• 9.369.514 stemmen

Geregisseerd door: Atif Yilmaz

Met onder meer: Mazhar Alanson en Ali Poyrazoğlu

Gesproken taal: Turks

Plot Arkadasim Seytan

Fatih is een popzanger die graag beroemd wil worden. Op een avond staat hij dronken voor een vitrineraam en vertelt een manequin dat hij liefst zijn ziel wil verkopen aan de duivel, om enige bekendheid te kunnen krijgen. Plots staat duivel voor hem, die zijn wensen in vervulling laat gaan, met als bonus een levende variant van de mannequin uit de winkelvintrine waar hij tegen stond te praten. Fatih wordt een beroemde zanger en heeft een mooie vrouw, maar merkt toch dat er iets niet in orde is en zit hoe de wereld echt aan het verslechteren is. Hij ziet in dat niet de duivel maar de mensen de rol van duivel hebben overgenomen...

avatar van Anatolia

Anatolia

En hoppa: de zesde Turkse film in mijn nog-te-zien-lijst.

Waar haal je al die Atif Yilmaz-plaatjes vandaan Justice?

avatar van Anatolia

Anatolia

De duivel is een sjiek geklede, sympathieke gentleman die zich uitermate stoort aan het feit dat de mensen de verantwoordelijkheid van al het kwade in zijn schoenen schuiven. Vanwege zijn rivaliteit met God, moet hij zo veel mogelijk zieltjes winnen om Hem van Zijn troon te stoten. In de degenereerde wereld van tegenwoordig, is dat echter geen simpele opgaaf.

Leuke, absurde film. Af en toe had het wat weg van een amusante Michael Jackson-clip (jaren '80: Thriller, Bad, Beat It e.d.), maar omdat de liedjes niet van een al te hoog niveau waren, begon de muziek op den duur te storen.

Al met al een originele poging in de Turkse cinema en zeker een voldoende waard.

Leuk detail: behalve Fatih zien we in de koffer van de duivel ook de zielen van o.a. Reagan, Pinochet, Thatcher, Demirel (oud-president van Turkije) en Madonna.