• 9.370.314 stemmen

Geregisseerd door: Robert Sigl

Met onder meer: Dóra Szinetár, Károly Eperjes en Barnabás Tóth

Gesproken taal: Duits

Plot Laurin

De negenjarige Laurin groeit rond 1900 op in een klein havenstadje als dochter van de zeeman Arne, die vaak maandenlang van huis is. Als op een avond haar moeder na een lange wandeling haar evenwicht verliest op een brug waarvan de leuning het begeeft, verdrinkt ze in het ijskoude water. Hoewel iedereen uitgaat van een ongeluk, wordt Laurin sindsdien geplaagd door bizarre dromen en visioenen. Twee jaar later keert Van Rees, de zoon van de dominee, terug van militaire dienst, en neemt hij een baan aan als leraar van het dorp. Laurin is inmiddels woonachtig bij haar oma Olga, en goed bevriend met haar klasgenoot Stefan, die al snel goed met Van Rees blijkt te kunnen opschieten. De rust lijkt teruggekeerd, maar dan keren Laurins angstaanjagende dromen en visioenen plotseling weer terug.

avatar van Vascago

Vascago

4 stemmen met een gemiddelde van boven de 3 maar helaas geen berichten. Had wel eens wat meer over deze film willen weten voordat ik hem ergens opsnor.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ben ik dus de eerste die hier een recensie over schrijf. Ik had de film al eens gezien, maar dus nog geen stem aan gegeven. Het titulaire karakter is een meisje van een jaar of 9 met een echt engelengezichtje. Ondertussen is dat meisje volwassen geworden en is ze een heel knappe vrouw geworden. De film zelf is vrij traag en mist nogal wat diepgang. Je leert de karakters nooit echt kennen, je moet het als kijker vooral met flashbacks en korte dialogen doen. Wel knap is dat zowat de hele film door het oogpunt van Laurin is gefilmd. Het geheel is heel atmosferisch vooral de visioenen die Laurin heeft en die haar uiteindelijk tot de ware toedracht rond de dood van haar moeder brengen. Een heel mooie setting met huisjes (hutjes) en kleding die je meer dan 100 jaar terug in de tijd nemen.

avatar van Fransman

Fransman

Prima alexspyforever, je doet je naam eer aan, nu weten we tenminste wat over deze film. Daar gaat het hier om. Misschien traag, en niet zoveel verhaal, maar wel veel sfeer. Ik ga hem proberen.

avatar van Fransman

Fransman

Beter dan alexspyforever kan ik het eigenlijk niet verwoorden. Sfeervol, intrigerend en duister op verschillende momenten. De film wekt de indruk een film over en voor kinderen te zijn, met een (heel mooi) meisje, een buurjongen, een grootmoeder, een onderwijzer en een dominee. Er zit nogal wat fantasy in de film, maar het is bepaald geen sprookje voor kinderen. Er gebeuren ook behoorlijk gruwelijke dingen. Het speelt zich af op het platteland op de grens van Noord-Duitsland en Denemarken. De film is inderdaad nogal traag, maar slaagt er wel in je mee te zuigen in het verhaal.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Fransman schreef:

Leuk dat je deze kon waarderen

avatar van Noodless

Noodless

Pluspunt van de film is de 9-jarige hoofdrolspeelster Laurin (Dóra Szinetár) en de sinistere sfeer van de film. Maar helaas blijft het daar ook bij. Het verhaal is erg traag wat op zich nog geen minpunt hoeft te zijn, maar het verhaal weet weinig te boeien en kent geen spannende momenten. 6/10

avatar van John Milton

John Milton

Met minder dan 15 stemmen en slecht berichten van 4 users, is Laurin een wat onderbelichte film op MovieMeter, die nochtans op voldoende van Noodless en Alexspy kan rekenen. En nu ook (een ruime) van mij. Laurin is een sfeervol gotisch fantasysprookje met folk horror elementen, maar allemaal zo licht aanwezig dat ik me voor kan stellen dat users de horrorcomponent in twijfel zouden trekken. Maar goed, hij heeft het label op Letterboxd, dus soit.

Laurin rust voor een belangrijk deel op de performance van de jonge Dóra Szinetár als Laurin, wiens blik alleen al intrigeert. Wat gaat er allemaal om in dat koppie? Het werkt ook wat bevreemdend, want op de een of andere manier past die blik niet bij zo'n jong meisje, waardoor Laurin iets 'leeftijdloos' krijgt. Heel wonderlijk.