Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Charlotte Gainsbourg, Laurent Lucas en Charlotte Rampling
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 15 september 2005
Plot Lemming
Het rustige leventje van een jong koppel (gespeeld door Charlotte Gainsbourg en Laurent Lucas) raakt grondig verstoord na een ontmoeting met een ander koppel (André Dussolier en Charlotte Rampling). Op een dag ontdekken ze het lijk van een mysterieus knaagdier in hun verstopte afvoer: een bizarre ontdekking waardoor hun leven plots een heel irrationele wending krijgt.
Bénédicte Getty
Francine
Le vétérinaire
L'infirmière
Le médecin de garde
Félix, le fils du voisin
Openingsfilm van het komende Cannes filmfestival.
Ben zeer benieuwd naar deze film. Harry, un Ami Qui Vous Veut du Bienvond ik geweldig.
Martin Van K
Deze film komt vandaag in de Belgische bioscopen. Hij krijgt vrij goede recensies in de Belgische kranten, misschien ga ik hem één van de komende dagen eens gaan zien.
Trip Fontaine
Goede film, waarover na afloop nog heel wat te filosoferen valt.
Megan_74
Vandaag op dvd gezien, ik vond er zeer weinig aan.
Slaap verwekkend en slecht geacteerd, heb de film dan ook na 40 min uitgezet. Niet mijn smaak film.
½ *
Daan23
Bizar filmpje...
Een goede film die mij top op het einde op het puntje van mijn stoel deed zitten.
Een open einde zorgt voor het nodige nadenkwerk achteraf.
Zeer zeker het bekijken waard.
Niet helemaal geslaagd, maar erg sfeervol en vol onderhuidse spanning.
De sfeer en themathiek lijkt op een Haneke film en de stijl van filmen heeft wel wat van de films van François Ozon. Goede ingrediënten kortom.
Uitstekende rollen van Laurent Lucas (Calvaire!), Charlotte Rampling en André Dussollier. Toch heeft de film me niet helemaal weten te pakken. Vooral het begin van de film is erg sterk.
De plotontwikkeling is daarentegen niet goed. De motieven van de personages worden een beetje droog ter kennisgeving opgegeven. Echt begrijpen doe ik de personages niet, wat wel tot op zekere hoogte het mysterie en de spanning vergroot.
De film duurt te lang (ruim 2 uur) en voelt niet aan als een geheel. De film kent maar 1 tempo. Tempowisselingen en wat meer afwisseling op visueel vlak hadden de film aantrekkelijker kunnen maken.
Dominik Moll lijkt te veel te willen. Haalt er ineens Hitchcock en Lynch elementen bij, maar het komt op mij een beetje geforceerd en te bedacht over.
Uiteindelijk blijf ik een beetje zitten met een onbevredigd gevoel. De simpele verklaring op het einde van de film over de lemming vind ik wel geestig. Ik had tijdens de film al zo'n vermoeden dat het zoiets zou kunnen zijn. Wel een dooddoener, maar het heeft de personages en met name Alain Getty (de man) aardig in de war gebracht.
Ruime 3 sterren.
She-DeviL
Ik vind dit niet zo super. echt apart film, ik slaap valt elke keer van die film...
saiko
jij leer wat is kwaliteit en nederlands eerst
senseoaddict
Dikke ruk aan een stuk. Wie vertelt mij iets fatsoenlijks over deze film. Ik heb hem gekeken en blijf idd een beetje onbevredigd achter...
~Burner~
Vreemde film, er zit totaal geen emotie in hoe de acteurs hun rol spelen. Of moet dat nou juist de bedoeling zijn? (dan vind ik het niet geslaagd) duurde een beetje lang voor deze film. 90 min had als max beter geweest. 3*
johnhendrikos
jij leer wat is kwaliteit en nederlands eerst
ahhahaahahahah ik moest echt lachen om jou opmerking ahhaha
93.9
Deed me denken aan Sitcom van Francois Ozon en Rosemary's Baby van Roman Polanski.
Hele goede film!
Je wordt 2 uur mee gezogen in een vervreemdende wereld, waarin alles kan gebeuren.
4 sterren.
Grappig. Twee films die wat mij betreft niets met elkaar te maken hebben. Zowel inhoudelijk als kwalitatief. Een geef ik een halve ster en de ander vijf...
93.9
Verhaal leek erg op Sitcom, binnenhuidse spanning op Rosemary's Baby.
Net als in deze film zijn de personage geen minuut te vangen in een duidelijk profiel.
Tot op het einde twijfel je aan de personages, dat had ik met de film van Polanski ook.
johan76
De "Voorbeeldig opgebouwde thriller" tekst die op de cover stond kon ik zeker niet terugvinden in heel het verhaal van Lemming, totaal niet spannend maar toch heb ik mij geen moment verveeld tijdens de gehele film (125 min.) !
Geen topper maar het bekijken zeker waard!
stephan73
Vervreemde psychologische film die traag begint maar steeds boeiender wordt..
Tarkus
Een wat speciale film met een speciaal verhaal vind ik.
Toch kon hij me wel boeien, al begint het allemaal wat traag.
Puike acteerprestaties van zowel Charlotte Gainsbourg als Charlotte Rampling.
Maar een topfilm is dit zeker niet.
Meneer Bungel
Ik heb hem nu denk ik drie keer gezien en vooral de langzame opbouw en het eenvoudige einde hebben wel wat...
Toch nog eens vaker zien.
Martin Visser
Eigentijdse Hitchcock mist geloofwaardig verhaal
De poster geeft al een aardig beeld van de personages en hun onderlinge verhouding. Links staat Charlotte Gainsbourg (21 grams), een jonge, wat naïeve vrouw die helemaal in de macht raakt van de vrouw rechts, Charlotte Rampling (Vers le sud), een door het leven getekende intrigante. Het verschil in beider oogopslag zegt al heel veel over het karakter dat ze spelen.
Zo eng als Rampling uit haar ogen kijkt, zo eng is ook de film. Dominik Moll heeft een eigentijdse Hitchcock gemaakt die bol staat van de suspense. Dat deel van de film is dan ook wel geslaagd. Spannend is de film zeker en van begin tot het eind zit je op het puntje van je stoel.
Maar het verhaal dat deze spanning moet dragen, is helaas niet veel soeps. Het leven van een pasgetrouwd stel wordt helemaal overhoop gegooid als de baas van de jongeman met zijn vrouw komt eten. Het oudere echtpaar leeft in grote onmin met elkaar en dat komt allemaal naar boven als ze bij het gelukkige, jonge stel aan tafel zitten. De situatie is meer dan alleen ongemakkelijk, er gaat ook een zekere dreiging vanuit.
De ellende die daarna volgt, wordt symbolisch aangekondigd door het zeldzame knaagdier dat verstopt zit in de gootsteen. Het blijkt een Scandinavische lemming te zijn, die bekend staat om zijn zelfmoordneigingen. Zoals dit kleine beestje het nieuwe leventje van het jonge stel verstoort, zo verstoort ook het oudere echtpaar dat leven. Hoewel de oudere vrouw zich heeft misdragen, komt ze wel weer terug. Ze gaat zowel bij de jonge vrouw thuis langs als bij de man op zijn werk. En irritant genoeg laten zij dit allemaal toe.
Daarna loopt de situatie volkomen uit de hand. Minder aan het verloop van het verhaal vind ik de onwaarschijnlijk naïeve manier waarop de twee jonge mensen overal op reageren. De spannende verwikkelingen blijven weliswaar spannend, maar het psychologische spel is dan niet echt geloofwaardig meer. En dan haalt de regisseur ook nog monsterlijke diertjes en bovennatuurlijke gebeurtenissen uit de kast. Prima in beeld gebracht, veel suggestie wat bijdraagt aan de spanning, maar gebouwd op een verhaal waarbij ik halverwege ben afgehaakt.
orbit
- 12092 berichten
Helemaal geen slechte film, integendeel! Mooie beelden en goede spanning.. ik had al ruim voor de helft van de film door dat zijn vrouw neukte met zijn baas, maar alla! Was gewoon een mooi gespannen geheel over overspel en uitzichtloosheid.
wess16
Kreeg de rillingen van deze film, af en toe doodeng. Helaas een voor mij onbevredigend einde...
pampelonne
halverwege ben ik afgehaakt, wat een slappe hap, ik vond er niets aan.
ook totaal niet eng.
en de traagheid irriteerde me mateloos en dat zachte praten van gainsbourg.
Prudh
Net als Harry un Ami Qui Vous Veut du Bienvond een film met veel the apathische karakters. Daardoor compleet oninteressant. Ik vind het niet erg als personages hun lijdensweg ondergaan, maar Moll lijkt een zwak te hebben voor grijze muizen die alleen maar ja en amen zeggen terwijl ze met een stok geprikt worden. Hij trekt daarnaast ook nog teveel tijd uit voor veel simpele zaken. Dat kan als sfeerschepping aangemerkt worden, ik noem het saai (in Lemming in ieder geval). Ondanks twee kutfilms van deze regisseur ben ik stiekem wel benieuwd naar zijn volgende... Komt vooral door Cassel en het verhaal denk ik (zolang de hoofdpersoon daar ook maar niet zo lijdzaam is).
Davidus
Een fascinerende film. Zeker ook vreemd, maar zeer goed.
Een psychologische marteling.
Je moet even wennen aan het vreemde, emotieloze spel, maar dat voedt eigenlijk alleen maar de onderhuidse spanning en het toenemende mysterieuze gevoel. (het lijkt soms wel alsof de film compleet tot stilstand is gekomen)
De film weet continu een vervreemdend gevoel op te wekken haast tot aan het surrealistische toe.
Gainsbourg vond ik juist wel goed spelen; afstandelijk, mysterieus, robotachtig, alsof ze van een afstand door iemand bestuurd wordt.
Lucas is de lemming die steeds meer (willoos) de afgrond in gaat.
Sommige scènes deden me aan de Anti-christ denken (uiteraard ook door Gainsbourg) want ook daar dat vreemde surrealistische gevoel.
Een sfeerrijk, vreemd psychologisch mysterie
Nee geen film voor mij, te saai en geen spanning en te rustig.
Daar val je van in slaap.
Davidus
Nee geen film voor mij, te saai en geen spanning en te rustig.
Daar val je van in slaap.
Waarschijnlijk geen film voor de ongeoefende kijker (naar dit soort "saaie" films)
Prudh
Hoewel er een waarheid in die opmerking zit is hij zo gericht een beetje flauw en inhoudsloos. Geldt hij ook voor mij? Ik vond de film ook best saai.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Sous le Sable
Drama, 2000

The Tree
Drama, 2010
zelfmoordprostituerenman vrouw relatiesummer residence confidencehuisvrouwengineermoordvoorstadbuitenechtelijke affaireboundary violations psychologicalmanipulativeness