• 9.370.287 stemmen

Puzzle of a Downfall Child (1970)

Geregisseerd door: Jerry Schatzberg

Met onder meer: Faye Dunaway, Barry Primus en Viveca Lindfors

Plot Puzzle of a Downfall Child

Lou Andreas Sand, eens een beroemd fotomodel, overdenkt haar verleden. Ze maakte ooit furore als model in New York. Ze denkt terug aan de tijd dat ze werk had en haar handen vol had aan alles, toen ze een liefdesaffaire had met Mark en toen ze een functie vervulde als medewerkster bij een reclamebureau. Ook aan de tijd dat ze een vriendschap had met fotograaf Aaron en tenslotte de tijd dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkwam.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van de grunt

de grunt

Ongelofelijk onderschatte en 'vergeten' 70s parel.

Faye Dunawaye in één van haar beste rollen.

misschien nog wel beter dan in haar oscarwinnende films..

avatar van de grunt

de grunt

Jerry Schatzberg regisseerde enkele juweeltjes, zoals Panic in Needle Park en Scarecrow. Beide films lieten zien wat een begenadigd acteur Al Pacino was. Maar hiervoor had Schatzberg echter al lang de toon gezet met: Puzzle of a Downfall Child.

Schatzberg regisseerde zijn eerste film sterk beïnvloed door de Franse cinema en ziet eruit als een melange tussen Cassavetes, Lynch en Truffaut. Alleen brengt de cineast waar we het nu over hebben meer gevoel in het hoofdpersonage.

Cassavetes is duidelijk het meest inspirerend geweest. Dé meestercineast van de psyche, de man die het portretteren van verval en tegen zichzelf vechtende karakters tot kunst verhief. Ik kreeg inderdaad een

deja vu met Opening Night en a Women Under the Influence. Maar hij had toch het patent? Hij zette dé benchmark. Nou, Schatzberg kan er ook wat van. Hij portretteert hier depressie in zijn meest rouwe en genuanceerde vorm.

De film boeit door het complexe karakter van Faye Dunaway (in de rol van haar leven), als een mentaal aftakelend model. De affectie die ze in haar rol oproept is hartverwarmend en raakt je diep. De film is losjes gebaseerd op het turbulente leven van model Anne Sainte-Marie, die bovendien zelf ook meewerkte aan de film.

Ik heb altijd al een voorliefde voor Faye Dunaway gehad, maar ze heeft meestal een koelte over zich in haar rollen. In Puzzle of a Downfall Child speelt ze echter zo kwetsbaar dat je haar gewoon vast zou willen houden en zeggen dat het wel goed komt.

Dunaway speelt hier een typische Cannes-rol.

Jammer dat het daar niet opgemerkt is, want dit is one of those roles. Haar oscar-rollen in Bonnie and Clyde en Network verbleken. In Chinatown is ze onvolprezen, maar die rol is onvergelijkbaar. Daar speelt ze de koelte zelve.

Dit is het soort film die je opzet en je na een kwartier laat afvragen: Dit heb ik nog nooit eerder gezien.. Een essentieel meesterstuk van de psychologie. Een vergeten parel uit de 70s van de Amerikaanse cinema.

Gaat dit zien.