• 9.370.379 stemmen

Gerrit Komrij - De Gelukkige Schizo (2005)

Documentaire | 53 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Jan Louter

Met onder meer: Gerrit Komrij

Plot Gerrit Komrij - De Gelukkige Schizo

"Eén ding stond vast: degene die ik niet wilde zijn, was die ik was." Zo spreekt schrijver Gerrit Komrij over zichzelf als kind. Hij moest toch al snel tot de conclusie komen dat er voor mij niks anders op zat dan in gefingeerde levens te leven. Maar de roem die hij daarmee verwierf bevalt hem eigenlijk ook niet. "Als ik een miljoen had, zou ik niet publiceren." Komrij beklaagt zichzelf en anderen, ook al leeft hij met zijn vriend in een prachtig huis in Portugal waar voor hem wordt gekookt en hem wijn wordt geschonken. Regisseur Louter filmt in close-up Komrij's gezicht en zijn handen die gedichten schrijven, terwijl Komrij zacht meemompelt met de woorden. Komrij draagt voor, meestal in voice-over, en vertelt over zijn leven in twee landen (Nederland en Portugal, waar hij zich 'iets minder misplaatst' voelt), over zijn 'drie-eenheid' als buitenstaander: dichter, homoseksueel en emigrant. Hij leeft alleen op als postpakketten arriveren met boeken en tijdschriften en vooral bij nieuwe veroveringen voor zijn bibliofiele verzameling.

avatar van Claus

Claus

Ik vond het een prettige documentaire om naar te kijken. Ik heb me kostelijk vermaakt.

De NTR zendt deze documentaire vanavond uit, naar aanleiding van het overlijden van Gerrit Komrij.

Het portret dat Jan Louter en Onno Blom in 2005 maakten over de schrijver en dichter voor het programma Het uur van de wolf, is vanaf 20.25 uur te zien op Nederland 2.

Bron: Documentaire Gerrit Komrij herhaald - Internet & Media - VK - volkskrant.nl

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Nog één keer voor Gerrit Komrij!!

Mooiste aan deze documentaire is de blik die we krijgen op het dagelijkse huiselijke leven van Gerrit Komrij en zijn vriend.

Verder is Komrij weer prachtig aan het vertellen, maar mede door de korte duur lijkt het allemaal niet helemaat tot op het bot te gaan.

Maar Komrij kan vertellen, dat blijkt voornamelijk uit het einde waarin hij vertelt wat er misging in hun afgelegen villa diep in het platteland van Portugal.

Het idee voor deze docu is goed, maar het is gewoon te kort en te snel voorbij.

avatar van Darbie

Darbie

Bescherm de Poëet, . . . . alstublieft . . . , doe het.