menu

La Sangre de Nostradamus (1961)

Alternatieve titel: The Blood of Nostradamus

mijn stem
geen stemmen

Mexico
Horror / Thriller
98 minuten

geregisseerd door Federico Curiel en Stim Segar
met Germán Robles, Domingo Stoler en Julio Alemán

De vampier Nostradamus (Robles) is bloeddorstiger dan ooit. Hij wil een politiechef, een actrice en natuurlijk de Professor (Stoler) dood hebben. Zal hij hierin slagen of zal de Professor hier een stokje voor steken?

zoeken in:
Er bestaan er zoals reeds gezegd 4 van : delen uit de Nostradamussaga van Curiel met Robles...dit is dan de laatste van de 4 waarin de confrontatie tussen Kwaad en...stompzinnig beslecht zal gaan worden. De langste ook, bestaande uit niet 3 maar 4 episodes dit keer, speelduur dus langer : 100 minuten.
We dachten dat Nostradamus in het vorige deel als een vleeermuis in de val zat, maar we gaan op gekende feuilletonwijze echter door alsof er niets aan de hand lijkt te zijn voor Nostradamus, die zich hier meer en meer begint te ontpoppen tot een doomed, romantic hero. Die ook meer en meer de hulp van zijn trouwe hulpje Leo nodig heeft, als deze verdwijnt lijkt het einde onafwendbaar...Nostradamus verkeert in een permanente staat van melancholie, smeekt om kracht bij het graf van zijn beroemde voorvader en speelt ter ontspanning viool, wordt echter opgejaagd door de geesten uit zijn verleden. En door de gruwelen van deze goddeloze tijden : de wetenschap heeft een instrument ontdekt dat Nostradamus eronder lijkt te krijgen : een helse machine die golven opwekt, slechts voelbaar voor vleermuizen en Nostradamus gruwelijke koppijnen en een psychose bezorgend...
We zijn echter in een Mexicaans feuilleton verzeild geraakt zodat steeds zijwegen bewandeld dienen te worden naar de ontknoping , zo beginnen we opeens met een episode waarin een politiechef als volgende slachtoffer van de anti- held wordt geintroduceerd . Past niet echt bij de rest, maar is wel illustratief voor een nieuwe twist aan het verhaal: de goodies worden steeds badder, de slachtoffers van Nostradamus zijn al net zo walgelijk als hijzelf, maar dan zonder tragische grandeur...grandeur die nog steeds totaal ontbreekt bij de helden- nominaal dan- Duran en Antonio, met Anita als derde, zinloze wiel aan de wagen al doet ze haar best.
Nostradamus merkt de impopulariteit van de professor op- zelfs de locals hebben door dat diens stijfkoppigheid alle rampen lijkt te veroorzaken- en begint het gesundenes Volksempfinden tegen hem in stelling te brengen...
Ook dat na allerlei omwegen : we hebben er dan al een episode opzitten die een semi- musical is waarin een jong, onnozel zangeresje het slachtoffer wordt, en een episode waarin Nostradamus weer de hulp van Leo nodig heeft in n.b. een klooster. Voor het laatst...
Om dan te besluiten met een finale die eerder chaotisch dan spannend is, een wat onwaardig einde van deze bizarre, vermakelijke saga, waarin de makers zelf niet lijken te geloven. Deze saga is namelijk bijna subversief te noemen : weinig ouwe horrors gezien waarin de sympathie van de bedenkers zo duidelijk bij de bad guy ligt ! Vertolkt door Robles die de rest wegblaast en na el vampiro wederom bewijst dat hij een plek verdient in het pantheon van de horrorgroten als Lee of Cushing...mijn mening.
Samenvattend kunnen we na een uur of 5 overwegend kijkplezier zeggen dat dit een onderhoudend ritje was, zij het niet meteen aanbevolen voor oningewijden in de chicanohorror die wellicht ongekend zijn met de extreem hoge cheesefactor en de bescheiden budget values met goedkope decors en zelfs voor die tijd povere effecten van dit alles. Buitendien zal de verspreide Engestalige dubbing de ervaring waarschijnlijk geheel de nek omdraaien.
Hopelijk wordt hij ooit met subs uitgebracht op acceptabel niveau, niet als die Engels gedubde troep van Casanegra, uitgaande van de Murray adaptatie/ verminking.

Wie heeft dit gezien ?

Gast
geplaatst: vandaag om 23:18 uur

geplaatst: vandaag om 23:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.