• 9.370.349 stemmen

Lawless Range (1935)

Western | 53 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Robert N. Bradbury

Met onder meer: John Wayne, Sheila Bromley en Frank McGlynn Jr.

Plot Lawless Range

John Middleton, een rodeorijder, laat de winst bij een kampioenschap lopen wanneer hij te horen krijgt van de mysterieuze verdwijning van een oude familievriend. Hij gaat op zoek en zo komt hij terecht bij een groep lokale boeren die het gemunt hebben op de nietsontzienende bankier Frank Carter.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

John Middleton

Hank Mason

Burn's Henchman

Henchman (onvermeld)

avatar van neo

neo

Vermakelijke, vlotte western met Wayne. Hij zingt ook nog wat liedjes, wat de film niet ten goed komt vanwege zijn gedubte stem. 3 sterren

avatar van Barfly

Barfly

Zo te zien, door de aanwezigheid van meer acteurs, gemaakt met een iets groter budget dan de Lone-Star films met Wayne die uit dezelfde tijd stammen. Ook uniek dat Wayne de gitaar hanteert en liedjes playbackt. Het verhaal is niet anders dan de Lone-Star films en ook Yakima Canutt doet dus mee.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goede western, met een simpel maar leuk verhaal. De film heeft een aardig tempo, dankzij de talrijke actiescènes die er zeker niet slecht uitzien voor de jaren 30. John Wayne speelt de rol die ik stilaan van hem gewoon ben, namelijk de man die de problemen moet oplossen en die daar uiteraard in slaagt.

Wat me enorm stoorde in de film, waren de liedjes die John Wayne "zong". Ze duurden veel te lang en hadden niet echt een meerwaarde voor de film.

avatar van madmax1

madmax1

Nog zo’n oudje die ik al lang niet meer had gezien.

Replubic Pictures niet zo helder beeld .Standaard flink wat kruitdamp afgewisseld met een stevige knop partij , hij duikt na een achtervolging van een rots in het water een laat zijn witte hengst staan die door de bandieten wordt meegenomen,daarna zingt hij liedje maar is absoluut

niet de stem van John –Wayne en waar rijdt hij op daarna ? ja zijn witte hengst

Ook al is het een B productie op een paar meer of minder figuranten werd niet gekeken

Kan hem meer waarderen als vroeger

Alleen het zingen doorgespoeld en me leuk vermaakt

avatar van Metalfist

Metalfist

If you fellas are through with your little necktie party, why I'll be on my way

Ik vind die oude John Wayne films altijd wel charmant. Meestal geproduceerd door Monogram-Lone Star (wat later Republic zou worden zoals in deze film) en bijna altijd een speelduur van een klein uurtje. Het is vaak perfect vermaak voor als je nog iets kort wil zien en dat was juist hetgeen wat ik gisteravond wou doen. De films variëren in kwaliteit maar Lawless Range is wel één van de minste jaren '30 John Wayne films.

Komt voornamelijk door de korte inhoud van mijn DVD hoes. Lawless Range gaat over een bende die een stadje terroriseert en die overduidelijk hulp krijgen van iemand binnenin het stadje. Gedurende heel de film wordt de identiteit van de verrader geheim gehouden maar de hoes verklapt al dat Frank Carter de slechterik van dienst is. Nu was dat op zich al wel redelijk duidelijk natuurlijk (de jaren '30 waren nog een tijd waarin iemand zich kon vermommen door een fake stoppelbaard op te plakken, Superman is er niets tegen) maar ik had het liever niet op voorhand geweten. Voor de rest is de film nogal routineus en zijn er niet veel verrassingen te vinden. Hier en daar nog een redelijke stunt maar voor de rest niet veel bijzonders. De kwaliteit van de print viel eigenlijk ook nog goed mee. Af en toe nog wat krassen (op een bepaald moment wordt het wel vrij erg) maar op zich niets storend. En het beeld is gelukkig niet zo enorm donker waardoor je niets meer kunt zien.

John Wayne blijft één van mijn favoriete acteurs maar komt hier niet goed uit de verf. Zijn rol is op zich een rol zoals hij zo vaak speelde in de jaren '30 met maar één verschil en dat is dat hij hier begint te zingen. Neen, dat is niet waar. John Wayne doet zijn mond open maar het is overduidelijk niet zijn stem die we horen en dat is toch wel ontzettend jammer. Het haalt de vaart compleet uit de film (in hoeverre dat dat zelfs mogelijk is) maar voelt ook enorm geforceerd aan. Sheila Bromley speelt de gebruikelijke love-interest van Wayne en doet dat degelijk. Natuurlijk geen uitdagende rol maar bon, het kan er mee door. Ik ben jaren geleden begonnen met een boxset van 3 John Wayne films en iemand die daar altijd in kwam opdraven was Yakima Canutt. De laatste tijd ben ik hem minder tegengekomen maar het blijft toch altijd een leuk weerzien doordat hij altijd wel een leuke rol heeft, hier is hij de leider van de outlaws bende.

Niets bijzonder dus deze Lawless Range maar vanwege een aantal redenen nog altijd wel leuk om eens gezien te hebben. John Wayne blijft gewoon een heerlijk iconisch figuur en het is altijd fijn om Yakima Canutt te zien maar de twee onderbrekingen (lees: muzikale intermezzo's) halen alle vaart uit de film. Zonde want hier had misschien wel iets meer in kunnen zitten.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

En verder met Lawless Range uit de John Wayne box en deze is toch wel meteen een stukkie minder dan Neath The Arizona Skies hoewel dat ook geen topfilm was.

Die mooie oude uitstraling doet vooralsnog wel goed met zijn zwart wit, toch kan Lawless Range mij niet echt boeien ondanks het recht toe recht aan verhaaltje dat redelijk vlot is. Toch komt het geheel niet echt uit de verf. De chemie met de tegenspeelster is er niet, de rol van Wayne is teveel het zelfde als andere keren, om nog maar te zwijgen van die rare liedjes die toch echt niet door Wayne zelf gezongen worden. Sowieso anders dan de twee andere films uit deze box is de opbouw met muziek waar veel meer nadruk op legt en niet altijd even lekker aanvoelt.

Onnodig bijna te zeggen dat deze film behoorlijk tegen viel en dan ook zeker niet een voldoende verdient wat mij betreft.