• 9.371.106 stemmen

Atunci I-am Condamnat Pe Toti la Moarte (1972)

Oorlog / Drama | 103 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Alternatieve titels: Then I Sentenced Them All to Death / Ipu's Death / Moartea lui Ipu

Oorsprong: Roemenië

Geregisseerd door: Sergiu Nicolaescu

Met onder meer: Amza Pellea, Cristian Șofron en Ion Besoiu

Gesproken taal: Roemeense

Plot Atunci I-am Condamnat Pe Toti la Moarte

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt in een Roemeens dorp het lichaam van een vermoorde Duitse soldaat gevonden. Het dorp heeft de keus een schuldige aan te wijzen of slachtoffer te worden van represailles. De notabelen van het dorp proberen daarom de dorpsgek over te halen de moord te bekennen.

avatar van Baggerman

Baggerman

Nicolaescu is toch wel het boegbeeld van de Roemeense cinema van de vorige eeuw, dus wilde ik altijd al eens wat van hem zien. Deze film kwam ik tegen en is in speelduur niet al te lang i.t.t. veel van zijn epossen, dus maar eens geprobeerd.

Viel zeker niet tegen. Van Roemenië tijdens de Tweede Wereldoorlog weet ik niet veel, maar ik dacht dat ze bondgenoot waren van de nazi's wat vreemd is met wat zich in deze film afspeelt? Maar er wordt in de film nergens gezegd dat het een een Roemeens dorp in Roemenië is, dus voor hetzelfde geld gaat het hier om een Roemeens dorp ergens in een ander land in de Balkanregio.

De dorpsgek wordt geniaal vertolkt door Amza Pellea in een film met een intrigerend verhaal en uitgangspunt. Interessant is dat de actie van de notablen natuurlijk moreel eigenlijk volkomen fout is, maar dat iedereen, de 'gek' Ipu incluis, eigenlijk blij is met de regeling. Een film om nog lang te laten bezinken.