• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Yevgeny Yufit en Vladimir Maslov

Met onder meer: Sergei Chernov en Vasili Deryagin

Gesproken taal: Russisch

Plot Serebryanye Golovy

In een geheime bunker in een dicht woud, probeert een groep wetenschappers een mens met een boom te kruisen. Ze gebruiken elkaar als proefkonijn, met de bedoeling een nieuw mensenras te scheppen dat over bovennatuurlijke krachten beschikt. Mysterieuze bacillen tasten de geesten van de wetenschappers aan, waardoor ze verworden tot instrumenten van hun eigen ondergang

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

heel onbekend, maar zeker niet slecht

avatar van Woland

Woland

Een nogal bijzondere film. Serebryanye golovy komt uit de late jaren '90, maar het is er niet aan af te zien; de film is in een soort sepia-achtig zwart wit gefilmd, en als je had verteld dat dit uit de jaren '60 kwam had ik het ook geloofd. Maar goed, het visuele is niet het enige wat hier experimenteel is. Ook qua verhaal, nogal free-form plot en sfeer is dit een vervreemdende film. Russische wetenschappers proberen mensen met bomen te kruisen, via een soort van houten Iron Maiden met allerlei serums. Dat gaat uiteraard niet goed, maar wat er nu eigenlijk gebeurt in de film, ik heb niet zoveel idee. Ik vermoed dat er af en toe ook nog een punt gemaakt probeert te worden over wetenschap en experimenten, en misschien ook wel over de samenleving, maar ook daar is het allemaal zodanig indirect dat ik het punt in ieder geval gemist heb. Om de woordgrap maar vast te maken, ik snapte er geen hout van.

En toch had het wel wat. Qua sfeer en vervreemdende beelden, qua fraaie beelden, qua WTF-gehalte. Alleen aan te raden voor de liefhebber van arty en experimenteel, gelukkig val ik enigszins in die richting.

avatar van Woland

Woland

En ik zie net dat dit niet mijn eerste kennismaking met Yufit is; Papa, Umer Ded Moroz (1991) was nog een graadje onbegrijpelijker. Necrorealisme, het is me wat. Mocht er iemand meer willen ontdekken van de beste man, hier is een leuk overzicht.

avatar van beavis

beavis

www.youtube.com/watch?v=v7WaLUwmNuw&t=1s

Geweldige short van een andere experimentele rus, waarin beelden en "plot" van Silver Heads worden gebruikt. Was ooit te zien op het IFFR (en is aangekocht door EYE destijds). Koly | IFFR

8 minuten Russische dadaïsme, voor wie even iets bijzonders wilt zien