Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Hal Ashby
Met onder meer: Jack Nicholson, Otis Young en Randy Quaid
Releasedatum: 30 juni 1974
Plot The Last Detail
"No *#@!!* Navy’s going to give some poor **!!@* kid eight years in the #@!* brig without me taking him out for the time of his *#@!!* life."
Tragikomedie over twee mariniers, die besluiten een wegens een kleine diefstal tot 8 jaar cel veroordeelde collega, eens flink van het leven te laten genieten voordat ze hem bij de gevangenis afleveren.
SM1 Billy 'Bad Ass' Buddusky
Annette
Nancy
Henry
Donna
Heel aardig, maar ook niet meer dan dat.
Jack Nicholson steelt de show, that's for sure. Hij is op z'n best als hij de boel zit op te jutten. Geen wonder dat ze n.a.v. het zien van deze film Nicholson graag wilden casten voor Cuckoo's Nest.
Dat joch dat ze moesten wegbrengen was ik gauw zat. Het jammere van deze film vind ik, is dat de film uit veel van dezelfde soort scenes bestaat.
Randy Quaid: 'What's Heineken ?'
Nicholson: 'The finest beer in the world kid. President Kennedy used to drink it.'
narva77 (crew films)
Ha leuk, in 'U Turn' vraagt Sean Penn ook om Heineken, maar nu gaan we teveel off-topic
En in Blue Velvet speelt heineken ook een prominente rol in sommige dialogen.
wackyboy
Prima roadmovie, met prachtige ruwe bolster blanke pit rol van Jack Nickelson.
Verder leuk om bekende gezichten zoals Gilda Radner en what's her name, de actrice die de vriendin van Latka speelt in Taxi, te zien langskomen.
Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nooit van deze film gehoord had. Alle hail and praise voor de bibliotheek Zwolle, die hem in z'n DVD collectie had.
EmDee
what's her name, de actrice die de vriendin van Latka speelt in Taxi
orbit
- 12092 berichten
Hij viel me wat tegen. Wel een leuke vertelling en weer die behoefte van Nicholson om een arm medemens aan de vroegden des levens te helpen, wat ie in de Cuckoo's Nest ook al doet. Maar het wordt nergens echt meer dan wat de titel behelst, een last detail.. het einde was ook wat ontnuchterend. Redelijk..
Glacier
Dodelijk saaie film. Langzaam hoeft niet erg te zijn als het maar leuk/spannend/ontroerend oid is, maar dit was 3x nix.
Heb sporadisch moeten lachen. Alleen die hoerenkast was nog een beetje leuk.
Nicholson speelde best wel irritant, chronisch gebrek aan muziek en dan was het nog vreselijke fanfare-shit.
PS. Ik ben 32, ik kan best oude films waarderen maar deze echt niet.
The One Ring
Leuke film die nergens verveeld. Dat is vrijwel geheel te danken aan Nicholson. Die blijft leuk in dit soort rollen, hoe vaak hij ze ook speelt. De rest van de film is ietwat eentonig, maar er valt genoeg te lachen en het einde is uitstekend. Indrukwekkend is het allemaal niet, maar wel goede avondvulling.
Castor Troy
Bij nader inzien toch een halfje verlaagd, Nicholson springt boven alles uit, is echt goed op dreef, maar weet voor mij niet de film te redden, op bepaalde momenten gebeurt er echt te weinig, er zit te weinig verhaal in.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een hele aardig film waarbij Randy Quaid naast Nicholson een sterke rol speelt. Alleen weet ik niet wie er bij deze poster is gekomen, het zegt in ieder geval weinig over de werkelijke film.
3,5 *
Glacier
Ik snap ook niet wat er zo saai aan zou moeten zijn.
Leg dan eens uit wat er boeit aan deze film. Wat was grappig, ontroerend of spannend?
Ik krijg de indruk dat deze film het vooral moet hebben van het popiejopie gedrag van Nicholson. Ik prik daar doorheen...
vicw
3,5 *
niet bijzonder, maar wel leuk voor een keer
en wat een verschrikkelijke poster!!
jacom
Randy Quaid: 'What's Heineken ?'
Toch het bewijs dat Amerikanen geen verstand van bier hebben
Madecineman (moderator films)
Laat me raden, jij drinkt Grolsch?
Ik wel ja
Maar voor de echte liefhebbers is er nog een leuk topic hierover.
Betamax
Nicholson speelt een ijzersterke rol.
Eind viel me wat tegen maar verder heb ik me met deze film goed vermaakt.
Aardige film die het vooral van de dialogen en dus de geniale Nicholson moet hebben. De film is ietwat langdradig maar is ondanks dit genoeg onderhoudend. Goed.
goongumpa
Schitterende film. Niet alleen een hilarische komedie, maar uiteindelijk ook een ontroerend drama, dat dieper gaat als je op het eerste zicht zou zeggen.
Iedereen in de film wordt voortdurend met onrecht van hogerop geconfronteerd, maar niemand onderneemt enige actie om iets te veranderen; het blijft bij woorden. Verder is het plezier van Meadows erg mooi en herkenbaar weergegeven. Hij amuseert zich, maar die naderende gevangenisstraf blijft boven hem hangen.
Filmtechnisch (vooral op vlak van geluid) stelt de film weinig voor, maar dat stoort eigenlijk nooit. Dat geeft het wel iets oprechts eigenlijk.
Duidelijk ook een inspiratiebron van de Smith / Apatow mensen.
dennis013
Mwaoh. Als Nicholson er niet ingespeeld had, dan was het niks.
Wat wel een uiterst grappig detail is, is dat in de film een jonge Randy Quaid geadviseerd wordt om naar Canada te vluchten.
Later doet ie dat namelijk in zijn echte leven wel.
Insignificance
Grofgebekt en een new high voor Nicholsen. Oftewel een paar van de ingrediënten die destijds de nodige impact veroorzaakten. Nu is die appeal een tikkel minder. Het is uiteindelijk het aandoenlijke karakter van de film, opgesloten in Quaid's vertolking, die het wint.
Een zielige blik, een aanstekelijke dronkemanslach en een innemende vent die het leven ontdekt, vlak voordat 'ie er tijdelijk mee op moet houden. Nicholsen mag dan staan hengsten, het is de ontwikkeling van Meadows die het kloppende hartje vormt. Mooiste scène; die met hoertje.
Uitstekende roadmovie waarin twee mariniers een klusje krijgen om een gevangene te escorteren. Uitstekend geschreven personages en dialogen. Doordat de film geheel op locatie is geschoten, oogt het geheel authentiek en vormt tevens een mooi tijdsbeeld. Grappig en ontroerend. Jack Nicholson is subliem en heeft genoeg momenten waarop hij zich kan uitleven. De jonge Randy Quaid weet zich meer dan staande te houden.
goongumpa
Herzien. Heel, héél erg goed.
Niet de mooiste film (visueel dan) ooit gemaakt. Niet het meest speciale verhaal ooit verteld. Grappig, maar je zal niet op de grond liggen. Ontroerend, maar je zal niet wenen.
Wat maakt deze film dan zo goed?
Hij is echt. Als het leven. Je kent de personages. Je kent hetgeen ze meemaken. Het is ergens grappig. Soms tragisch. Vaak gewoon kut. Meestal een beetje van alles.
- "Die jongen zal z'n jeugd in de gevangenis doorbrengen... Hoe kunnen we 'm toch nog een pleziertje doen?"
"We gaan naar z'n moeder."
Moeder is niet thuis.
"Ik had haar eigenlijk toch niets te vertellen..."
- "Hij wil picknicken, dan gáán we picknicken! Sneeuw of geen sneeuw!!"
"Ik bevries. En je bent de broodjes vergeten..."
Sergio Leone
Mooi.
Door genoeg variatie en een geslaagde balans tussen komedie en drama weet The Last Detail van begin tot eind te boeien. Het absurde van de situatie - 8 jaar cel om het stelen van niks - wordt in het begin goed uitgebuit, maar men blijft er gelukkig ook niet over doordrammen.
Randy Quaid doet het absoluut niet onverdienstelijk als jonge dief, maar hoe je het ook draait of keert: Jack Nicholson is een grootmacht. Hier zet hij een proefversie neer van Randall McMurphy: een beetje gek maar vooral goed van inborst.
Regisseur Hal Ashby zorgt voor een vrij gezwind verloop. Een snelle film is dit natuurlijk niet, maar de speelduur is zo om en luchtigheid wordt voldoende afgewisseld door sterke dramascènes (en omgekeerd). De scène in het bordeel spant de kroon.
3,5
LapraS
"Tragikomedie over twee mariniers"
Gaat dus juist niet over twee 'grunts' he.
de grunt

Tragikomedie 'The Last Detail' op Prime Video moet je gezien hebben: 'Oh zo fijn om naar te kijken'

Sorcerer

Five Easy Pieces
Drama, 1970

Rumble Fish
Drama, 1983
taxiwashington dcgebaseerd op boekamerikaanse marinerondritmaineconvictprison sentence matroosroadmovietrain travelshore patrol buddy movieprisoner escort