• 9.374.489 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: John Daly

Met onder meer: Martin Landau en Judy Parfitt

Plot The Aryan Couple

Een rijke joodse industrieel wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen zijn familiekapitaal af te staan aan de nazi's. Als hij weigert, wachten hem en zijn familie de dood in Auschwitz. Tekent hij echter, dan wordt hen een veilige reis naar het neutrale Zwitserland gegarandeerd. Ondertussen probeert ook het Duitse echtpaar dat bij hem in dienst is te vluchten. Zij hebben daarvoor hun eigen redenen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Niet al te goed deze film. De dramatische opening, met shots van Auschwitz, staat eigenlijk los van het verhaal en is dus overbodig en zelfs wat smakeloos. Ook in het vervolg speelt deze film erg op het sentiment, met alle trucs die daarbij horen. Verder is het acteerwerk niet altijd even overtuigend. Het verhaal is aardig, met de gehele speelduur wel enige spanning waardoor het zeker geen moeizame zit is.

De eindscene is echt te dom voor woorden. Zelden zag ik zo'n zinloze toevoeging aan het eind van een film. Desalniettemin 2,5*, misschien wel wat aan de hoge kant maar een oorlogsfilm is nu eenmaal (bijna) altijd toch indrukwekkend.

avatar van Quido

Quido

Clichématige en vaak ongeloofwaardige film, die echter constant blijft boeien en een aantal sterke (stille) scènes kent. Dit is met name de verdienste van de meeslepende muziekscore en het bij vlagen broeierige camerawerk, want speltechnisch slaat met name 'het Arische koppel' de plank vaak mis.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Goed gebracht oorlogsdrama, over de vervolging van de Joden tijdens het nazisme.

Het verhaal op zich is ongeloofwaardig maar toch blijf je geboeid kijken, omdat er toch enkele gebeurtenissen stroken met de werkelijkheid, zoals de kunstroof in ruil voor mensenlevens.

Prima geacteerd, alleen is het spijtig dat men nog steeds niet heeft geleerd van andere films, als bv. 'Der Untergang', en de Duitsers Duits laat spreken, en de Hongaren Hongaars...

Maar omdat ik van dit soort films houd heb ik er toch een 5 sterren voor over, er zijn veel slechtere filmen in dit genre.

Blijft een goede film ondanks dat niet alles historisch correct is.

Ook geen ik iets minder deze keer, omdat het taalgebruik, alles in het Engels, toch niet meer van deze tijd is.

Maar het blijft wel een boeiende film.