• 9.372.674 stemmen

Vivi o Preferibilmente Morti (1969)

Western / Komedie | 103 minuten

Genre: Western / Komedie

Alternatieve titels: Alive or Preferably Dead / Sundance Cassidy and Butch the Kid / Vivos o Preferiblemente Muertos

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Duccio Tessari

Met onder meer: Giuliano Gemma, Nino Benvenuti en Sydne Rome

Gesproken taal: Italiaans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Vivi o Preferibilmente Morti

"Booze, Banks & Broads! They Had Their Hands in Everything!"

Twee vervreemde broers, stadsgokker Monty (Giuliano Gemma) en boer Ted Mulligan (Nin Benvenutti), erven 300.000 dollar van een rijke oom die is overleden. Doch ze krijgen hun deel alleen op voorwaarde dat ze zes maanden vredig samen moeten leven. De twee beginnen te ruziën over alles, de problemen barsten al los zodra Monty in Teds woonplaats arriveert.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

Wat een cynisch commerciele Engelse titel zeg!

avatar van Quentin

Quentin

Technisch weinig opzienbarend, zelfs matig, maar behoorlijk vermakelijk. Soms wat flauw en te kluchterig maar best fris en de cast is meer dan solide.

avatar van thunderball

thunderball

Deze afgelopen weekend bekeken op een Duitse blu ray in het Italiaans met Engelse subs.

Dit was -zover ik weet- de enige Spaghetti western met Gemma, die ik nog niet had gezien.

Hij wordt hierin gekoppeld aan Benvenuti, dat was destijds in Italië een populaire bokser, die naast zijn sportcarrière ook heeft geprobeerd een filmcarrière op te starten. Helaas voor hem is het bij deze ene film gebleven.

Wanneer je hem in deze film bezig ziet, is ook wel snel te begrijpen waarom het niets is geworden:

het ontbeert hem aan de nodige charisma, zeker naast klasbak Gemma.

Het is wel mooi dat qua stunts hij zeker niet voor Gemma onderdoet. Beiden staan hun mannetje in de actie- en knok scenes.

Wat de film betreft: die stelt niet zoveel voor, het is een komische western, met de nadruk op komedie, en minder western.

Huerta speelt weer eens de morsige bandiet, die op de lachspieren werkt, maar het is toch écht de oogverblindende Rome, die de show steelt en beide heren -en daarmee óók de kijker- om haar vingertjes windt.

Verder bevat de film een komische knokpartij, die duidelijk een voorloper is (en wellicht zelfs voorbeeld) voor de Trinity films met het duo Spencer/Hill.

Nergens echt geweldig, maar een aardige tijdpassering.

Een mager zesje, ofwel 3 sterren.