• 9.374.662 stemmen

Met onder meer: Per Christian Ellefsen, Grete Nordrå en Helge Reiss

Gesproken taal: Noors

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Mors Elling

Elling (Per Christian Ellefsen) woont al zijn hele leven bij zijn moeder (Grete Nordrå). Hij heeft er geen behoefte aan om uit te gaan en andere mensen te ontmoeten en zijn leven bestaat uit het observeren van de buren met zijn verrekijker. Daarom is hij dan ook niet erg enthousiast als zijn moeder besluit om op vakantie te gaan naar Palma de Mallorca. Maar desondanks gaat hij toch mee, omdat hij vindt dat 'een vrouw op haar leeftijd een stabiele man aan haar zijde nodig heeft'. Elling realiseert zich niet, dat zijn moeder niet alleen oud is, maar ook ernstig ziek. Zij wil deze laatste reis maken om Elling te laten zien dat het leven groter is dan hun appartement.

Beetje eng om een Noorse film te ontmaagden. Ben ik niet zo gewoon hier op MM.

Heb de eerste niet gezien, maar aangezien dit een prequel is zal het wel niet zo belangrijk zijn. Positief aan deze film was het gezapige tempo en de dikwijls droge situaties. Meer dan eens deed deze film me dan ook denken aan About Schmidt (niet in het minst op het einde, wat zowat het begin van About Schmidt zou kunnen zijn). Jammer genoeg kan deze film niet tippen aan z'n Amerikaanse tegenhanger.

Voor mij ligt de reden bij het personage Elling. Een irritant personage, al hoeft dat op zich nog geen negatief punt te zijn. Zie weer About Schmidt, of Kikujiro, die ik gisteren nog zag. Irritante personages, maar toch zeer aandoenlijk en geinig. Elling is bij momenten gewoon vervelend. Geeft je een beetje een "fuck off" gevoel, en dat komt de film dan niet ten goede vond ik. Verder ook wat beproefde humor (wereldvreemde man komt naast twee topless dames te liggen) en het is toch allemaal niet wat het zou moeten zijn.

Maar dankzij de korte duur (hou ik op zich ook wel van, films worden dikwijls nodeloos gerekt) en het zeer passende en mooie einde toch nog net een voldoende. 2.5*

avatar van Baggerman

Baggerman

Vreselijk mannetje af en toe die Mors Elling! Deed me denken aan die Kees uit Het Beste voor Kees (2014). Maar dat is nu eenmaal zijn karakter en dat als gegeven nemend is de film best genietbaar. Ik vond zijn gevechten met de buitenwereld best aardig om te volgen.

Daarnaast ging men totaal onverwacht naar Mallorca in plaats van naar Benidorm zoals hierboven in het plot (dat ik zal aanpassen!), waar ik het laatste jaar toevallig een aantal maal naar toe ben geweest voor mijn werk. Altijd leuk plekken te zien waar je ook bent geweest.

Totaal geen memorabele film, maar door de korte speelduur best leuk om te bekijken.

avatar van Fisico

Fisico

Ik vond deze prequel ook best genietbaar. Uiteraard zeker niet hoogstaand of memorabel, maar wel luchtig en fijn om eens gezien te hebben. Ellefsen doet het best prima als Elling. Elling is wat wereldvreemd en heeft het moeilijk om zich aan te passen of zich te begeven in onvoorspelbare situaties. Ook neemt hij de dingen ook erg letterlijk zoals de situaties met het handen klappen of met de sleutel bvb. Elling zal waarschijnlijk wel aan één of andere vorm van autisme lijden.

Veel valt er eigenlijk niet te vertellen over de film. Hier en daar wel een leuke situaties, maar tegelijk best pijnlijk soms. De bedscène bvb dreef zijn moeder tot wanhoop. Speelduur is beperkt, maar lijkt me eerder een pluspunt dan een nadeel te zijn.