• 9.370.370 stemmen

Met onder meer: Tomorowo Taguchi en Diamond Yukai

Gesproken taal: Japans

Plot Dangan Ranna

"Run find your life."

Yasuda realiseert zich te laat dat hij zijn masker is vergeten voor een geplande bankoverval. Ook merkt hij te laat op dat hij geen geld bij zich heeft om er een te kopen en probeert het masker te stelen. Aizawa, de winkelbediende, merkt hem echter op en zet de achtervolging in. Dan botst Aizawa echter tegen de gangster Takeda op.

avatar van Hemdale

Hemdale

De film moest even opgang komen, maar dan begint hij op den duur toch wel erg leuk te worden. Vooral de hallucinaties en fantasiën vond ik erg grappig. Voor de rest wel minder dan de andere Sabu films, op Unlucky Monkey na dan. 3,5* voor deze.

Toch meer verwacht van deze Sabu.

Tomorowo Taguchi (Tetsuo) en Tsutsumi (Sabu regular) in een Sabu film, dan verwacht je toch wat, zelfs al is het Sabu's eerste.

Alles is er wel al, de voorgeboortes van Sabu's stijl, die hij later veel beter zou uitwerken. Er zitten enkele leuke scenes in, enkele geslaagde grappen, en het idee is leuk (er wordt altijd wat afgetransporteerd in Sabu films), maar uiteindelijk is de film wat te saai, te droog, te gewoontjes.

Verre van mooi en matig tot slechte muziek zorgen voor een stevige domper op de feestvreugde. Gelukkig is de film niet al te lang, en zitter er die paar geslaagde momenten in. Hou het maar bij 2.5*. Sabu had nog veel te leren, en heeft dat gelukkig ook gedaan. Een soort van proefdruk van z'n latere succes. Leuk om te zien als Sabu fan, maar verder niet echt indrukwekkend.

avatar van NKyou

NKyou

Niet de grootste Sabu-fan, maar zijn luchtige humor en stijl plus de fantastische karakters maken zijn films als heerlijk kijkvoer. Toch al weer 6 gezien nu... Een debuut is altijd grappig om te zien als je weet wat er na is gekomen. Wat scenes die je terug kan vinden en vleugjes van zijn latere herkenbare regie.

Dangan Ranna begon lastig, en had na een kleine 20 minuten erg de drang om het uit te zetten. Gelukkig komt hij dan wat losser. De achtervolging kent een paar leuke korte grappen sabu-style waar het erg lastig wordt om niet te lachen. Maken hem de moeite waard.

avatar van Tayama

Tayama

Debuutfilm van Hiroyuki Tanaka en dus zijn eerste film onder zijn regisseurs naam Sabu. Na eerst zijn latere werk gekeken te hebben vind ik het altijd interessant om daarna een debuut te kijken; Eerst proeven wat een regisseur zoal kan, - dan bekijken hoe hij begonnen is - om uiteindelijk te eindigen met zijn laatste werk. Geeft een mooie blik in alles wat een regisseur zoal meemaakt en leert van zijn eigen films. Dangan Runner bleek op veel punten ook een experiment, en een mooie springt naar perfectie in zijn latere werk.

Sabu's Dangan Runner volgt drie nietsnutten, allen totaal verschillend; Yasuda plant een overval nadat zijn vriendin hem dumpt en hij ontslagen word als kok. Aizawa is een rockartiest, maar vooral een drugsverslaafde winkelhouder in een mislukte relatie met zijn vriendin. Takeda is een typische Yakuza die zal sterven om zijn baas te redden, maar doet uiteindelijk een stapje opzij als het er echt op aan komt.

Duidelijk dat Sabu hier geen probleem heeft een handjevol leuke personages uit de mouw te schudden. In tegenstelling tot anderen had ik ook echt geen probleem met de eerste 20 min. Het moment dat Yasuda op de vlucht gaat en Aizawa hem volgt word inderdaad wel veel leuker, maar toch leuk om te zien hoe Yasuda als loser geïntroduceerd word. Vanaf dit moment begint een sprint die eindeloos lijkt; per toeval mengt ook Takeda zich in de achtervolging. Sabu blijkt hier al meesterlijk in het bij elkaar brengen van een groepje totaal verschillende personages. Het achtervolgen sowieso zal al een stijlkenmerk van Sabu worden, want dit kennen we later ook bijv. in zijn Postman Blues, Hard Luck Hero en Drive.

Geen typische actiefilm dus en geen adrenaline gedreven spannende achtervolging. Maar eentje die genietbaar blijft door Sabu's montage en aparte humor. De hallucinerende fantasieën die volgen in deze hardloop marathon zijn gewoon hilarisch. Terwijl de mannen rennen naar complete uitputting veranderd de vorm van de achtervolging en rennen ze niet langer achter elkaar aan, maar naast elkaar - en ze genieten ervan. Niemand kan ze stoppen. Alledrie maken gebruik van deze sprint als een soort openbaring in hun leven - Sabu eindigt deze zweetstrijd dan ook weer in een vrij absurd einde waar politiekorps, yakuza bende's en de drie losers oog in oog komen te staan.

Geen meesterlijk debuutstuk. Maar wel leuk om de eerste stappen van Sabu als regisseur te zien. Wie heel goed keek heeft hem zelf ook een tweetal keer als acteur kunnen spotten. Al is het niet meer dan 3 seconden! Waarschijnlijk niet bijster interessant voor mensen die niet zozeer geïnteresseerd zijn in Sabu's werk - wel heel leuk voor mensen die dat wel zijn.

Leuke personages, fijn tempo en enkele hilarische scènes maken dit tot een stukje waar ik mij wel goed heb kunnen vermaken.

3.0/5.0

avatar van timmienoelie

timmienoelie

enorm van genoten. Zie niet in waarom dit een mindere Sabu zou zijn?

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Toch wel vermakelijk klein filmpje. Leuk concept, houdt het tempo er lekker in. Mijn tweede Sabu, snel eens meer van m opzoeken. Mooi dat Third Window Films dit op blu ray heeft uitgebracht.

3,5