• 9.369.469 stemmen

The Oklahoma Woman (1956)

Western | 73 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Roger Corman

Met onder meer: Peggie Castle, Richard Denning en Cathy Downs

Plot The Oklahoma Woman

"Queen of the Outlaws, Queen of Sin!"

Na zes jaar gevangenis komt Steve Ward (Richard Denning) terug om zijn claim te leggen op een ranch die hem in een testament is nagelaten. De stad is echter verwikkeld in een harde verkiezingsstrijd, die wordt georganiseerd door Marie 'Oklahoma' Saunders (Peggie Castle), de eigenaresse van de saloon. Steve sluit zich aan bij oppositiekandidaat Ed Grant en zijn knappe dochter Susan (Cathy Downs).

Marie 'Oklahoma' Saunders

Susan Grant

Sheriff Bill Peters

Blackie Thompson

Jimmy Marsh

Deputy Sam

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Roger Corman is voor mij vooral bekend voor zijn goedkope B-monsterfilms. Nu blijkt dat hij aan het begin van zijn carrière aardig was westerns heeft geregisseerd. Eigenlijk is dat een van mijn minst favoriete genres maar met titels als Apache Woman, Swamp Women en deze Oklahoma Woman en dat deze films gepard gaan met posters waarin steevast een of meerdere mooie dames worden afgebeeld ga ik er van uit dat het wellicht niet zo de typische westerns zijn waarbij de dames meestal op de achtergrond blijven en de heren bijna alle schermtijd opeisen. Oklahoma Woman is wel duidelijk een western met het nodige conflict maar hier heb je dan twee dames in de mix. De hoofdrol leek dan ook weggelegd voor de ravissante Peggie Castle in de titulaire rol als saloonhouder en een die graag de nieuwe burgemeester wil worden. Ze heeft ook een hoop andere ranchs in handen gekregen dankzij de bedreigingen van haar handlangers, een stel hersenloze gasten die zo het gevoel hebben toch iets te betekenen. Het is jammer dat ze in de titulaire rol toch vrij weinig in beeld komt. Kennelijk was de hoofdrol dan voor Richard Denning die kennelijk een verleden heeft met Oklahoma Woman (ex-liefje) en zich eerst niet wil moeien in het conflict maar als zijn buurman de tegenkandidaat voor de burgemeesterschap blijkt te zijn en die een aantrekkelijke dochter (Cathy Downs) heeft (die hij blijkbaar als kind nog had gekend) moet hij toch een kant gaan kiezen. De mannen acteren eigenlijk stijfjes, de dames stelen de show met zelfs nog een catfight tussen de dames in de saloon naar het einde toe. De film is niet memorabel maar toch wat leuker dan schietfestijn en de typische knokpartijtjes in de saloon.

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Deze Corman western vind ik, ondanks het ontbreken van Joan Taylor ( )en kleur toch wat beter dan "Apache Woman", die ik recent ook (nog eens)zag.
De cast is sterker bezet.
Richard Denning, een aangename acteur van het type Lex Barker qua uiterlijk, maar wel met meer acteertalent dan die, en zonder diens gepraal met eigen uiterlijk, mag ik steeds graag zien.

Een slimme zet van Corman was de casting van een of meerdere Hollywood babes in al zijn films, zo ook hier.
De over-acterende dorpsdronkaard had er niet echt bij gehoeven voor mij.

Het verhaal is allerminst uniek in het genre, maar voor westernliefhebbers best uit te zitten.

Het einde van de film vind ik toch wel een beetje verrassend, en bevredigend ook.
Het was in die tijd in Hollywoodfilms not done dat een boosdoener er ongeschoren vanaf kwam.
Niemand had Marie "Oklahoma "Saunders graag de pijp uit zien gaan lijkt mij, maar haar straf mocht zij niet ontlopen. De oplossing was haar op de vlucht te laten slaan, en onderweg al haar geld te verliezen.
Haar handlanger Blake (de prima acterende Mike Connors) werd ook niet naar het hiernamaals geschoten, en dat is ook niet zo gebruikelijk in dit soort van westerns, maar past wel bij de afkeer die het hoofdpersonage Steve Ward van wapens had.

Slotsom: geen must, maar ook geen verloren kijktijd.