk zit dat hele ontrafel het mysterie verhaaltje enkel in de weg, want dat boeit voor geen meter. De kracht van The Haunting is het huis zelf dat diens gasten in een wurggreep houdt, aanzet tot verkennen, laat verdwalen en hen bovenal verhindert te laten ontsnappen. Had Hanley House dit concept gehanteerd in plaats van te steunen op rondwarende geesten die dingen laten bewegen en geluiden te maken en een slap mysterie, het had misschien wel een goede film opgeleverd.