• 9.371.070 stemmen

Met onder meer: Annalisa Ericson, Karl-Arne Holmsten en Sven Lindberg

Gesproken taal: Zweeds

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Damen i Svart

Tijdens een bezoek aan een vriend op het platteland onderzoeken de privédetectives, en tevens echtpaar, John Hillman en Kajsa Hillman een aantal moorden die zijn gepleegd door een moordenaar die zich tijdens iedere daad als geest vermomt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kajsa Hillman

Aina Engström

Björn Sandgren

avatar van beavis

beavis

Het eerste deel van de Hillman-reeks (gevolgd door The Mannequin in Red (1958), Rider in Blue (1959), Lady in White (1962) en The Yellow Car (1963)). Typisch een murder-mystery waarbij bovennatuurlijke elementen een sinistere aardse verklaring krijgen. Scooby Doo is geloof ik de meest populaire variant. Maar het detective koppel hier is ook geïnspireerd door The Thin Man uiteraard.

Wat deze net iets meer geeft, is een Twin Peaks achtige sfeer. De dorpsgemeenschap met zijn houtzagerij waar zowat iedereen elkaar met dubbelzinnige blikken begluurt, terwijl er een romance opbloeit tussen een klungelige detective en een sexy modelletje... en meer van dat soort zijlijnen die 1-op-1 overgenomen lijken door Frost en Lynch. De sfeervolle fotografie van Sven Nykvist helpt ook.

Heb overigens nergens gevonden dat er daadwerkelijk een connectie is met Twin Peaks, maar "Ljuvlig är sommarnatten" van dezelfde regisseur (nog niet op MM) wordt ook wel met de serie vergeleken... dus er zit zeker iets in zijn stijl en het Zweedse landschap...

Het volgende deel van de Hillman-reeks wordt genoemd als een uitstekende giallo voorloper (Sei donne per l'assassino in het bijzonder). Daar ga ik zodadelijk maar eens voor zitten!