• 9.370.316 stemmen

Geregisseerd door: Mauro Bolognini

Met onder meer: Rosanna Schiaffino, Elsa Martinelli en Laurent Terzieff

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Notte Brava

"The moral bankruptcy of desperate youth brought stunningly, shockingly to the screen..."

Drie jonge criminelen uit Rome worden gevolgd terwijl ze hun dag doorbrengen met kleine diefstallen en het bezoeken van prostituees. De jongens denken die vrouwen te kunnen besodemieteren, maar de vrouwen zijn slimmer en stelen het geld van de jongens. Die gaan dan weer de stad in en zoeken ruzie met drie homoseksuelen en proberen nog wat vrouwen te versieren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stephan73

stephan73

Het script is geschreven door Pier Paulo Pasolini!!

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heel mooie poster, hoewel hij niet van het land van de oorsprong is. De film kreeg een Prijs (Silver Ribbon) voor het beste originele verhaal van het Italian National Syndicate of Film Journalists.

avatar van stephan73

stephan73

Mac Hammer Fan schreef:

Inmiddels wel de origineel Italiaanse poster gevonden en toegevoegd. Ook mooi, maar niet zo mooi als de Franse!

Dat het script van Pasolini afkomstig is begrijpt een ieder al wel uit de synopsis,typischer PPP kan bijna niet.Overigens heb ik geen flauw idee waar de Engelse titel op slaat.Hoe dan ook,we hebben hier een soort voorstudie voor Accatone die ook een Accatone had kunnen worden,als Pasolini zelf zou hebben geregisseerd.Maar hij liet het dus over aan Bolognini.

Het resultaat is een film die niet alleen niet op Accatone lijkt,maar überhaupt niet neo-realistisch kan worden genoemd.Het lijkt wel eerder nouvelle vague:wat jonge mensen die zich vervelen en gekke dingen doen,episodisch gepresenteerd.De jazz-light soundtrack versterkt dit gevoel nog.Gelukkig krijgen we af en toe nog wat smerige,arme kindertjes te zien.

Behalve een voorstudie op Accatone is het zeker in het begin ook een nastudie van Cabiria,je denkt eerst dat de focus op de hoertjes gaat liggen.Uiteraard zijn de dialogen in slang,zoals we dat van onze vriend de scenarist mogen verwachten.

Mijn grootste probleem met deze film is de cast:bestaande uit toen nog onbekende twintigers,maar anno nu kun je uit talloze budget en arthouse producties bekende acteurs als Brialy,Terzieff en Schiaffino(ook nog een rolletje voor Milian trouwens) toch moeilijk serieus nemen in hun rol van lumpenpaupers.Ze komen net even iets te gesophisticeerd over en zien er duidelijk uit als toneelschoolstudenten.

Het slot biedt trouwens een wat gratuit,zinloos statement.

WAARSCHUWING:voor romantische zielen zou deze film wat tegen kunnen vallen.Nergens wordt geexpliceerd dat het ook daadwerkelijk gays zijn,integendeel.Wel zie je dat de 6 het heel erg "gezellig"met elkaar hebben,maar tot werkelijke "romantiek"komt het niet.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

En is het nog ergens te krijgen?

avatar van BBarbie

BBarbie

Een overdaad aan mooie vrouwen lijkt te dienen als compensatie voor het gebrek aan een echt verhaal over "nozems", toen die nog in de mode waren. Opmerkelijk is wel dat de actrice, die als eerste op de titelrol staat -Rosanna Schiaffino- pas twintig minuten voor het einde van de film komt opdraven. Al met al: matig.

avatar van Movsin

Movsin

Er wordt een beeld opgehangen van enkele nietsnutten uit de grootstad wier enige ambitie is om, via diefstal, enkele prostitueés te versieren en verder om voor wat geruzie en onheil te zorgen.

Eigenlijk is het een heel triestig beeld : de armoedige huisvesting, verwaarloosde buurt, de prostitutiewijk en vooral de plaatsen waar de omgang met de meisjes plaats vindt.

Op dat gebied is de film wel sprekend, in zijn geheel kon hij moeilijk boeien.

avatar van Flavio

Flavio

Camerawerk en soundtrack waren redelijk OK, en ook had het verhaaltje over een nacht doorhalen wel wat, maar het perspectief had beter bij de dames kunnen blijven.