menu

Around the World in Eighty Days (1956)

Alternatieve titels: Around the World in 80 Days | Michael Todd's around the World in 80 Days | De Reis om de Wereld in 80 Dagen

mijn stem
3,06 (267)
267 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Komedie
188 minuten / 175 minuten (VS) / 167 minuten (35 mm)

geregisseerd door Michael Anderson (I)
met David Niven, Cantinflas en Shirley MacLaine

De deftige en zeer punctuele Phileas Fogg (David Niven) gaat een weddenschap aan met de mede-leden van zijn club met als inzet de som van 20.000 Engelse ponden. Fogg beweert dat hij in 80 dagen een reis om de wereld kan maken en om het te bewijzen voegt hij meteen, samen met zijn net aangenomen butler Passepartout (Cantinflas), de daad bij het woord en begint onverstoorbaar aan het hachelijke avontuur.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=RzBrgdO36gk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Een filmpje uit de middenmoot. Enerzijds doet het overkomen als een geweldig epos. David Niven speelt met succes de hoofdrol als Britse avonturier en miljonair. Alleen is dat niet echt spannend om een dikke drie uur vol te houden. De film kabbelt leuk en rustig verder, maar had gerust wat korter gemogen. En zoals gezegd worden de stereotypen wel echt in de verf gezet. Een hele reeks Engelse kolonies en dan de slechte indianen uit de VS. Dat maakt dat de film wel eens leuk om te zien is, maar zeker geen aanrader. Maak het een uur korter, zet er een paar liedjes in en je hebt een typische Disneyfilm.

avatar van The One Ring
2,0
Als kind zag ik deze film al eens en vond ik hem geweldig. Nooit geweten dat ik als kind zo'n enorm concetratievermogen had, want nu had ik bij vlagen moeite er doorheen te komen. Is dit de traagste winnaar van de Oscar voor Beste Film? Oké, Lawrence of Arabia vliegt ook niet in een razend tempo voorbij, maar die heeft tenminste nog een esthetische traagheid. Maar Around the World heeft momenten die niet vooruit te branden zijn.

Na een 7 minuten durend onzinnig proloog over de grootsheid van Jules Verne en de ontwikkeling van filmtechnieken (waarin we zelfs nog een groot stuk van Voyage Dans la Lune van Melies te zien krijgen) begint de film en dat gedeelte is nog best aardig. De snobistische Britten worden leuk gepersifleert en er zit een heerlijk absurde dialoog over ijs in drankjes in. De tocht begint ook leuk met die vlucht met de luchtballon. Maar zodra Fogg voet zet op de Europese bodem (Spanje om precies te zijn) gaat het mis. We worden gedwongen naar lange flamengoscènes te kijken en als die voorbij zijn mogen we Passepartout zien stierenvechten (acteur Cantonflas was hier namelijk goed in, dus moest dat ook op film vastgelegd worden). Nou vond ik dit gevecht al vanaf begin af aan niet boeiend, maar Passepartout verlaat ook nog eens twee maal de ring om vervolgens weer opnieuw te beginnen. Vanaf hier begon ik te vermoeden dat de film nooit meer tempo zou krijgen.

En dat deed het ook niet. Het is uiteindelijk een vrij saaie travelogue. Erg veel beelden van Fogg, Passepartout en later ook nog een zeer slecht gecaste Shirley MacLaine als Indiase prinses die door een landschap reizen zonder dat er iets gebeurt. De beelden zijn mooi geschoten, maar ik zou er regelmatig veel voor over hebben om ook iets in die beelden te zien gebeuren. Nooit gedacht dat een wereldreis zo doods zou zijn. Er zitten wel wat avontuurlijke scènes in, maar die zijn ondermaats en de pogingen tot humor zijn vooral flauw helaas. Een vorm van drama of karakterontwikkeling ontbreekt volledig. De film komt eigenlijk alleen echt tot leven als we weer even terugkeren naar de mannen in Brittanië die met Fogg de weddenschap hebben aangegaan. Daar werkt de humor nog wel.

Verder blijft alleen nog het cameospotten over. De meeste lijken er helaas vooral in te zitten om maar weer een naam aan de credits toe te kunnen voegen (figuren als Buster Keaton, Peter Lorre, Fernandel en een knipper-met-je-ogen-en-je-mist-hem-rol van Frank Sinatra voegen weinig toe), maar sommige zijn vermakelijk, met Marlene Dietrich en George Raft als hoogtepunt. Van de hoofdfiguren vond ik alleen Niven vermakelijk als Fogg. In mijn herrinnering was Cantinflas geweldig als Passepartout, maar nu vind ik hem vooral flauw.

Toch wel vreemd als ik dan op IMDB lees dat deze film nog altijd het record houd als dé film waarvoor de meeste kostuums gemaakt zijn, waar misschien de meeste figuranten ooit gebruikt zijn (ik zag cultregisseur Jess Franco ook als extra gecredit staan), ongetwijfeld ook een cameorecord heeft en die over het algemeen gezien wordt als een van Hollywoods meest grootste filmonderneming (qua formaat, niet qua kwaliteit). Erg veel heeft het niet opgeleverd. Around the World is vooral gedateerd en volgens mij de enige grote Hollywoodblockbuster die zichzelf duidelijk profileert als avonturenfilm en vervolgens probeert zo min mogelijk spektakel te tonen.
2*

avatar van Redlop
3,5
Lekkere film met David Niven zoals we hem kennen. 3,5*

avatar van aspro
5,0
gewoon een goede film ook mooi in beeld gebracht en de muziek zeer passend

avatar van 606
3,5
606
Zeer vermakelijke avontuur door verschillende landen met hun culturen.
Muziek is prachtig erbij en past bij alles van landschappen en de gebeurtenissen.
Acteurs zijn goed in hun rol, en de komische dingen waren ook prima.

3,5 ster

homies
Wij vonden het het een goede film.
Wij vonden gewoon dat hij te lang duurde.

avatar van Miron
Lijkt me geweldig.

avatar van nielszz
4,0
Deze film viel mij op door prachtige omgevingen, wijde shots en mooie zonsondergangen. De film voelt helemaal niet zo oud aan. Natuurlijk bestaat de film zelf uit uitgekauwde stereotypes en het acteren is soms een beetje over the top, maar ik heb me vermaakt met deze prima verfilming die de essentie raakt van Verne's verhaal. Ik kan alleen maar tot een hoge score komen voor deze film.

avatar van Spetie
3,0
Een lange zit maar best vermakelijk.

Het is ook niet niks, een hele reis rond de wereld, dus dat de film drie uur duurt, valt op zich best wat voor te zeggen. De zeven minuten lange inleiding van de film had voor mij niet zo gehoeven. Daarna komt de film lekker op gang. Het tempo is aan de lage kant, maar desondanks valt er voldoende te beleven.

Vooral de landen waar ze langs komen worden er op een leuke en vaak ook erg kleurrijke manier uitgelicht. Niven vond ik redelijk, maar het is vooral Cantinflas, die het erg leuk doet als hulpje Passepartout.

Wat verder opvalt is dat er een hoop cameo´s van bekende acteurs en actrices inzitten. Verder is het vooral vermakelijk en charmant. Het oogt soms ook wat knullig, ik zag bij een Indianenaanval pijlen op iemand afketsen, maar tegelijktijd is dat ook wel weer grappig. Hoogtepunt was voor mij trouwens het bezoek aan Spanje.

Een Oscar is wel wat teveel van het goede voor deze film. Er heeft ongetwijfeld enorm veel tijd gezeten in het maken van de film, dat zie je er ook wel aan af. Maar dat maakt de film nog niet gelijk Oscarwaardig. Maar goed ik heb weleens slechtere films gezien die een Oscar hebben gewonnen, dus zo erg is het nu ook allemaal weer niet.

3,0*

avatar van Vinokourov
3,5
Vrij lange avonturenfilm (ruim drie uur!) naar het welbekende boek van Jules Verne. Sommige scenes worden erg lang uitgesponnen en halen het tempo nogal uit de film. Wel is alles best knap en overtuigend gemaakt, dat maakt de film alsnog redelijk om te zien. David Niven als typische hooghartige Brit vond ik wel oke neergezet, alleen die Passepartout vond ik kinderachtig en irritant. Was ie ook zo in het boek?

avatar van John Barry
4,0
Around the World in Eighty Days is een leuke film met een goede rol van David Niven als Phileas Fogg.

Phileas Fogg is in deze film echt een English gentelman. David Niven speelt hem echt heel erg goed. Ook heel erg goed was Cantinflas als Passepartout. Passepartout. is de butler van Fogg en de onhandigheid van Passepartout is af en toe erg grappig maar soms was Passepartout ook een beetje irritant. De bijrollen in deze film zijn goed gecast. Ik heb geen slechte acteer prestatie kunnen ontdekken in deze film

Er zitten in deze film een paar goede actie scenes, zeker voor die tijd ( 1956 ). We krijgen o,a een stieren gevecht in Spanje te zien , en de beste actie scene was de scene dat de indianen de trein aanvielen. Dat was een hele goede scene.

De muziek in deze film van Victor Young vond ik ook erg goed. De muziek past heel erg goed bij de scenes.

De film is grappig en vermakelijk om te zien. Maar de film duurt wel te lang. De film komt erg traag op gang. Als de reis om de wereld eenmaal is begonnen gaat het tempo wel wat omhoog maar er blijven stukken inzitten die wat te lang duren. Het eind van de film is een klein beetje een anti climax. Ook kwam het einde wel heel plots. De film sluit niet netjes af.

Maar dit zijn eigenlijk maar wat schoonheidsfoutjes. IK heb me bij deze film ondanks dat die erg lang duurde mij heel erg vermaakt.

4 sterren voor deze film.

Dick2008
Het is wel jammer dat een klassieker als deze toch een beetje in de vergetelheid is geraakt. Als familiefilm toch goed geschikt, zeker als je je fantasie erbij gebruikt.
De speelduur heeft mij er ook lang van weerhouden om hem nog eens te zien. In dezelfde tijd kan ik twee andere films kijken.
De versie met Pierce Brosnan heb ik nog niet zo lang geleden gezien. Maar die haalt het toch niet bij deze. Nog maar te zwijgen over die van Jackie Chan.

Aangezien ik toch al wist hoe het afliep, hoef je alleen maar te focussen op hoe ze één en ander hebben neergezet. De eerste twintig minuten zijn te verwaarlozen, waarna het avontuur kan beginnen. De film is op bepaalde momenten veel te langdradig maar op andere momenten schieten ze toch weer door het verhaal. Die luchtballon zweeft veel te vlug door de lucht, maar alleen al dat gedeelte, is al veel beter gedaan, dan in die miniserie met Pierce Brosnan. Deze film is gewoon veel vrolijker en amusanter. De film oogt wel minder gehaast, wat een vreemde kanttekening is, maar kan te maken hebben met 1956, en in die tijd waren mensen nog niet zo gestresst, laat staan de tijd waarin de film zich afspeelt. David Niven is gewoon perfect als deftige, hoffelijke Engelsman, terwijl Cantinflas als Passepartout ook vaak wel grappig is. Veel humor en veel gastrollen, o.a. een zeer geestige rol van Red Skelton in het Amerika-gedeelte. Voor oudere users, dan wel zij die veel films kijken zullen die cameo's vooral zin hebben. De vaak schitterende, adembenemende (natuur)beelden zijn goed gecombineerd met het verhaal. Waardoor je toch vaak het gevoel hebt mee te reizen, rond de wereld. Ook mooie muziek erbij van Victor Young. Het is jammer van de lengte, dat wel. Maar ga hem zeker nog eens kijken. 3.0/4.0

avatar van BlueJudaskiss
2,5
Tegenvallende film waarbij het me na een tijdje duidelijk werd hoe ze die 188 minuten bij elkaar wisten te fietsen: heel veel natuurbeelden en plaatselijke gebruiken - dieptepunt was het walgelijke stierenvechten. Niet onvermakelijk, maar gewoon... traag! En niet zo grappig.

2,5*

avatar van Woland
0,5
Ik keek hier wel naar uit als brakke zaterdagmiddagfilm, maar ik heb 'm binnen een klein uurtje afgezet. Het is, in ieder geval het eerste uur, een aaneenschakeling van de grootste cliche-ideeen die je van de bezochte landen kan bedenken, wat een verschrikkelijke ergernis. Gaan we naar Spanje? Laten we iedereen moeilijk druk praten, uitgebreid flamengo laten dansen en gaan stierenvechten. Zo stereotiep dat Bassie en Adriaan zich er voor zouden schamen. Passepartout was ook tenenkrommend. Het beloofde in ieder geval zo weinig goeds dat ik besloten heb dat ik mijn tijd wel beter kan besteden dan nog twee uur naar meer kleuterstereotyperingen van India, Japan, Amerika of waar die lui ook heengaan te kijken.

Dick2008
Dick2008 schreef:
Het is wel jammer dat een klassieker als deze toch een beetje in de vergetelheid is geraakt. Als familiefilm toch goed geschikt, zeker als je je fantasie erbij gebruikt.
De speelduur heeft mij er ook lang van weerhouden om hem nog eens te zien. In dezelfde tijd kan ik twee andere films kijken.
De versie met Pierce Brosnan heb ik nog niet zo lang geleden gezien. Maar die haalt het toch niet bij deze. Nog maar te zwijgen over die van Jackie Chan.

Aangezien ik toch al wist hoe het afliep, hoef je alleen maar te focussen op hoe ze één en ander hebben neergezet. De eerste twintig minuten zijn te verwaarlozen, waarna het avontuur kan beginnen. De film is op bepaalde momenten veel te langdradig maar op andere momenten schieten ze toch weer door het verhaal. Die luchtballon zweeft veel te vlug door de lucht, maar alleen al dat gedeelte, is al veel beter gedaan, dan in die miniserie met Pierce Brosnan. Deze film is gewoon veel vrolijker en amusanter. De film oogt wel minder gehaast, wat een vreemde kanttekening is, maar kan te maken hebben met 1956, en in die tijd waren mensen nog niet zo gestresst, laat staan de tijd waarin de film zich afspeelt. David Niven is gewoon perfect als deftige, hoffelijke Engelsman, terwijl Cantinflas als Passepartout ook vaak wel grappig is. Veel humor en veel gastrollen, o.a. een zeer geestige rol van Red Skelton in het Amerika-gedeelte. Voor oudere users, dan wel zij die veel films kijken zullen die cameo's vooral zin hebben. De vaak schitterende, adembenemende (natuur)beelden zijn goed gecombineerd met het verhaal. Waardoor je toch vaak het gevoel hebt mee te reizen, rond de wereld. Ook mooie muziek erbij van Victor Young. Het is jammer van de lengte, dat wel. Maar ga hem zeker nog eens kijken. 3.0/4.0


Weer een oude film die van de lijst kan. Het is iedere keer hetzelfde als je hem na lange tijd weer eens ziet bevalt hij (vrij) goed maar als je hem na niet zo'n lange tijd weer eens op zet is er bijna geen bal meer aan.

Hij is erg gedateerd, dat heb je toch al gauw met die avonturen/science fiction-films van vroeger. De tijd heeft hem ingehaald. Was destijds een enorm succes, zowel de film als de muziek. Hij had een heel stuk korter gemoeten of als afwisseling wat liedjes tussendoor. Cantinflas zorgt voor de komische noot, sommige gedeelten blijven visueel mooi om te zien, een aantal gedeelten zijn grappig, zoals in de luchtballon en het Amerika-gedeelte. En de muziek van Victor Young blijft prachtig en zorgt eveneens voor de vrolijke noot.
Uit de tijd dat reizen nog avontuurlijk was al blijven bepaalde gedeelten toch ook wel weer actueel. David Niven is goed gekozen als Engelse gentleman maar ben er toch ook nooit zo van weg geweest. En Shirley Maclaine komt ook niet zo goed uit de verf. Hiermee is weer een stukje jeugdsentiment weg. 3.0

avatar van W.V.
3,0
In mijn jeugd diverse keren gezien en me toen prima vermaakt, heb onlangs de film weer eens gezien en blijf er bij dat deze film prima vermaak is, niets meer en niets minder. Dat de film destijds de Oscar kreeg voor beste film komt waarschijnlijk omdat de film een langgerekte reisfolder is. In mijn ogen had Niven ook een Oscar moeten krijgen, met zijn spel draagt hij de film. Uiteraard waren de vijftiger jaren de jaren van de dure producties en dat is in deze film goed te zien, tegenwoordig zorgen computers voor al die prachtige locaties, toen moesten ze reizen. gelukkig hebben ze voor de bijrollen ook nog een aantal van die typische Britse acteurs gepakt zoals Morley en Gielgud, dan houdt je toch een beetje dat onderkoelde, stiff upper lip gevoel welke bij deze film horen en verwordt de film niet tot een soort slapstick.

avatar van MovieHolic
2,0
De hele film moet je uiteraard in de context van de jaren '50 plaatsen. Voor die tijd zal het de bom zijn geweest. Nu stoorde ik me echter best aan de amateuristische momenten. Heb me over het meeste heen kunnen zetten.
De film op zichzelf was amusant het meeste wat je kan verwachten bij een wereldreis komt er wel in voor.
Het einde frustreerde me mateloos...

avatar van kos
3,0
kos
Heheh, bepaald niet cultureel de meest politiek correcte avonturenfilm, maar verder toch wel erg vermakelijk.
Lekker over de hele wereld reizen tegen de tijd. Niks mis mee. En een fijne sterrencast.

3,5
TMP
Onderhoudende en vermakelijke avonturenfilm naar het verhaal van Jules Verne. Hoewel er hier en daar wat minder interessante momenten tussen zitten en de film best iets korter had gekund, gaat het nergens echt vervelen. Sommige personages worden nogal als karikaturen neergezet, maar daar valt best doorheen te kijken. David Niven zet een prima rol neer als Phileas Fogg. Verder zijn er nog enkele opvallende cameo's, enkele zeer aardige shots en een goed passende soundtrack.

avatar van Flavio
2,5
Flavio (moderator)
Ben niet zo enthousiast over deze avonturenfilm. Het uitgangspunt is natuurlijk wel leuk en Niven en Cantinflas doen hun best, maar de uitvoering vond ik vaak wat saai. Veel nogal clichématige couleur locale, begeleid door bekende deuntjes waarbij het tot in den treure ingezette Britannia Rules The Waves me danig begon te vervelen. Wel een paar scenes die ik dan wel kon waarderen, zoals het decadente geëmmer op de herenclub, het fietstochtje van Passepartout, de Spaanse dans en het stukje in Japan, maar daartegenover staan te veel saaie en langgerekte stukken zoals het stierengevecht, de bevrijding van de prinses en het gedoe met de indianen zodat de balans op het eind toch net negatief uitslaat.

2,5
Vreemd: ik heb een ex rental vhs tape en deze duurt 134 min in totaal. Het was lang genoeg.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:45 uur

geplaatst: vandaag om 16:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.