• 9.371.990 stemmen

Geregisseerd door: Yasujirô Ozu

Met onder meer: Tokihiko Okada, Emiko Yagumo en Mitsuko Ichimura

Gesproken taal: Japans

Plot Sono Yo no Tsuma

Nadat de arme artiest Shuji een bank heeft beroofd om de medische behandeling van zijn zieke dochter Michiko te kunnen betalen, komt hij in de val te zitten in zijn eigen huis waar zijn liefhebbende vrouw en een volhardende agent met spanning wachten op het herstel van Michiko.

Shuji, husband

Mayumi, wife

Michiko, daughter

Detective Kagawa

Suda, doctor

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ozu doet veel dingen die hij nooit eerder deed of nog zou doen. Een bankoverval (!), er wordt bijna geschoten (alleen in Dragnet Girl werd een keer echt geschoten) en de film speelt bijna in real time tijdens de nacht. Weinig bumper-scènes dus ditmaal. Toch is er weer die humane, observerende toon. Film is wat simpel, omdat er slechts een heel klein gegeven is (rechercheur en een aanmodderend gezin met een ziek kindje) dat in één nacht tot een daad en een climax komt. Toch fraai, met enkele zeer opvallende zooms, rijders en close-ups. Ook dat zou Ozu zelden meer doen. Duidelijk een film om te experimenteren met methodieken, want ook uit deze vrij korte film blijkt weer Ozu's finesse om komische elementen te combineren met drama. Buster Keaton is in deze periode van zijn carrière nog steeds niet ver weg.

avatar van Flavio

Flavio

Ik hou van de films van Ozu, maar dit was wel heel klein en eenvoudig. De hand van de meester laat zich in enkele scenes overigens nog wel zien, maar het is duidelijk dat thrillers -voor zover je daarvan kan spreken in dit verband- zeg maar niet echt Ozu's ding waren. Samen met Walk Cheerfully (toevallig, of niet, uit hetzelfde productiejaar) zijn minste werk van wat ik zag. Bijrolletje van vaste Ozu-acteur Chishû Ryû als politie-agent in het begin.