• 9.370.314 stemmen

Accadde al Commissariato (1954)

Komedie | 104 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Giorgio Simonelli

Met onder meer: Alberto Sordi, Nino Taranto en Walter Chiari

Gesproken taal: Italiaans

Plot Accadde al Commissariato

Een Romeinse politiecommissaris heeft een nieuwe auto gekocht en wil graag samen met zijn vrouw een uitstapje maken om de auto uit te proberen. Zijn plannetje blijkt erg moeilijk te realiseren als het politiebureau waar hij werkt, de hele dag de meest vreemde zaken moet behandelen die veel tijd vergen.

Il commissario

Alberto Tadini

Luigino Giovetti

Stefania Giovetti

Un tramviere

Secondo tramviere

Antonio Badimenti

Signora Carracini

Cannizzaro, il vecchio della penna

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er 2 van " accadde al" films...dit was de eerste, en net als zijn opvolger AAP op zijn beurt een rip- off van un giorno in pretura van Steno met Fulci. Een groot succes schijnbaar dus een haastige imitatie kon niet uitblijven. Degene die het mocht regisseren was nobody Simonelli, die ook nooit verder kwam dan dit soort spul en eindigde met Franco en Ciccio films.

Een episodenkomedie derhalve bestaande uit 4 segmenten die op nogal primitieve wijze met elkaar zijn verbonden via POV flashbacks van de vreemde vogels op het bureau, tussendoor hebben we enkele flauwe running gags als die bejaarde met zijn gejatte pennetje.

Protagonist van dienst- bij wijze van uitzondering- de Napolitaanse komiek Taranto als de Romeinse commissaris op een bureau naast het colosseum, wiens obsessie met een kersverse 1100 reeds de boom aankondigt. De goede man krijgt slechts te maken met uiterst prozaïsche gevallen die amper iets met strafrecht van doen hebben. Verhalen uit een andere wereld en tijd : overspel was nog een misdrijf, evenals travestie ! Let ook op de monoloog van Taranto daaromtrent tegen Sordi. Toch weer een bijna antropologisch kijkje op vervolgen zeden en gewoonten.

4 grotere segmenten zei ik: het eerste gaat over een avanspettacologroepje wat de gelegenheid is voor wat variété optredens van het soort waar de Italiaanse teevee ons nu op vergast, het derde gaat over 2 stakingsbrekers Riva en Billi, toen zeer populaire komieken. Het laatste segment met Sordi in drag was het leukst. Opmerkelijkst echter is het tweede segment met Bose en Chiari over het gedoe rondom een pelsmantel. Niet omdat het goed zou zijn, maar omdat het werd gejat door auteur Rivette voor zijn kortfilm " le coup du berger " ! Zonder bronvermelding, al zou Chabrol die er ook aan meewerkte hebben toegegeven dat het plagiaat was. Ach, auteurs doen niets anders dan jatten uit volkscinema.

Ondanks de medewerking van zeer gekende namen als Maccari en Ettore Scola aan het scenario moeten wij toegeven dat dit anno nu allemaal veel te stoffig is geworden om nog genietbaar te zijn en de moeite van het opsnorren niet waard. And yet....wij hebben redenen om aan te nemen dat deze film op de Duitsche teevee te zien is geweest, en door velen hier bekeken. Waarom stemmen jullie dan niet ?