• 9.377.028 stemmen

Geregisseerd door: Helmut Käutner

Met onder meer: Hannelore Schroth, Carl Raddatz en Gustav Knuth

Gesproken taal: Duits

Plot Unter den Brücken

Hendrik en Willy zijn de gemeenschappelijke eigenaars van een sleepboot waarmee ze de rivieren tot in Nederland afvaren. Als Anna in het leven van de mannen treedt en beiden verliefd worden maken de vrienden een afspraak: degene die Anna's hart verovert moet de boot verlaten.

avatar van stinissen

Ook de eerste film waarin Hildegard Knef daadwerkelijk mee deed.

Klopt,al bestond die daad uit een optreden van een volle 10 seconden en naar ik meen wel 1 hele volzin .

De blonde Knef moest opmerkelijk genoeg de hoofdrol laten aan de ook wel schattige brunette Schroth.Voor moraalridders heb ik de blijde boodschap dat in deze film 0.0 nazi-ideologie valt te bespeuren.Er zitten zelfs een paar blote boobs in (ok,op doek en foto)dus wat dat betreft was het Reich minder achterlijk dan Hayes-code Amerika.

Verder kun je de film kenschetsen als escapisme in optima forma:geen spoor van de oorlogsverschrikkingen,terwijl alles toch onder die verschrikkingen werd opgenomen.Knap dat ze überhaupt nog intacte bruggen en gebouwen wisten te vinden.Even ter geruststelling:Wiily vaart af naar Rotterdam,maar we krijgen geen beelden van een stiekem intacte Maasstad te zien.

Door de setting op een binnenvaartschip is het onmogelijk om UDB niet te vergelijken met L'Atalante van Vigo,al mist deze film het episodisch geniale.Daar staat tegenover dat het meer een eenheid is en zelfs een betere sfeer weergeeft van de zomer langs het water,ook dankzij de ritmische cameravoering die nu en dan zeer goed te noemen valt.

De intrige is nogal drakerig:een ménage à trois met 2 heren en een bijna (letterlijk) gevallen dame.Dat hebben we wel eens vaker gezien,al weet ik niet meer waar of wanneer.

avatar van Darbie

Darbie

Dat deze film gemaakt en opgenomen is in Duitsland in de laatste maanden van het Nazi-regime (1945) is op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Het leven aan boord van het schip is rustig en vredig, in de weilanden aan de oevers van de rivier grazen de koeien , in de havens heerst de gebruikelijke bedrijvigheid en NERGENS is te zien dat Duitsland dan toch al geruime tijd op z'n gat ligt.

Het verhaal is een beetje slap, maar de prachtige zwart/wit opnames vergoeden veel.

avatar van Querelle

Querelle

pippo il buffone schreef:

Dat was in 1945 sowieso onmogelijk denk ik.