• 9.370.364 stemmen

Geregisseerd door: Gakuryû Ishii

Met onder meer: Miwako Ichikawa, Yuki Inomata en Kiyohiko Shibukawa

Gesproken taal: Japans

Plot Kyoshin

Filosofische en contemplatieve film waar Sogo Ishii op zoek gaat naar het bestaan van de ziel, en daarbij enkele personages een zoektocht laat ondernemen naar het bestaan van hun ziel. Aan de hand van abstracte scenes en filosofisch geladen dialogen wordt geprobeerd een tipje van de sluier te lichten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Film zit, met Eng. subs, in de pas uitgekomen Jeonju Digital Project Box : 9 dvd's met 27 korte films van o.a. Tsukamoto, Tsai, Aoyama. (Voor $100,00 incl. te bestellen bij het festival) Jiff

Twitch

Betreft soms wel de kortere, oorspronkelijk voor het festival gemaakte versies van sommige films. Bijv. Kyoshin (41 min), Haze (21min)

avatar van danuz

danuz

Maar de film is nimmer los uitgebracht, on-ingekort? Gek eigenlijk, je zou van Ishii toch wel verwachten dat hij een standalone release kan krijgen.

Koert

Iemand die inmiddels al de Engelse ondertiteling van deze film heeft?

Koert schreef:

Iemand die inmiddels al de Engelse ondertiteling van deze film heeft?

Hier nog een liefhebber.

Koert

Anders vertaalt iemand het eventjes?

Goldenskull

Cursusje Japans 3e semester Koert?

Koert

Moet inderdaad maar even denk ik!

avatar van Chr.s

Chr.s

Voor de 42 min versie zijn wel subs te vinden. Moest wel even syncen met mijn rip. Wel de moeite waard gebleken. Denk labyrinth of dreams er eens achteraan doen.

Black Math

Gevonden! Hartstikke bedankt voor de tip! Ik denk dat ik hem vanavond meteen ga kijken.

Ik ben lui. PM?

avatar van McSavah

McSavah

Weet iemand wat er in de korte versie is weggelaten? Ik heb alleen de lange versie gezien.

Black Math

Als jij me een lange versie kan bezorgen, wil ik graag uitzoeken wat er mist.

Black Math

Iets meer van verwacht, maar evengoed schitterend. Het begin is erg mooi met de acteerscène voor de ruit. Echt een prachtige lichtval. Het vervolg vind ik wisselend. De scènes in de stad en thuis na deze scène zijn minder mooi, al worden ze afgewisseld door prachtige beelden van o.a. een boom, de lucht en de zee. Naarmate de focus meer naar die buitenlocaties verplaatst wordt, wordt het steeds mooier. De climax is typisch Ishii met de hypnotiserende geluiden. Wat mij betreft het mooiste wat Ishii heeft gedaan, maar het duurt maar zo kort vergeleken met de saaiere gedeelten in de stad, waardoor de impact niet groter, maar misschien zelfs wat kleiner is dan bij August in the Water. Ik heb dus de korte versie gezien, en ben heel benieuwd wat de lange versie te bieden heeft. Hopelijk meer natuur en minder stad, dan kan Mirrored Mind misschien toch nog dat halfje extra krijgen. 4,5*.

avatar van misterwhite

misterwhite

Mooie film

Zonder veel verwachtingen eens gedownload. En uiteindelijk toen ik de subs vast kreeg (nog eens bedankt Black Math) kon deze film zien. Het eerste wat mij opviel was het acteerwerk, echt subliem gedaan. Dan het camerawerk, dat ook nog eens erg goed was. Het nadeel aan deze film is dat hij erg kort is en dat het tempo toch traag is. Maar de film is wel erg krachtig. Ik gok dat de volgende kijkbeurt mij nog beter gaat bevallen.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Edit: Dooie inspiratie deel ik niet. Schrijf later wel wat. Ik heb de film in ieder geval mede door Black Math kunnen aanschouwen. Bedankt!

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

zijn hier al subs van dan? of NOG STEEDS NIET?

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Ik zou Black Math maar even lief aankijken.

Black Math

Herzien, deze keer in de lange versie. Voor degenen die het verschil tussen beide versies willen weten: je mist verhaaltechnisch niets als je de korte versie bekijkt. Zowat alle dialogen en monologen uit de lange versie zitten ook in de korte. Het verschil is hooguit vijf zinnetjes, die verre van essentieel zijn. Afgezien van een caleidoscopische scène aan het begin zit het verschil in lengte hem vooral in de takes die langer zijn.

Een ander verschil, dat voor mij wel echt essentieel blijkt te zijn, is dat de soundtrack in de lange versie rijker is: de dromerige tonen die te horen zijn bij de natuurscènes duiken nu ook op tijdens de dialogen en de monologen. Dit komt de sfeer ten goede, zeker tijdens de scène thuis waar ik in mijn eerdere bericht nog over klaagde. Wat mij betreft is de lange versie dus alsnog te prefereren boven de korte versie.

Het verhaal laat zich eigenlijk heel makkelijk samenvatten: de hoofdpersone is depressief, maakt kennis met een andere dame, doet zelfmoord poging, heeft een bijna-dood ervaring waarin ze de andere dame tegenkomt die verteld dat zijzelf blijft, maar dat de hoofdpersone terug moet keren, komt weer bij kennis en komt erachter dat de andere dame wel succesvol zelfmoord heeft gepleegd, een ervaring waardoor ze voortaan anders in het leven staat.
De omschrijving hierboven suggereert dat de film veel dieper gaat, ik zie het niet echt en ik betwijfel het eigenlijk ook. Volgens mij is het redelijk rechttoe-rechtaan. Mijn waardering zit hem dan ook vooral erin dat Ishii erin geslaagd is een film met zo weinig plot toch zo zinderend weet te maken. Een prachtig staaltje van gevoelscinema en dat wil ik graag belonen met een ophoging naar het maximum. 5*.

Bij herziening nog steeds niks minder dan geniaal.

De perfecte framing van deze film blijft opvallen. Je ziet shots die enigszins abstract en mysterieus lijken, maar bij een bredere blik eigenlijk zeer eenvoudig en logisch zijn. Ishii doet dit een aantal keer en telkens is het overdonderend.

Verder een ijzersterk begin dat zich kan meten met het werk van Ishikawa (tokyo.sora). Het middenstuk kent een zeer klein dipje, maar dan begint de film pas echt. Geweldige soundtrack, perfecte visuals en een mooi en puur thema.

Ishii's beste film, jammer dat hij nog steeds niet deftig op DVD te verkrijgen is. Mijn virtuele reservatie staat in ieder geval al vast.

5.0* en een uitgebreide review

avatar van wibro

wibro

Eindelijk weinig toe te voegen aan het bericht van Onderhond. De visuals en de soundtrack van dit filmpje zijn inderdaad schitterend. Over het thema kan ik helaas geen mening geven want dit filmpje dat ik van het internet gehaald heb bevatte helaas geen ondertitels. Ik kan dit filmpje dus alleen maar beoordelen om het audiovisuele en daarvoor krijgt het voor mij wel de hoogste waardering want mooier kan het - vooral in de tweede helft - volgens mij niet.

edit: !nmiddels de subtitels gedownload en deze film opnieuw bekeken.

De prachtige natuur met oa de klotsende golven van de zee had dus betrekking op de BDE van de hoofdpersoon.

De volgende Zen-boedhistische teksten binnen die BDE vond ik trouwens best wel interessant;

1.0 "Whether you are here or there, everything is just the mirror of you mind"

2.0 "You are always creating the world you see"

Dus, behalve mooie visuals had dit filmpje ook nog eens een interessant verhaal. Voor mij dus alle reden dit filmpje met een ½ sterretje te verhogen naar 4,5*

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Hmm, wat hier van te denken?

Had er eigenlijk iets meer van verwacht... De audio en het visuele gedeelte waren in ieder geval meer dan in orde. Ik ga er maar eens een nachtje over slapen.

edit: de casting van Yuki Inomata was ook meer dan in orde!

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

As slow as possible #46

Mooi getemporiseerde beelden en muziek die in het eerste gedeelte van de film redelijk hypnotiserend werken. Met name de dialoog op de filmset zal me nog enige tijd bijblijven.

Echter het grootste probleem is dat de film geen probleem heeft. Door een bijna dood ervaring komt de protagonist opeens tot de grootse ontdekking dat de wereld een reflectie van de ziel is. Happy end... (maar niet voor mij)

avatar van niethie

niethie

Geen idee waarom maar ik was altijd in de veronderstelling dat dit een behoorlijk lastige films moest zijn, maar achteraf viel dit toch reuze mee. Meestal als het wat over de filosofische-boeg gaat moet ik extra mijn best doen de aandacht vast te houden, niet omdat het me niet boeit, nee - echt niet - in tegendeel, voornamelijk omdat mijn hoofd vaak overloopt met van alles en ik nou eenmaal niet beschik over een universitair brein, waardoor het dus niet altijd lukt om helemaal mee te gaan in denkbeelden die extreem afwijken als die van mijzelf, maar zoals gezegd lukte dat hier prima. Het gaat hier dan ook voornamelijk om beeldpoëzie, iets wat me in de meeste gevallen toch beter ligt. De film heeft ook heel erg haar lengte mee moet ik zeggen, al kan ik er ook goed inkomen als ik mensen hier hoor zeggen dat het van hun nog

3 a 4 uur langer had mogen duren allemaal. Kan nog steeds maar moeilijk geloven dat dit gemaakt is door dezelfde man die ook verantwoordelijk is voor dat extreem drukke, chaotische onzinfilmpje. Hier staat namelijk vooral rust centraal, pure rust. Rust die zo puur is dat een mens er maar weer eens bij stil kan staan hoe mooi het geluid is van de kokende zee en hoe hartverscheurend het is om een gebroken mens te zien huilen. En ja, toch ook wel een beetje, hoe mooi het leven kan zijn, zelfs in zwarte dagen. Want hoe prachtig is die laatstgenoemde scene bij dat raam? Het is hier al een keer of 3 besproken maar het kan wat mijn betreft niet vaak genoeg genoemd worden. Ademloos heb ik zitten kijken. Het middenstuk zou inderdaad als wat kitscherig beschouwt kunnen worden, maar dan zie ik toch echt nog honderd keer liever zo'n scene dan al die waardeloze CGI-fantasie-films. Nee prachtig dit en van Ishii ga ik snel meer proberen, hopelijk is er meer als deze en Yume no Ginga. Wel jammer trouwens dat er blijkbaar geen goede dvd beschikbaar is en de download-link ook alweer wat jaartjes droogstaat. Mijn kijkbeurt heb ik te danken aan Inland Rabbit, die ik hiermee, hoop ik, ook genoeg heb overgehaald hem eens te proberen? (4*)

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Heb hem al gezien, vond hem zelf behoorlijk lastig bij vlagen. Daarom niet beoordeelt. Zal m eens opnieuw bekijken En jeez Niels, alinea's!!!!

avatar van niethie

niethie

Dit is nog wel redelijk te lezen toch? Werk niet graag met alinea's, vind het beter staan zo onder elkaar.

Maar dan wist ik niet, benieuwd wat je vind na herwaardering dan.

Deze schijnt nog het meest in de buurt te komen van genoemde titels, maar eens achteraan...

avatar van MisterPink

MisterPink

Over tristesse gesproken. Ik hou hier toch wel een grauw gevoel aan over. De bijna-doodervaring van het personage leidde welhaast tot een acute vernauwing van het bewustzijn bij mij als kijker. Wel knap van de filmmaker maar absoluut niet mijn ding.