• 9.372.024 stemmen

Het Einde van de Reis (1981)

Alternatieve titel: La Fin du Voyage

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Peter Simons

Met onder meer: Chris Lomme, Caroline Vlerick en Maurits Goossens

Gesproken taal: Nederlands

• Netflix Bekijk via Netflix
  • YouTube Bekijk via YouTube

Plot Het Einde van de Reis

Maria, een gescheiden vrouw van veertig, worstelt met levensangsten sinds haar oudste dochter de deur uit is. Ze tracht haar vitaliteit te herwinnen in haar relatie met haar jongste dochter van 13, maar deze begint zich steeds zelfstandiger te gedragen. Wanneer Maria op een dag een brief ontvangt waarin haar oudste dochter haar terugkeer aankondigt, bereidt de hele familie zich hierop voor.

avatar van Guyke

Guyke

Toch wel een aangrijpende film. De scène met het meisje dat naast een pilaar in het lege metrostation staat nadat haar schoolboeken werden afgepakt is zo triest. Een van de sterkste beelden die ik ooit zag.

avatar van Alittleromance

Alittleromance

Ik zag deze film in de bioscoop in 1981 en was verwonderd over deze Belgische film. De acteur prestatie mocht er ook zijn, Chris Lomme en Caroline Vlerck als het meisje van 13.Waarom staat Caroline Vlerck hierboven niet vermeld, zij speelt naast Chris Lomme toch de hoofdrol?

avatar van argus

argus

Alittleromance schreef:

...Waarom staat Caroline Vlerck hierboven niet vermeld, zij speelt naast Chris Lomme toch de hoofdrol?

Voer dan een correctie in, is niet zo moeilijk hoor. Jij hebt de film gezien, ik niet.

avatar van Movsin

Movsin

Het begin is veelbelovend met een paar mooie close-ups van Caroline Vlerick en een goed acterende Chris Lomme, maar algauw is het duidelijk dat de film wat tempo en kracht mist.

Is ook zeker een coming on age-film (In 1980 was die term nog niet in ons taalgebruik opgenomen !?) maar de hoofdbrok ligt toch bij de moeder die meerdere teleurstellingen moet verwerken.

Komt nu natuurlijk wat gedateerd over, zekerlijk met een paar mislukte scènes (het lege "staketsel" in Oostende, het naar elkaar snellen, in centrum stad en in nachtkledij en het clichématig in slowmotion brengen van die scène, de lege café...).

Verdienstelijk maar zeker niet groots.

avatar van Metalfist

Metalfist

Eerst biechten en dan trouwen

Wanneer je geïnteresseerd bent in Vlaamse films, dan zijn er eigenlijk maar 2 opties. Je kunt gaan voor de films die indertijd in 2005 zijn uitgebracht door Het Laatste Nieuws en die uit zo'n 45 titels bestaat als ik me niet vergis (nadien is er nog eens een deel uitgebracht als De Vlaamse Filmcollectie) of je kunt gaan voor de twee Vlaamse Filmklassiekers box waarmee je 20 films hebt. Er zit echter flink wat overlap in die titels en ik was dan ook blij dat ik op een rommelmarkt eens iemand tegenkwam die de films allemaal los verkocht in plaats van de volledige boxsets. Daardoor kon ik een aantal gaten opvullen en Het Einde van de Reis was er daar één van.

Een film met Chris Lomme in de hoofdrol en dat is voor mij al genoeg om een aanschaf te rechtvaardigen. Ik heb het niet zo hard zitten als De Kreuners indertijd met hun "Verliefd op Chris Lomme" hit maar ik heb toch een ontiegelijk zwak voor haar. Een actrice die altijd iets weet toe te voegen aan een film en het is dan ook jammer dat ze in één van haar weinige echte hoofdrollen het moet doen met een script dat wat langs alle kanten rammelt. Het Einde van de Reis gaat over een nogal labiele vrouw die vastbesloten is om haar jongste dochter dicht bij haar te houden nadat zowel haar man alsook haar oudste dochter haar hebben verlaten. Tieners blijven echter tieners en de jonge Valerie is niet gediend van al die aandacht en probeert ook te rebelleren tegen haar moeder, met alle gevolgen van dien. Op zich een interessant uitgangspunt maar Peter Simons slaagt er nooit in om je mee te sleuren in het verhaal. Een wereld van verschil wanneer je het vergelijkt met die andere Brussel-film, Brussels by Night van Marc Didden, die een 2 jaar later uitkwam.

Het probleem is gewoon dat je eigenlijk geen enkel idee hebt waarom Maria zo is geworden en hoewel ik absoluut niet van mening ben dat een film alles moet voorkauwen, zou je hier toch echt wel een woordje uitleg mogen geven. Hoe kun je anders zo'n actie van de vader (een sterke doch weinig benutte Hugo Van Den Berghe) verantwoorden die liever fotootjes met zijn nieuw lief gaat bekijken terwijl zijn dochter vermist is. Lomme haalt alles uit de kast om er nog iets van te maken en slaagt daar wonderwel in. Een paar steekjes (die slowmotion montage met de brief van Lily's terugkeer is echt verschrikkelijk) weliswaar maar de scènes tussen haar en een debuterende Caroline Vlerick zijn de moeite waard. Simons toont verder nog wel een aantal mooie momenten (het Brussels Justitiepaleis dat in een soort rode gloed baadt) maar het is vooral de aanwezigheid van Belgische legendes The Kids (nog voor hun There Will Be No Next Time monsterhit!) die dit nog de moeite waard maken om is even te checken.

Grappig eigenlijk, Rob Van Eyck zou een aantal jaar later een soortgelijke openingsscène met The Scabs doen voor Aardwolf. Vraag me af of hij zich hier door heeft laten inspireren. Het Einde van de Reis is in de loop der jaren een beetje terecht in de vergetelheid geraakt maar er zijn genoeg elementen die het een kijkbeurt waard maken. Alleen zonde dat er niet een iets beter script achter zit, want voor de rest is hier weinig op aan te merken. Let vooral ook nog op een jonge Warre Borgmans als één van de kwajongens. Hij en Lomme zouden later verenigd worden in de Blinker films.

avatar van mikey

mikey

Belgische J80 sores over een middelbare dame die de boot heeft gemist en dat op haar dochtertje afreageert. Weinig verhaal te ontdekken, eerder een impressie van de alleenstaande moeder die half in een fantasiewereldje leeft. Is dat een type mens? Ging het daarover? Geen idee. Maar de fotografie en de J80 sfeer is wel erg lekker. Gewoon beelden kijken zonder je te storen aan die rottige flitsediting van nu.

avatar van scorsese

Matige film over een vrouw die haar oudste dochter mist, maar nog wel haar jongste dochter in huis heeft. Van een verhaal is niet echt sprake hier. Het is dan ook jammer dat het hoofdpersonage wat beter uitgewerkt had mogen worden. Dat ligt overigens niet aan Chris Lomme, en haar scenes met haar jongste dochter zijn wel goed.

avatar van Film Pegasus

Een Vlaamse film die toch wel wat verouderd is, maar je merkt wel dat de Vlaamse filmmakers aan het zoeken waren hoe ze in een wereld van weinig subsidies en acteurs zonder expliciete filmopleiding, toch iets moois konden maken. Het verhaal valt wat mager uit, maar de sfeer valt nog best mee. Ik ben vooral gefascineerd door de muziek. Wat elektronische klanken in het jaar 1981. Helaas blijft alles nogal afstandelijk. Daarvoor is de sfeer iets te dromerig.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Een wat tuttige film waar heel weinig in gebeurt, maar als tijdscapsule van de vroege jaren tachtig niet onaardig. 3,5*

avatar van Creative-lady

Creative-lady

De film viel wel mee. Ik had toch iets helemaal anders verwachten. Wachten tot Lily terug komt? Hmmm... Waarom komt ze dan niet terug? Waarom weende Maria op een gegeven moment zo erg?,...