• 9.369.475 stemmen

Ahdat Sanawovach el-Djamr (1975)

Drama / Oorlog | 177 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Chronique des Années de Braise / Chronicle of the Years of Fire / Chronicle of the Years of Ember

Oorsprong: Algerije

Geregisseerd door: Mohammed Lakhdar-Hamina

Met onder meer: Yorgo Voyagis, Mohammed Lakhdar-Hamina en Leila Shenna

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Plot Ahdat Sanawovach el-Djamr

Achmed en zijn familie worden gedwongen hun plattelandsdorp te verlaten op zoek naar water. Ze komen in de grote stad terecht. In de periode dat Achmed zich probeert aan te passen aan het stadsleven wordt hij gedwongen mee te vechten met een Algerijnse legereenheid in de Tweede Wereldoorlog. Als Achmed een aantal jaren later terugkeert, ziet hij dat de Franse overheersing op zijn land alleen maar groter is geworden. Achmed voegt zich bij het almaar groeiende verzet tegen het kolonialisme.

avatar van Flavio

Flavio

Eerste, en tot zover de enige Afrikaanse Gouden Palm-winnaar. Een nuttige geschiedenisles, maar helaas vond ik het soms een moeizame zit. Dat ligt dan toch vooral aan de regisseur, die te veel tijd neemt voor sommige episodes en juist te weinig voor andere, en die zichzelf een (te) prominente rol gaf als Miloud, een op rijm sprekende 'dorpsgek' die best irritant aanwezig was. Hij krijgt bovendien meer screentijd naarmate de film vordert. Dat komt het tempo niet bepaald ten goede.

De hoofdrol is voor Ahmed, gespeeld door een Griekse acteur, een Algerijnse herder die door droogte en armoede naar de stad gedreven wordt en daar te maken krijgt met de uitwassen van het kolonialisme. Uiteindelijk zal hij een van de eersten zijn die de wapens oppakt tegen de Fransen. Op zich was hij als protagonist OK, maar ik had toch liever meer gezien van Si Larbi, een van de oprichters van de FLN. De politieke interne strubbelingen tussen degenen die tot een diplomatieke oplossing wilden komen en degenen die de strijd wilden aangaan waren boeiend, jammer dat daar gezien de lengte van de film maar relatief kort aandacht aan is besteed.

Op zich een interessante double bill met Battle of Algiers, al is die film wel een klasse beter.